Çarşamba, Eylül 26, 2012

Buğday Filizi - 2


Buğday filizi nasıl yetiştirilir konusunda daha önce bir yazı yayınlamıştım ve daha kolay bir yetiştirme yolu üzerinde çalışacağımı yazmıştım. Geçtiğimiz pazar günü kafamdaki sistemi hazırladım ve teli kullanarak buğday filizi yetiştirdim. 
Buğday filizi için ahşap bir çerçeveye sineklik telini gerdim. Aşağıda gördüğünüz ahşap çerçeveyi başka bir iş için hazırlamıştım fakat kullanmıyordum. Buğday filizi yetiştirme teli için biraz büyük ve kalın olmasına rağmen hazır bir çerçeve olduğu için kullandım. Daha ince ve daha küçük bir çerçeve daha kullanışlı olacaktır. 

Yazımın başlangıcındaki resim dizisi buğday yetiştirme sürecini özetliyor. 
  1. Buğdayları bir gece suda beklet, 
  2. İkinci gün filiz yetiştirme teline koy, 
  3. Bir püskürtücü (iyice temizlenmiş cam sil tarzı bir püskürtücü) kullanarak 4-5 saatte bir buğdayları hafifce ıslat,
  4. Buğdayları tele aldıktan sonra iki gün dokunmadan ıslatın, ikinci günün sonunda, filizlenmeyi gördükten sonra, buğdayları elinizle hafifce karıştırın. Buğdayların tel aralarından aşağıya doğru kök saldığını göreceksiniz. 
  5. Buğdaylar, tel çerçeveye aldıktan sonra arzu ederseniz ikinci günün sonunda, isterseniz üçüncü günün sonunda yemeye hazır hala geliyor.   
Daha önce belittiğim gibi buğday çimi yetiştirmek yerine buğday filizi yetiştirmeyi tercih ediyorum. Buğday filizi salata olarak doğrudan yenebiliyor ve lezzetli.
Filizlenme sürecinin son dönemlerinde buğday filizlerinden pek güzel kokmayan mayalı bir koku geliyor ama bu koku salatada pek hissedilmiyor.  
Sırada filiz halinde tüketilebilecek diğer bakliyatlar ile yetiştirme çalışmaları yapmak var. 
Farklı bakliyatlar ile filiz yetiştirmek ve yemek mümkün olursa eski tel dolaplara benzeyen, içinde bir kaç kat filizlendirme teli yer alan çoklu bir yetiştirme dolabı yapmayı düşünüyorum.  

Cumartesi, Eylül 22, 2012

47,5 C Kompost Isısı !

Bir hatırlatma ile başlayayım: Kompost yapımı hakkında epeyce bir yazı yayınlamıştım. Alternatif Yaşam Planlamasının sağ üst köşesinde yer alan (Bu Blogda Ara) bölümünde Kompost kelimesi ile arama yaparsanız tüm yazılara ulaşabilirsiniz.  

Bu sene kompost yapımında bahçemden kestiğim çimler ile ince talaş kullandım. Şu an olgunlaşma süreci devam eden 300-350 kilo kadar kompost malzemem bulunuyor. Bahçeden kestiğim çimleri önce sandıklarda bekletiyor sonra kompost kovalarına alıyorum. Kovalardaki malzemeyi belirli aralıklar ile karıştırmak olgunlaşma sürecini hızlandırıyor. Karıştırmayı belirli zaman rutinine, dört günde- beş günde bir karıştırmak gibi, bağlayarak yapmak mümkün. Kompostun iç ısını bir termometre ile takip ederek karıştırma zamanını belirlemek ise bir başka yöntem. Kompost kovasındaki iç ısıyı ölçmek için özel bir termometrem var. Aşağıdaki resimde gri renkli kovanın üzerinde termometremi görebilirsiniz. İğne tipi olarak tanımlanan ve 25 cm uzunluğunda iğne şeklinde bir çubuğa bağlı dijital bir termometre. Bu özelliği ile kompost kovalarında bulunan deliklerden içeri kolaylıkla sokulabiliyor.   


Dün akşam ortam ısısı 27 dereceyken kovaların iç ısılarını ölçtüm. Kırmızı ve en küçük boyunttaki kovanın içi ısı 39.1 derece, gri ve orta boyuttaki kovanın iç ısısı 43.5 dereceydi.




Mavi renkli en büyük kovada kompost yapmaya başladığımdan beri gördüğüm en yüksek ısıyı gördüm. Mavi kovanın iç ısısı 47.5 dereceydi.

İçinde sadece kesilmiş çim, ince talaş ve biraz toparak bulunan bir kabın kendiliğinden 47,5 dereceye kadar çıkan ısı üretmesi çok ilginç ve keyifli.

Dün yorgun hissediyordum ve üç kovayı döküp, karıştırmak ve hafif ıslattıktan sonra geri kovalara doldurmak zor geliyordu. Bu rekor seviyede ısıları görünce kovaları karıştırma gereği olmadığı için mutlu bir şekilde eve girdim.

Pazartesi, Eylül 17, 2012

Buğday Filizi Nasıl Yetiştirilir?

Alternatif Yaşam Planlamasının en çok okunan yazılarından biri Buğday Çimi Nasıl Yapılır yazısı. Buğday çimini yetiştirmek kolay ancak çimin suyunu sıkmak, bunu 3-4 kez tekrarlamak zor ve etrafı epey dağıtan bir çaba.  Buğday çimi yazıma bırakılan yorumlarda çimi sıkmak için özel makineler olduğunu okumuştum, belki bu makineler ile çimin sıkım süreci kolaylaşıyordur. Buğday çimini doğrudan salatalarda kullamak benim damak tadıma pek uymadı, buğday çimi sert ve yavan tatdaydı.

Geçenlerde Patika Yolcuları ağ günlüğünde Filizlerin Mucizeleri başlıklı yazıyı okudum. Buğday çimi yerine buğday filizini denemeyi istedim ve uygulamaya geçtim. 

Yem satan dükkanlardan birine gittim. Bir kilo buğday istedim. 
- Tavuklar için mi? dedi dükkan sahibi
- Evet dedim, hafiften gülümseyerek. 

Aldığım buğdayın yarısını bir kaba koyup, üzerini 3 parmak geçinceye kadar su ile doldurdum. Tavuk yemi olarak satılan bu buğdayın pek temiz olmadığını gözlemlemiştim. Sap, saman içi boş taneler su yüzüne çıktı, tek tek topladım. Birkaç kere suyu değiştirerek 24 saat buğdayları su içinde tuttum. Buğdayı süzdüm ve iki kavanoza yarıyı biraz geçinceye kadar doldurdum. Kavanozların ağzını mermerşahi bez parçası ile bağladım ve mutfak tezgahının üzerine bir tepsi için yatay konumda yerleştirdim. Aşağıdaki resim şu an filizlendirme çalışması yaptığım soya fasulyelerine ait. Buğdayı da benzer şekilde yerleştirdim. 

Günde bir kez bezi çıkarmadan kavanozu yarıya kadar su ile doldurup, kısa bir süre bekledikten sonra suyu boşalttım.
İkinci günün akşamında kavanozlarda yeterli filizlenmeyi gödüğüm ve bir kavanozu açtım. Koku maya kokusuna yakın, pek hoş olmayan bir kokuydu. Kavanozdaki buğdayları iyice yıkadım ve tatdım. Hafif sert ama lezzetliydi. İkinci kavanozu bir gün daha beklettim. Buğdaylar biraz daha yumuşamıştı. Toplam süreç, bir gün su içinde bekletme ve 3 gün kavanoz içinde bekletme şeklinde başarılı şekilde tamamlanıyor. İkinci kavanozdaki maya kokusu daha belirginleşmişti. İkinci kavanozdaki buğdayları, yıkayıp buzdolabı poşetine yayarak yerleştirip, derin dondurucuya koydum.


Buğday filizlerini bir tabağa koydum. Üzerine küp küp doğranmış domates ilave ettim. Limon ve zeytinyağı ilavesi ile çok lezzetli ve sağlıklı bir salata hazırladım.

Buğday Çiminin faydaları konusunda genel ağda bir çok yazı bulunuyor. En yaygın bilinen yanı ve kullanılma nedeni kansere karşı olan kullanımı. Ben yüksek, kaliteli ve ucuz bir protein kaynağı olmasından dolayı buğday filizini düzenli olarak yetiştirmeyi ve yemeyi düşünüyorum. Buğday çimine oranla çok daha hızlı yetişiyor ve lezzeti çok daha iyi. Yetiştirme sürecini kavanoz dışında özel bir şekilde daha kolay yapabileceğim bir araç yapmayı planladım, önümüzdeki günlerde ahşaptan yaparak deneyeceğim, sonuçlarını sizlerle paylaşırım.  

Alternatif Yaşam Planlaması ağ günlüğümde HENÜZ paylaşmasam da bir yıldan uzun süredir düzenli kardio ve ağırlık antremanı yapıyor ve protein ağırlıklı besleniyorum. Tahmin edeceğiniz gibi tüm süreçlerimi, kilo, yağ oranı, vucüt ölçülerimi kayıt ediyor, resimler çekiyor ve değişimi takip ediyorum. Bir yıl önceki resimlerim ile çok ciddi farklar oluşmaya başladı. İlerleyen günlerde yağ yakımı, kas gelişimi ve yağlanmadan kilo alarak büyüme konularında da yazılar yazabilirim. 

26 EYLÜL 2012 Notu : Buğday Filizi yetiştirme konusunda ikinci yazımı bu linkten okuyabilirsiniz. 
  

     


  
   

Çarşamba, Eylül 12, 2012

Güneş Başkenti - Freiburg



İzTV'de "Çoşkun Aral ile Avrupa Notları" belgeselinin bir bölümü Freiburg'a ayrılmış. İzTV'yi Digiturk üzerinden izlemek mümkün. Güneş Başkenti Freiburg belgeselinin yayın saatlerini aşağıya ekliyorum.   

Güneş Başkenti Freiburg

Yayın Saatleri
04.09.2012 – 16:10
11.09.2012 – 20:55
15.09.2012 – 12:15

Bu ay yayınlanan ilk iki gösterimi kaçırdık, 15 Eylül'de yayınlanacak bölümü merakla bekliyorum.
Belgesel hakkında İzTV Blogunda 3 yazıyı okumak mümkün.

Temiz Enerjinin Başkenti Freiburg
Freiburg'a Hoşgeldiniz
Freiburg Devam

Başlıklı yazıları yukarıdaki linklerine tıklayarak okuyabilirsiniz. Bu yazılardan küçük ama çarpıcı bir bölümü aşağıya ekliyorum.

Freiburg yılda kaç saat güneş alır araştırmadım ama Türkiye'deki birçok ilden daha az saat güneş aldığını düşünmem yanlış olmaz sanırım. Belirttiğim bu çıkış noktasından ilerleyerek sayfalarca yazılabilir ama fazla yorum yapmama gerek yok diye düşünüyorum. 15 Eylül'de belgeseli izleyelim yeterli.   

----------------------------------------------------------------------------------------------------
- Alıntıdır -

1970 yılında Almanya hükümeti (o zamanki adıyla Batı ya da Federal Almanya) 17 tane yeni nükleer santral kurma kararı almıştı. Bunlardan biri de hemen Freiburg’un 30 km. ilerisinde bulunan Wyhl kasabasında bulunuyordu. Ancak Freiburg halkı bu karara çok büyük bir tepki göstererek, on binlerce kişinin katılımıyla santral inşaatını bastı. Çünkü hemen Fransa sınırında bulunan bu küçük şehir 2. Dünya Savaşı’nda büyük bir yıkım yaşamıştı. Şehir merkezinde bulunan gotik kilisesi hariç tüm şehir yerle bir olmuştu. Büyük bir çabayla yeniden kurdukları şehirlerinin yakınında, her zaman potansiyel büyük bir tehlike olan, nükleer santral yapılmasını istemiyorlardı. Alman hükümeti bu büyük direniş karşısında geri adım atarak Nükleer santral yapımını durdurdu. İşte bu direniş, Avrupa’da gerçek anlamda çevreci hareketin başlangıcı kabul edilir. Freiburg da bu tarihten sonra ”sürdürülebilir şehir” olma sürecini gerçek anlamda başlatmış oldu.

1986 yılında Çernobil felaketinden sonra ise Freiburg Belediye Meclisi, nükleer santral tehdidine karşı alternatif enerjilere yönelme kararı aldı ve ilk kez yerel enerji planını ortaya koydu.

GÜNEŞ ENERJİSİ

Freiburg’a Avrupa’nın ”güneş şehri” denmesinin sebebi, şehrin neredeyse her boş alanının güneş panelleriyle kaplanmış olması.

1972 yılındaki Whyl direnişine de katılmış olan ünlü mimar Rolf Dish, tüm enerji tüketiminin % 40′ının sebebi olan binaların çatılarını güneş panelleriyle kaplayarak yepyeni bir mimari anlayışı ortaya koydu.

‘‘Plus Enerji Evleri” adını verdiği bu evleri sayesinde ev başına yıllık yaklaşık 3 bin euro tasarruf sağlandı. Sıfır karbon salınımının hedeflendiği bu evlerde kullanılan malzemeler de doğaya zarar vermeyen malzemelerden seçildi.

”Pasif Enerji Evleri” nin ana mantığı ise ısıtmaya hiç ihtiyaç duymaması. Oldukça iyi yalıtım sistemi kullanılarak diğer evlere oranla % 90 ısı yalıtımı sağlanmış. Evde yaşayan kişilerin ve elektrikli ev aletlerinin ortaya koyduğu ısının dışarı gitmesi de engellenerek, kendi kendini ısıtan evler yaratıldı.

---------------------------------------------------------------------------------------------------