Çarşamba, Kasım 07, 2007

Devlet Eliyle Özel Sektör Rüzgarı

Bugünkü Cumhuriyet gazetesinden aldığım yazıyı kafamda "Mevcut toplam elektrik üretimimizin iki katı kadar büyük üretim imkanı var iken, neden hala nükleer santral kurmaya çalışıyoruz?" sorusu ile aşağıya ekliyorum.

- - - - - -

Devlet eliyle özel sektör rüzgârı
MURAT KIŞLALI

ANKARA - Rüzgâr enerjisi santrallarına (RES) Türkiye'nin toplam kurulu elektrik gücünün iki katı talep gelmesi, devletin üretilecek elektriğe "alım garantisi" vermesinden kaynaklandı. Özel sektör, inşa edeceği RES'ler aracılığıyla üretilecek elektriğin kilovatsaatini, yasaya göre en az 5 sent'ten satarak büyük kâr elde edecek. Rüzgâr enerjisinin avantajı görece kısa sürede inşa edilmesi, dışa bağımlı olmaması ve atıksız işlemesi; dezavantajı ise suya göre pahalı, kömüre göre ise kesintili olabilmesi.

Toplam kurulu elektrik gücü 40 bin megavat (MW) olan Türkiye'de, RES'ler için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na (EPDK) 78 bin MW'lık talep gelmesi, dikkatleri rüzgâr enerjisine çekti. Elektrik arzı sıkıntısı çeken Türkiye'de halen sadece 156 MW'lık RES bulunurken EPDK yine de taleplerin küçük bir bölümünü kabul edebilecek. Elektrik Mühendisleri Odası'na (EMO) göre rüzgâr enerjisinde gelinen son nokta şöyle: "Sektör dünyada son 15 yılda ortalama yüzde 25 büyüdü. Sadece 2006'da 13 milyar Avro'yu aşan yatırım gerçekleştirildi. Dünyadaki kurulu güç, 1995 yılında 4 bin 800 MW'den 2006 yılı sonunda 74 bin 223 MW'ye ulaştı."

Hiç yorum yok: