Pazar, Ocak 24, 2010

Kış Sebzeleri




- Şalgam -


- Brokoli fidesi -


- Karnıbahar ve Kara Lahana Fideleri -

Şimdiye kadar kış sebzesi yetiştirmeyi denememiştim, bu sene deneyeyim istedim. Tohumdan yetiştirdiğim 3 kök beyaz lahana, 2 kök karnıbahar, 2 kök şalgam, 2 kök turp, 1 kök brokoli ve 3 kök kara lahana fidesini bahçedeki çuvallara ektim.

Büyümeye başlayan turpların yaprakları şiddetli rüzgardan parçalanarak, bozuldular.
Beyaz lahanalardan birinin kocaman dış yaprakları oluştu ve iç yaprakları göbek oluşturmaya başlamıştı ki, Ozzi (Rotweiller cinsi köpeğim, biraz pis boğazdır kendisi) tüm lahanayı yedi.
Şalgamlar da turplar gibi şiddetli rüzgardan etkilendiler ve yaprakları parçalandı. Bugün parçalanan yaprakları çektim ve iki küçük şalgamı hasat ettim.

Yukarıda resimleri bu sabah çektim, çuvallardaki sebzelerin son durumlarını gösteriyor.

Tüm sebzeler neredeyse bir aydır aynı boydalar, büyümeleri durdu. Fazla fidelerimden verdiğim arkadaşlarım, toprağa diktikleri kara lahananın ve karnıbaharın gayet sağlıklı büyüdüğünü ve yumru oluşturduğunu söylediler. Çuvallarda kış sebzesi yetiştirmek başarısız bir deneme oldu, tüm bu sebzeleri toprağa dikmek gerekiyor.

Tohumdan ektiğim havuçları fide olarak ayırdım ve çuvallara ektim fakat seyrelttikten sonra büyümediler. Havuçlar seyreltme sevmiyor galiba. Havuçlar doğrudan toprağa mı dikilmeli acaba?

İlk sene denemesi için çıkardığım sonuçlar:
* Kışlık sebzelerin tohumlarını temmuz sonu, ağustos başı gibi dikmek gerek, ben 4 eylülde tohumları ektim, sebzelerin büyüme süreci normal gitseydi aralıktan önce sebzeleri yiyemeyecektim.
* Kış sebzelerini toprağa dikmek şart.

4 yorum:

nalan dedi ki...

yükseltilmiş yastıklarda deneme yapabilirsiniz belki.
bir de ekim dikim zamanlaması pek önemli hatta çimlendirme için ay takvimi bile takip ediliyor.
köylerde bu işi dededen nineden öğrendiği metodla yapanlar da bilmeden ay takvimini takip ederek yapıyorlar. tabi böyle eski yöntemlere rağbet edenler de iyice azaldı. köylü kendi tüketimi için ektiklerine bile yabancı firma tohumu satın alırsa !

Gurkan dedi ki...

Ozzi'ye bahçe yasağı, fidelere de rüzgar koruması lazım galiba. Ben geçen kış bakla ve kış bezelyesi ekmiştim. Özellikle baklalar ağaç gibi oldu ve epey bir bakla yemeği yedik. Kalan baklaları ve bezelyeleri de dondurdum. Brokoli, karnıbahar, brüksel lahanası da ekmiştim ama ben toplayana kadar yarısını tırtıllar yedi diğer yarısı da tohuma gitti. Bir daha bezelye hariç kış sebzesi ekmemeye karar verdim, domateslerin ekimini geçleştiriyor.

faik murat unel dedi ki...

Nalan hanım merhaba; yükseltilmiş yastıklar aklıma geldi ama bahçemde bunu yapabilmesk şimdilik zor, birkaç düzenlemeden sonra yükseltilmiş yataklarda ekimi deneyebilirim.

Gürkan Bey merhaba; rüzgar konusunda kesinlikle haklısınız, denizden esen rüzgar, yaz-kış demiyor tüm fideleri ve yaprakları kurutuyor. Ozzi konusuna gelince bu yazıya eklediğim resimleri çektikten sonraki gün Ozzi resimlerde gördüğünüz tüm fideleri yedi. :) Çiftlik ortamında bu duruma bir çare düşünmek gerekecek.

beste dedi ki...

cuvallari gorunce cok sevinmistim sonuc husran ama ruzgardan diye dusunuyorum yoksa neden olmasin! havuclar, turplar sasirtma sevmiyor hatta tum kok sebzeler diye genelleyebiliriz. Vejeteryan ozzi sirin aslinda:)