Çarşamba, Kasım 01, 2006

Özgürlük, Esneklik ve Alternatif Bir Yaşam

Alternatif Yaşam Planmasını yazmaya başladığımızda çevireceğimiz bir kaç yazıdan biriydi Sue Robishaw’ın yazdıkları. Alternatif Yaşam oluşturmayı başaran insanlardan yaptığımız ilk çeviri Özgürlüğe Giden Yol yazıları idi. Sue Rabishaw ve eşinin kurduğu alternatif yaşam, Özgürlüğe Giden Yol ailesinin yaşamından epey farklı. Rabishaw’lar şehirden uzak, doğanın içinde bir alternatif yaşam oluşturmuşlar. Çıkış noktaları benim düşündüklerim ile paralel. Az olan daha çoktur. Sue Rabishaw, yazdığı kitaplarından ve eşi ile yaptıkları ağaç heykellerden gelir sağlamakta.

Sue Rabishaw’un sitesinden özet bir çevirisi yapacağım ilk yazı, Freedom, Flexibility and An “Alternative” Life başlıklı yazı. İsteyenler metnin İngilizce aslını okuyabilirler.

ÖZGÜRLÜK, ESNEKLİK VE ALTERNATİF BİR YAŞAM

Fatura yok. Çiftliğimizi alıncaya kadar çalıştık, gücümüzün yettiği kadar bir yer aldık. Suyumuz rüzgar tarafından pompalanmakta, elektriğimiz güneş ışınlarından. Isınma sistemimizin bir kısmı güneş tarafından karşılanmakta, diğer kısmı odun ateşi ile karşılanmakta. Ocağımız güneş ışığı, odun ve bazen de tüp ile çalışıyor.

Ana aydınlatma kaynağı olarak güneş enerjisi ile çalışan 12 voltluk Floresan lambalar kullanmaktayız. Şarjlı lambalar evin tamamını kapsayacak şekilde çeşitli yerlere yerleştirilmiş durumda. Dingin bir ortam istediğimizde arasıra mum yakıyoruz.

Buzdolabının olmazsa, olmaz bir ürün olmadığını fark ettik. Kilerimizin ve yeraltı mahzenimizin ısısı yılın yarısından fazlasında birkaç derece seviyesinde. Yılın kalan yarısında da ısıları birçok gıdayı koruyacak düzeyde. Buzdolabı yerine yapacağımız masraf, evinizin arkasına yapacağınız bir kiler ve bir mahzen yapım masrafından fazlası olmayacak.

Aylık sabit ödemeleri olan bir telefon hattımız var. Geçim kaynağımız olan e-mail ve web sitemiz için telefon hattı gerekli. Fakat telefonun bir seçenek olduğunun farkındayız. Gelir sağladığımız web sitesi yerine, gelir elde edeceğimiz farklı bir hayat seçebilir ve telefon hattımızı iptal ettirebiliriz. Geçmişte telefonsuz bir hayat yaşamıştık. Fakat şimdilik telefon mevcut yaşam tarzımızın bir parçası.

Gıda ihtiyacımızın büyük bölümünü bahçemize ekdiğimiz ürünlerden ve doğada kendiliğinden yetişen ürünlerden karşılıyoruz. Bazı ürünleri dışarıdan satın alıyoruz. Sadece kendi yetiştirdiklerimiz ve topladıklarımız ile de yaşamak bir seçenek. Bunu denedik ve gayet güzel yaşadık. Dışarıdan aldıklarımız bir şık ve biz bunu seçtik. Şimdilik.

Şehirden ve etkinliklerden uzak yaşıyoruz. Ulaşım bedeli masraflarımız arasında önemli bir oran tutuyor. Bizim için yeni bir araba on yaşın altında, her koşulda, uzun yıllar bizi taşıyabilecek bir araba. (1984 model Rampage ile 150.000 milden fazla yaptık) Elektrikli melez bir araba kullanma rüyamız hala sürüyor. Ayaklarımız ve bisikletlerimiz sık kullandığımız seçenekler. Arabasız yaşamayı seçebilirdik, şehre daha yakın bir yerde yaşlamayı seçebilirdik. Toplu ulaşım imkanlarının olduğu bir yerde yaşamayı seçebilirdik. Fakat biz burada yaşamayı seçtik ve burada yapabileceğimizin en iyisini yapmaya çalışıyoruz.

Arabamız için sadece zorunlu trafik sigortamız var. Paraya vergilerimizi ödemek için ihtiyaç duyuyoruz. Sağlığımızın ve malvarlığımızın sorumluğunu kendimiz alıyoruz ve asgari düzeyde bir sigorta ödüyoruz. Doğa ile uyumlu yaşamayı ve çalışmayı seçtik, Doğa’ya karşı değil. Sağlığımız ve inançlarımız bunu yansıtıyor.

Kazanmak zorunda olduğumuz asgari düzeyde bir para var. Bu miktarı asgari seviyede tutmamız bize ne zaman, nerede, nasıl ve kimin için “çalışıcağımızı” seçme özgürlüğü veriyor. Çalışma hayatına yeni başladığımız yıllarda, çalışma azmimizin olduğunu belirterek, doğru dürüst para verilmeyen, hatta nerede ise hiç para verilmeyen, işlerde çalıştık. Bu işlerde birçok arkadaş edindik. Ne kadar çok kazandığımızdan ziyade, işde ne kadar mutlu olduğumuz ve ne kadar yaratıcı olduğumuz önemliydi.

Bir şey satın almak istediğimizde, satın almak istediğimiz şeye vereceğimiz para için ne kadar çalışacağımızı ve ne kadar enerji harcıyacağımızı hesaplıyoruz. Alternatifleri değerlendiriyoruz. Kendimiz yapabilir miyiz? Diye düşünüyoruz. Gerçekten istediğimiz bir şeyi alamadığımız hiç olmadı. Eğer birşey bu kadar önemli ise, para bulunacaktır.

İnsanlık olarak yaşama mutluluğunu, dünyanın sihrini unuttuk. Hayata dair birçok Alternatif var. İzlenecek bir çok yol ve birçok uğraş var. Önemli olan bulutları görebilmek, kuşları izlemek, yıldızları fark etmek, rüzgarı hissetmek, dünyanın kokusunu almak, ağaçları görmek, yağmurda ıslanmak.

Elektrikli ekipman ve ev aletlerine karşı değiliz. Çamaşır makinamız ve kurutucumuz olmadan yaşamak istemiyoruz. Ağaç işlerinde kullandığımız elektirikli aletler birçok işi daha kolay ve kısa zamanda yapmamızı sağlıyor. Fakat el aletlerini de hala kullanıyoruz ve işimizi görüyor. Kurşun kalem ve kağıt masada bilgisayar ve yazıcı ile yan yana duruyorlar.

Hayatı seviyoruz, üretme tutkusunu ve macerasını seviyoruz, öğrenmeyi seviyoruz. Büyük bir kimya firmasında çalışan, şehrin saygın bölgesinde yaşayan, birçok akşam dışarıda yemek yiyen, takım elbise ve gece elbisesi giyen karı kocadan farklıyız biz.

1 yorum:

Layne dedi ki...

güzel bir çalışma