Salı, Şubat 09, 2010

Saanen Keçisi


Birkaç gündür daha önce aldığım halde seyretmediğim YAYÇEP (Yaygın Çiftçi Eğitim Programı) CD'lerini seyrediyorum. Bağcılık ve Küçükbaş Hayvancılık konularında hazırlanan YAYÇEP CD'lerini seyrettim. YAYÇEP hakkında bir yazı yazmıştım. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Yayın Dairesi Başkanlığı sitesi sayfalarını incelediğimde 1990 larda hazırlanan YAYÇEP CD'lerinin yenilenmekte olduğunu sevinerek görüdüm. Neredeyse 20 yıl önceki bilgilerin ve teknolojilerin güncellenmesinin yapılması isabet olmuş. Bendeki CD'ler eski YAYÇEP CD'leri, bazı bölümlerdeki bilgiler komik kalmış.

Düzenli takip ettiğim bloglarda hayvancılık ile ilgili yazılar pek yayınlanmıyor. Alternatif Yaşam Çiftliğinde 5-10 küçükbaş olmasını planladığım için kendimce araştırmalar yapıyorum.

Koyunculuk ve Keçicilik CD'lerinden koyun yetiştiriciliği ile ilgili aklıma takılan ilk soru sadece dört ay süt verimi olan koyunculuk nasıl ekonomik olarak yapılabiliyor? oldu. Koyunlar sadece Şubat-Mart-Nisan ve Mayıs aylarında süt veriyormuş.(Bu cümleyi yazar yazmaz aklıma "Neredeyse 40 yaşıma geliyorum, durumun trajikliğine bakın ki, koyunları 365 gün süt veren makinalar olarak görüyorum." geldi.) Üretilen koyun peynirleri sadece dört ayda üretilip tüm yıl bu peynirler mi kullanılıyor? Seyrettiğim CD'den sonra koyun yetiştiriciliğinin pek aklıma yattığını söyleyemeyeceğim.

Koyunculuk ve Keçicilik CD'lerinde duyduğum bir cümle üzerine yaptığım araştırmada Saanen Keçisi hakkında birçok üretici site ve haber buldum.

Peki neymiş bu Saanen Keçisi?

Saanen Keçisinin özelliğini Saanen Keçi Çiftliği sitesinden aşağıya kopyaladım.
- - - - - - - - - - - - - - - - -
Sağlam kemik yapılı ve duruşu mumtazam olan Saanen keçileri, değişik çevre şartlarına iyi adapte olduklarından, dünyanın bir çok köşesinde yetiştirilebilmektedir. Saanen keçisi, sütçü ırklar arasında en erken gelişen bir tiptir ve ırk karakterlerini döllerine geçirme bakımından da üstündürler. Yapılan melezlerden anlaşılmıştır ki, Saanen ırkının beyaz rengi diğer renklere baskındır. Bu ırkta süt verimi en başta gelen özelliktir. İyi bakım – besleme şartlarında ve küçük sürülerde ortalama laktasyon verimi 800 – 900 kg etrafında olup 1500-2000 kg’a çıktığı görülmüştür. Sütte yağ oranı %3 –4’dür. Bu ırkta döl verimi de yüksektir, her doğuma ortalama 1.7 – 1.9 yavru düşer. Bir doğumda 3 – 4 yavru hatta 5 yavru
elde edildiği görülür.
Türkiye’de Saanen yetiştiriciliği üzerinde yapılan çalışmalarda, memleketimizde bu ırkın başarı ile yetiştirilebileceği ve özellikle iklim koşullarının Saanen için uygun olan bölgelerde çok iyi sonuçlar alındığı ortaya konmuştur. Bununla birlikte , ilk kademede melez yetiştirmeye önem vermek yerinde olur.
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Çanakkale'de merkezi ve Balıkesir'de şubesi bulunan Saanen Keçi Çiftliğinden alınan bilgileri aşağıya kopyaladım.

Ezine Saaneni keçilerine ait bazı özellikler

Ortalama Oğlak Doğum Ağırlığı - - - - - - 3,6 kg
Doğumda Göğüs Çevresi - - - - - - - - - - - - 37 cm
Sütten Kesim Yaşı - - - - - - - - - - - - - - - - 45 gün
Sütten Kesim Ağırlığı - - - - - - - - - - - - - - 14 kg
Ergin Keçi Ağırlığı - - - - - - - - - - - - - - - 60 kg
Ergin Teke Ağırlığı - - - - - - - - - - - - - - - 75 kg
Ergin Keçi Cidago Yüksekliği - - - - - - - - - 72 cm
Ergin Teke Cidago Yüksekliği - - - - - - - - - 84 cm
İlkine Tekeye Verilme Yaşı - - - - - - - - - - 7-8 ay
Keçi Başına Oğlak Sayısı (Oğlak Oranı) - - 1.6
Laktasyon Süresi - - - - - - - - - - - - - - - - - 280 gün
Laktasyon Süt Verimi - - - - - - - - - - - - - - - 500- 800 kg
0-2 Aylık Dönemdeki Ölüm Oranı - - - - - - - - % 5-6
Sütün Yağ İçeriği - - - - - - - - - - - - - - - - - - % 3,49
Sütün Kuru Madde Düzeyi - - - - - - - - - - - - % 9,65
Sütün Özgül Ağırlığı - - - - - - - - - - - - - - - 1,028 gr/cm 3

Çanakkale'de yer alan Saanen Çiftliği incelemenizi tavsiye edebileceğim bir başka üretici çiftlik.

Gelelim Saanen ile ilgili haberlere:

İlk haberimiz başarısız olan bir Saanen yetiştiriciliğinin neden başarısız olduğunu anlatmış. Üretici sitelerinde de vurgulanan bir özellik başarısızlık sebeplerinden biri olarak yazılmış. "Saanen keçisinin mera-odaklı beslenmediğini, kaba ve karma yemin barınaklarda verilerek beslendiğini bilerek yola çıkalım."

Başarılı Saanen yetiştiriciliği hakkında bolca haber bulmak mümkün, ilgilenenler bir tanesini bu linkden okuyabilirler.

7 yorum:

Cevat dedi ki...

Avrupada özellikle Fransa'da keçi peynirine tapıyorlar. Yağsız kağıtlar içerisinde rulo haline getirilmiş hafif yumuşak ve lezzetli keçi peynirinin tadı gerçekten çok güzel. Hemen her ailenin peynir yapma usulü benzer olsa da sonunda biraz kendine özgü oluyor. Kimbilir belki bir gün sizin keçilerin sütünden yapılmış peynirleri tatma şansımız olur.
Selamlar

faik murat unel dedi ki...

Cevat bey merhaba;
keçi yetiştirmedeki birincil hedefim peynir üretmek. Yazıyı yazarken aklıma bağlantılar bölümünde Artizan Peynirci blogunda yazılanlar geldi. Gürkan Beyin blogu peynir üretimi konusunda çok başarılı bir blog, ileride kullanacağım çok bilgi olacak artizan peynirci blogunda.

Cevat dedi ki...

Faik bey merhaba, aynı şeyi düşünmüşüz desenize, ama ben sütü keçileri olan komşudan alacağım mecburen. Artizan peynircinin bloguna baktım faydalı bilgiler var gerçekten. "Crottin de Chavignol" peynirinin yapım tarifini, denemesini bekliyoruz artık kendisinden. Selamlar

Gurkan dedi ki...

Merhabalar,
Crottin de Chavignol yapmak için kolları sıvıyorum. bizim forumda oldukça uzun bir girdi içinde anlatılmış tarifi. Tek problem sanırım keçi sütü bulmak olacak. Burada çiğ süt bulma sorunu yüksek. Fakat inek sütüne Lipaz enzimi karıştırarak bir miktar tadı yakalamak mümkün. Keçi sütü bulamazsam inek sütü ile idare edeceğim.

helalderman dedi ki...

tanmam ama bu keçiler bizim ülkemize has değilki.bunlar geldikçe anadolu keçisi yokoluyor.evet ağaçları yemiyorlar çünkü buraya uygun hayvan değil beğenmiyorda yemiyor özelliği bu değil yani... lütfen kendi tabiat yaşamımıza uygun hayvanlara yönelelim amaç çokluk değil öz ve bereket olsun.

otomatik hayvan suluğu dedi ki...

saanen keçileri için otomatik keçi sulukları imalatı yapıyoruz. incelemek için http://www.modernciftlik.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

keçi suluğu dedi ki...

otomatik keçi suluğu ne kadar su o kadar süt ürünü incelemek için http://www.modernciftlik.com adresini inceleyin.c