Salı, Mayıs 01, 2007

Zeytin, Ölmez Ağacın Verdiği Alternatif Yaşam.

Alternatif Emeklilik için farklı ürünler ile bahçe kurulabileceğini, kişisel tercihimin cevizden yana olmasından dolayı ceviz bahçesi üzerine yoğunlaştığımı belirtmiştim.
Zeytin, çok seçici arazi istememesinden, uzun ömürlü bir ağaç olmasından, kısa sürede gelir getirmesinden ve kerestesinin kıymetli olmasından dolayı cevizden sonra bahçesini kurmayı düşündüğüm ikinci ürün.

Coca Cola’nın Formülü yazımızda yaptığımız hesaplamanın bir benzerini zeytin bahçesi için yapalım. Zeytin ağacı, ceviz ağacına oranla çok daha kısa sürede tam verime ulaşıyor ve yaptığımız yatırımı çok daha kısa sürede amorte ediyor.

Zeytin bahçesi uygulanabilirlik için kaynak olarak Pulp Tarım sitesindeki tabloyu kullandık. Türkiye için yeni bir cins olan ve fidanı ithal edilen Arbequina cinsi zeytin bahçesi oluşturduk. Arbequina cinsi zeytin, yüksek verimli ve erken verime yatabilen bir cins.

50 dönüm zeytin bahçesi için tarla bedeli (50 dönüm için 25.000 ytl) dahil toplam maliyetimiz 94.500 YTL. 2006 yılı sertifikalı fidanlar ile kurulacak bahçelere doğrudan gelir desteği çerçevesinde elli dönüm zeytin bahçesi için 12.500 YTL gelir desteğimiz olacaktır. Doğrudan gelir desteğini düştükten sonra toplam yatırım maliyetimiz 82.000 liraya inecektir.

Zeytinin kilosunu 80 kuruş üzerinden hesaplayarak, masraflarımızı düştükten sonra yıllara göre zeytin bahçemizden elde edeceğimiz gelir:

3. yıl için 7.000 ytl,
4. yıl için 20.000 ytl,
5. yıl için 60.000 ytl olacaktır.

5 sene içinde yatırım maliyetimizi çıkarmış olduk.

Bahçeden elde edeceğimiz gelir 5. seneden sonra aynı seviyede devam edecektir.

Bireysel Emeklilik Öldü yazımıza geri dönelim.

1) Grup emeklilikde olduğu gibi aynı şirkette çalışan 10 kişi olduğunu düşünelim.
2) 100 dönüm zeytin bahçesini, 10 kişilik grup adına çalıştıkları firma kursun. Yatırım maliyetimiz 164.000 ytl olacaktır.
3) 10 kişilik grup, bahçe kurma bedelini, çalıştıkları firmaya 20 yılda geri ödesin.
4) Bu durumda bahçe kuruma bedelinin kişi başına aylık maliyeti 68.34 ytl olacaktır.
5) Zeytin bahçesinin bakımından sorumlu kişinin aylık ücretini de hesaba kattığımızda kişi başı aylık prim bedeli 123 ytl olacaktır.

100 dönüm zeytin bahçemizden kişi başı aylık gelirimiz:

3. yıl için 200 ytl,
4. yıl için 458 ytl,
5. yıl için 1.125 ytl olacaktır.

Ürünümüzü katma değersiz satmak yerine zeytinyağı haline getirdiğimizi düşünelim. Zeytini işleyerek yağ haline getiren kontinu sistem firmalar ile anlaşarak yağ elde edebiliriz. Yağ işleyen firmalara elde edilen yağın %12 sini ve zeytinden kalacak prinayı vermeniz gerekiyor. Tabii isterseniz işlenen zeytinin kilo başına yağ çıkarma bedeli ödeyerek zeytinyağı elde edebilirsiniz. Zeytinden zeytinyağı elde etme oranı 1/5 yani 10 kilo zeytinden 2 kilo zeytinyağı elde edilebilmekte.

Zeytinyağına destekleme primi verilmekte. 2006 yılı için zeytinyağına kilogram baçına verilen destekleme primi 11 kuruş. Bu rakam geçmişte 40 kuruşa kadar çıkmış, 2006 yılı destek primi üreticide hayal kırıklığı yaratmış. Destekleme primleri ile ilgili haberi buradan okuyabilirsiniz.

Zeytinyağından elde edeceğimiz gelir, marka oluşturabilme, şişeleme, ihraç edebilme gibi değişkenlere bağlı olarak farkılılıklar gösterecektir. Yukarıda hesapladığımız gelir, zeytin bahçemizden elde edeceğimiz ürün ile sağlayabileceğimiz minimum seviyedeki gelir olup, katmadeğerli ürünler elde edilmesi durumunda çok daha fazla olabilecektir.

Artun Ünsal’ın Ölmez Ağacın Peşinde kitabı zeytin konusunda okuduğum ilk kitaptı. Gerek içerik, gerek resimler olarak çok zengin bir kitaptır. Tavsiye ederim.

İşte size başka bir ürün ile alternatif yaşam planlaması için gelir kaynağı.

Hiç yorum yok: