Salı, Nisan 09, 2013

Gaia Education Ekonomi Dersleri - 2


Para nedir? Gaia Education Ekonomi Dersleri 2. Modül konusuydu. Modüldeki soruları cevaplamam için Money As Debt (Borç Olarak Para) belgeselini izlemem gerekiyordu. Video izleyerek ders yapmak keyifli bir deneyim.  

Bir itiraf ile başlayayım... (Alternatif Yaşam fikrine kendini adamış birinin bankacılık, para vs konusunda bilgisi ancak bu kadar olur.) Piyasadaki paranın karşılığında bankada altın olduğunu düşünüyordum. 

Money as Debt belgeseli para nedir? Para nasıl oluşturulur hakkında bilmediğim bir çok arka bilgiyi bana öğretti. Türkiye'de sistem aynı mıdır emin değilim, kuvvetle muhtemel benzer olduğunu düşünüyorum.  

Money as Debt belgeselini Youtube'da bulmak mümkün. Belgesel üç bölümden oluşuyor. Birinci bölüm para hakkında bildiğimi zannettiğim birçok konuyu yanlış bildiğimi öğretti. Para nasıl oluşur/üretilir? sorusunun cevabı birçoğumuz için darphane matbaasında basılmakta olan banknot görüntüleri ile örtüşüyor. Belgeselde de yanlış bildiğimiz bu bilgiden bahsediliyor. Belgesele göre herhangi biri, bir kredi sözleşmesi imzaladığında, kredi tutarı kadar para sisteme dahil oluyor. Ve fakat fiilen bu paranın hiçbir karşılığı yok. Sistemin para üretebilmesi için sürekli yeni borçlanma gerekli. Borçsuz olmak mevcut sistemi çökertecek bir durum. Belgeselde piyasada dolaşımda olan para karşılığı altın tutarından bahsediliyor ancak ülkeden ülkeye paranın karşılığı altın miktarının değiştiği belirtilmekte. Örneğin bu oran kimi ülkede 1'e 10, kiminde 1'e 30. Yani bankada bulunan her bir birim altın karşılında piyasada 30 birim para bulunabiliyor.       

Kredi olarak alınan paranın geri ödemesi ana para artı faiz tutarı olduğu için sürekli büyüme bir zorunluluk oluyor. Belgeselde sürekli büyümeye rağmen dünya kaynaklarının tükenmeyeceğini düşünenler için çok çarpıcı bir cümle yer alıyor. "Anyone who believes exponential growth can go on forever in a finite world is either a madman or an economist" (Sınırlı kaynakları olan bir dünyada sürekli büyümenin sonsuza kadar sürebileceğini düşünen kişi ya delidir, yada ekonomist/iktisatçı) 

İzlemediyseniz Money As Debt belgesellerini tavsiye ederim. 
    

Pazartesi, Nisan 08, 2013

Gaia Education Ekonomi Dersleri - 1


Gaia Education'da ilkbahar dönemi dersleri başladı. İki modulü tamamladım bile. Cam Bahçe işleri ile uğraşmaktan bu konuda bir türlü yazamadım.

Ekonomi dersi Gaia Education kapsamında olunca bildiğim şeyler yine ters yüz oluyor. Birinci modülün önemli başlığı "The Lightbulb Conspiracy" belgeseliydi. Youtube dan belgeseli indirmek mümkün. Altyazıların üstüste binmesi takip etmeye biraz zorlaştırıyor.   

Filmin çıkış noktası Centennial Light olarak adlandırılan yukarıda resimde gördüğünüz lamba. Bu lamba 110 yaşında ve henüz patlamamış. Film 1920'li yıllarda lamba üreten firmaların (bu firmalardan ikisi hala en iyi bilinen lamba üreticileri) gizli bir anlaşma yaparak lambaların ömürlerini BİLEREK 1000 saat ile sınırladıkları anlatıyor.

Büyük firmalar ürünlerini bilerek belirli bir zaman sonra bozulacak şekilde tasarlıyor. Planlanan süre sonunda bozulacak şekilde ürün tasarlamaya Planned Obsolescence deniyor.

Planned Obsolencence sonucu daha fazla tüketim, daha fazla çöp, daha fazla kaynak tüketimi anlamına geliyor. Ve fakat işin bir de diğer yanı var. Belgeselde bu yan The Man In the White Suit filmi örnek verilerek anlatılıyor. Film hiç eskimeyen kumaş üretip, beyaz takım elbise yapıp giyen adam hakkında. Hiç eskimeyen kumaşa en fazla tepki fabrika işçilerinden geliyor. Hiç eskimeyen kumaş demek çalışanların işsiz kalması anlamına geliyor.

Belgeselde I-Pod pillerinin özellikle belirli süre sonra şarj edilemez olarak tasarlandığı ve bu nedenle tüketicilerin Apple'ı dava ettiğinden de bahsedilmekte. 


From the lightbulb in the 1920s to the latest iPad today, this documentary explains what happened when Big Business realizes that if our things don’t break, they won’t make more money. Many products were then designed to fail after a period of time, planned obsolescence. When it’s no longer cost effective to repair our machines, we replace them. In case they still work for too long a period, continual improvements in functionality or design entice consumers to upgrade long before necessary. The result? More consumer debt, more garbage produced, and more natural resources squandered. Can our economy sustain itself any other way?




Cuma, Nisan 05, 2013

CAM BAHÇE www.cambahce.com - Işığı ve Renkleri Yansıtın


Uzun süre üzerinde kafa yorup, çalıştıktan, ithalat için birçok yerle yazıştıktan ve anlaştıktan sonra Türkiye'de pek bilinmeyen ve uygulanmayan yeni örtü (malç) malzemesi, geri dönüşüm cam şişelerden yapılan örtü ürünleri, satışı için hazırladığım siteyi açtım. 

Cam Bahçe - www.cambahce.com ürünleri dünyada bir çok ülkede bahçe ve saksı dekorasyonunda yaygın olarak kullanılıyor. Yaygın kullanım alanı dekoratif amaçlı olmasına rağmen örtüleme (malç) konusunu bilenlerin tahmin edeceği üzere tarımda da cam örtü (malç) kullanılıyor. Cam Bahçe sitesinde, Lincoln Üniversitesinde asma bahçelerinde, cam örtünün üzüm verimi ve kalitesi üzerine olumlu sonuçları hakkında yazı ve videolar bulmak mümkün. Cam örtü ışığı yansıtma özelliği nedeni ile tarımda verim artışı sağlıyor. 

Özel tamburlarda işlenmiş cam örtü kesici ve delici özelliğini kaybediyor. Başlangıçta bilincim cam parçacıklarını tehlikeli ve yasak kabul ediyordu. Avucumda renkli, minik cam parçacıklarını güvenle ovuşturmak bana yasaklı bir şeyi yapıyormuşcasına keyif veriyor. 
2-4 MM boyutundaki ürünlerin üzerinde çıplak ayakla güvenle yürünebiliyor. Youtube da çıplak ayakla cam üzerinde yürüme videolarını izlemiştim, ben de denedim, sorunsuz yürünebiliyor. 

Cam Bahçe sitesinden bir alıntı ile yazımı bitireyim.

Cam Bahçe ürünlerine sitedeki iletişim bilgilerinden ulaşabilirsiniz.  

Cam Bahçe toprak örtü ürünleri, geri dönüşüm şişelerinin özel tamburlarda işlenmesi ile üretilmiştir. 
  • Renkli ve kalıcıdır. Camın doğada çözülmesi 1000 yılı bulmaktadır. 
  • Bilinen toprak örtü malzemelerine (taş, tüf gibi) renkli bir alternatif olabileceği gibi, mevcut toprak örtü malzemeleri ile birlikte de yaratıcı ve renkli tasarımlar yapmanızı sağlar. 
  • Çimento veya seramik yapıştırma malzemeleri ile karıştırılarak moziak olarak kullanılabilir.
  • Yabancı otların önlenmesi için örtü malzemesi olarak kullanılır. 
  • Serildiği yerden salyangozlar geçemez.    

1 ton cam örtü elde etmek için : 
  • 7.200 adet soda şişesi (200 ml)
  • 5.300 adet kola şişesi (33 cl)
  • 4.000 adet bira şişesi (50 cl)
  • 2.700 adet şarap şişesi (70 cl)
  • 1.700 adet meyve suyu şişesi ( 1 litre)
kullanılmaktadır.  
       


Salı, Nisan 02, 2013

Paylaşım Bahçeleri Bu Nedenle Hayata Geçmedi !


Takip edenlerin iyi bildiği üzere ceviz bahçesi kurmak en büyük hedeflerimden biri. Ve fakat planladığım ölçekte ceviz bahçesi kuracak kadar birikimim bulunmuyor. Paranın, doğru proje için, tedarik edilebilir bir unsur olduğunu iyi bildiğim için ceviz bahçesi kurmak için kapsamlı bir proje hazırladım. 

Özetle : Asgari 1000 dönün büyüklüğünde ceviz bahçeleri kurulacak ve bu ceviz bahçelerinin 1 dönüm hissesi, 10 sene boyunca aylık düzenli ödemeler karşılığı benim gibi kişilere satılacaktı. 5-10 dönüm ceviz bahçesi kurmak karlı bir yatırım değilken, 1000 dönümlük bahçenin 2-3 hissesini almak karlı, hem de çok karlı, bir gelecek yatırım aracı olarak hesaplanıyordu. Bu projeyi Paylaşım Bahçeleri olarak adlandırdım.  

Paylaşım Bahçeleri için tüm fizibilite çalışmaları inanılmaz derecede karlı sonuçlanıyordu. Paylaşım Bahçeleri getirisini kıyaslayabilmek için bireysel emeklilik getirileri verilerini kullandım. Mevcut bireysel emeklilik sistemi benim olan parayı 30 sene sonra bana geri veriyordu. Bana göre değildi, Paylaşım Bahçeleri kesinlikle çok başarılı bir projeydi. 

AMA, bir noktadan sonra Paylaşım Bahçeleri projesine yatırımcı aramayı bıraktım. Paylaşım Bahçeleri projesi için para sağlayacak yatırımcıdan önce güvenilir bir yatırımcı arıyordum. Paylaşım Bahçeleri için en büyük endişem bu işin "Saadet Zinciri", "Kar Ortaklığı" gibi Türkiye'de defalarca yapılmış kötü niyetli girişimlere alet olmasını istemiyordum. Bu nedenle Paylaşım Bahçeleri projesinin basılı kopyalarını kütüphanemde bir yere kaldırdım. 

Yukarıda geçen hafta Dünya Gazetesinin baş sayfası var. Çiftlikte Saadet Zinciri başlıklı haber özetle Paylaşım Bahçeleri için taşıdığım endişenin ne kadar haklı olduğunu gösteriyordu. 

Paylaşım Bahçeleri çok başarılı bir proje. Şu an için benzer getiri sağlayacak bir gelecek yatırım aracı yok. AMA Türkiye'de kötü niyetli çok insan var.... 

Neyse....