Salı, Ağustos 22, 2006

Özgürlüğe Giden Yol - 2

Okudukça ve inceledikçe http://www.pathtofreedom.com/ adresi beni şaşırtıyor. Farklı bir şey bulduğunu düşünen Amerika'lıların büyük bölümü işi hokkabazlığa vurup, gösteriydi, eğitimdi, seminerdi derken para kazanmaya çalışır. Özgürlüğe Giden Yol ailesi farklı. Bilgiyi satma yolu şeçmemişler, paylaşmaktan kaçınmamışlar, bio-dizel üretimi ile ilgili http://pathtofreedom.com/pathproject/offthegrid/biodiesel.shtml linkinde gerekli malzemeler resimleri ile birlikte anlatılmakta. Bu insanları ziyaret edebilme imkanı olsa, (Bizim yok ama aile alternatif yaşamı şeçmek isteyen insanlara evlerini ziyaret imkanı veriyor) eminim eve dönünce eski bir su ısıtıcısı ve kullanılmış nebati yağdan bio-bizel üretebilmeyi başarabileceğiz.

Özgürlüğe Giden Yol ailesinin neleri, hangi ortamda başardığını görebilmek için http://dervaesinstitute.org/photogallery/Yard/Aerial%20View/slides/google-shot.html
linkinden evlerinin uydu fotoğrafını görebilirsiniz. Uydu resiminin altında evlerinin iki büyük otobanın ve 2 özel okulun arasında olduğu yazmakta.

Aşağıya çevirisini eklediğim Kentli Çiftlik Evi (The Urban Homestead) yazısını ilk okuduğumda ölçülerden emin olmadım. Orjinal metinde evin bulunduğu alana ait ölçüler ayak (foot) olarak verilmişti. Metre cinsine çevirince 20 metreye 41 metre çıkıyordu ki bu benim kafamdaki çiftlik alanı ölçüleri olamazdı. Mehmet ile beraber çevirimi kontrol ettik, bulduğum ölçüler doğru idi.

Özgürlüğe Giden Yol ailesi çok detaylı olmasa da başlangıçtan beri yaptıklarının ve yaşadıklarının kayıdını tutmuşlar. 2001 Temmuz ayından itibaren her ay yaşadıklarını yazmışlar.

Benim kafamda oluşturduğum her alternatif model şehir dışında, kırsal alanda bir yaşam modeline dayanıyor.


http://www.pathtofreedom.com/about/urbanhomestead.shtml

linkinden çevirdiğim yazı aşağıya ekliyorum.

KENTLİ ÇİFTLİK EVİ ( The Urban Homestead )

Dervaes Ailesi Pasadena, California’daki sıradan şehir evini bir kentli çiftlik evine dönüştürmek için durmadan çalışmakta. Bu çabamız sonucunda, bize verilen kıymetli armağanı, dünyayı koruyan, bekçileri haline geldik.

820 metrekarelik kentli çiftlik evimize kendi kendine yeten hayatı sağlayan bir kaynak gözü ile bakarken, başkalarına da “haydi sen de yap” diyecek bir ilham veriyoruz.

Amacımız kent ortamında doğa ve birbirimiz ile uyum içinde olabildiğince kendi kendine yeten ve sürdürülebilir bir hayat yaşarken “global düşün, yerel davran” ilkesi ile diğer insanlara ilham vermektir. 20 metreye, 41 metre uzunluğundaki bir şehir parselindeki çiftliğimizde dört kişi yaşıyor ve çalışıyoruz.

Çiftliğimizin verimli bahçesi yılda 3000 kilo organik ürün vermekte.

Bahçemizde 350 çeşit yenilebilir ve kullanılabilir bitki bulunmakta. Çiftliğimizin 400 metrekarelik verimli bahçesi yıllık 3 ton organik ürün ile ailemizin vejeteryan yeme alışkanlığına kaynak olmanın yanında gelirimizi de sağlıyor.

Aile, çevre lokantalara ve yemek firmalarına salata malzemesi, yeşillik, çeşitli domates cinsleri, ve mevsim sebzeleri vererek kendi ayakları üzerinde duran ve kazançlı bir işletmeyi yönetmektedir. İşletme giderlerinden sonra kalan gelir güneş panelleri, enerji sistemleri, bio-dizel üretim makinası gibi dünyanın yenilenemez olan kaynaklarına olan bağımlılığımızı azaltacak ekipmanlara harcanmakta.

Yıllar boyu aldığımız enerji sistemeleri ve zorunlu olmadıkça kullanmadığımız elektrik ile elektirik kullanımını yarıya indirdik. Güneş panelleri elektriğe olan bağımlılığımız üçte iki azaldı. Hedefimiz tamamen enerji bağımsızlığı.

Son olarak, aile üyeleri kullanılmayan su ısıtıcı kazanından, kullanılmış nebati yağ kullanarak düşük emilsyonlu dio-dizel üretme makinası yaptılar.

Hiç yorum yok: