Perşembe, Kasım 11, 2010

Ağ Günlüğü (BLOG) Sayfası Görünümü Nasıl Zenginleştirilir?

Ağ günlüğü (blog) yazısı nasıl olurda bir genel ağ sitesi sayfası gibi görünebilir?

Birçok ağ günlüğü okuyorum ve üç ağ günlüğü yazıyorum. Yazılarımın hepsi ve okuduğum ağ günlüklerindeki yazıların hepsi bize sunulan standart yazılım sayfasının imkanları ile yazıldıkları için görünüm özellikleri  sınırlı. Yazılarımın görünümleri "Ben ağ günlüğü yazısıyım" diye bağırıyor.  

Ağ günlüğü yazılarını bir genel ağ sayfası gibi görüntülünecek şekilde yazmak mümkün mü?

Ağ günlüğünde "Yeni Kayıt" oluştururken, hep kullandığımız ve word görünümüne benzeyen "Oluştur" sekmesinin yanındaki "HTML'yi Düzenle" sekmesi ne işe yarıyor?

HTML ne işimize yarıyor?
HTML öğrenmek zor mudur?
Bir ağ günlüğü yazarı HTML öğrenmeli midir?
* * *
Takip edenler bilecektir, bir süredir genel ağ sitesi (web) tasarımı konusunda ders alıyorum. Genel ağ sitesi tasarımı için açık kaynak uygulaması olan Drupal programını öğrenmeyi tercih ettim. Drupal konusunda daha önce açıklayıcı bir yazı yazmıştım.

Yazacaklarım html yazmayı bilenler için;
"Ne var ki bunda, bu kadar temel şeyleri mi bize anlatıyorsun." diyecekleri nitelikte.

Gel gelelim, ben dahil birçok ağ günlüğü yazarlarının html bilgisi yok yada sınırlı. Ağ günlüğü okurlarının büyük bölümü aynı zamanda ağ günlüğü yazarı. Bu nedenle öğrendiklerimi sizlerle paylaşmak istedim. Siz de benim gibi blog editörünün bize sunduğu görünüm ve yazım imkanları dışında başka görünüm ve yazı yerleştirme yapmayı bilmiyorsanız, yazım sizi ilgilendirecektir.

Hadi, ağ günlüğü yazılarımızı biraz daha canlı, daha anlaşılabilir, daha görsel, daha genel ağ sayfasıymış haline getirmeyi öğrenelim. HTML öğrenelim.
* * *
İki saatlik Html dersinden sonra "html hiç de zor değilmiş" dedim. Bana Drupal ve html öğreten hocam İlker Kalaycı'nın ders anlatmakta ki becerisini belirtmezsem hakkını yemiş olurum. Kendisi çok iyi bir öğretmen. Dersleri Camtasia Studio programını kullanarak kaydediyor ve ders bitiminde bana veriyor. Bu ders videoları unutma ihtimalim olan birçok şeyi kolaylıkla hatırlamama ve evde dersi tekrar etmeme yarıyor.

TAVSİYEM ŞU:
1) Size html anlatacak birini bulun,
2) Html dersinin anlatıldığı bilgisayarda MUTLAKA Camtasia Studio programının olmasını ve dersi (ekran görüntülerini) kaydetmesini isteyin.
3) Öğrendiğiniz html bilgisini kullanarak "Yeni Kayıt" altındaki "HTML'yi Düzenle" bölümüne istediğiniz görünümü sağlayacak html kodlarını yazın.

Ben aşağıdaki örnekleri iki saatlik html dersinden sonra ders videosunu seyrederek yaptım.

İlk örnek etrafı çerçeveli tablo halinde resim ve yanında resim ile ilgili metin yazısı uygulaması.






Bu Örnekte görüldüğü gibi resimli ve açıklamalı tablolar yapabilmek mümkün

İkinci örnek, ağ günlüğü sayfamızın içinde farklı renk ve biçimlerde, ister çerçeveli ister çerçevesiz yazı alanları oluşturmak. Alıntıları yada yazımızda özellikle belirtmek istediğimiz bölümleri bu uygulamayı kullanarak yazabiliriz.



Div kullanarak yazı içinde farklı renk ve görününde paneller oluşturulabiliyor.



Son örnek, bir tablo uygulaması. Yine bu uygulamada da renk, yazı, çerçeve gibi öğeleri değiştirmek mümkün.

Faik Murat ÜnelBas gitar çalarKlasik rock sever
Bu birtablo uygulamasıdenemesidir.

6 yorum:

Cevat dedi ki...

Biçim de önemli ama ama ben ağ günlüklerinde içeriğin biçimden daha önemli ve ön planda olduğunu düşünüyorum.

faik murat unel dedi ki...

Cevat Bey merhaba;
İçerik konusunda size katılıyorum. İçeriğin de özgün olmasından yanayım.

Görünüm iyi içeriği daha anlaşılır kılacaktır. Özellikle resimlerin yazısı altta veya üst olunca anlaşılmasında sorun yaşanabiliyor.

Sabri EROL dedi ki...

faik bey bloğunuz çok hoşuma gitti faydalı bilgiler bulunuyor. bende hotmailin spaces'i kapatması sebebiyle bloggere geçtim ancak buradan yaptığım yayınların facebook ta duvarıma aktarma işini çözemedim. görsel çalışmaları incelemek için diğer blog sitelerini görmek isterken sizin bloğunuza güzel yazıları okurkende alt tarafta e-posta atmanın altında yayın düğmelerini gördüm.en iyi yardımın da yapandan geleceğini düşünerek size başvuruyorum.o yayın düğmeleri nasıl konuluyor acaba yardımcı olurmusunuz?

faik murat unel dedi ki...

Merhaba Sabri Bey,

Blogunuzun Kumanda paneline girin,
TASARIM sekmesini seçin
BLOG KAYITLARI bölümünde Düzenle sekmesini seçin.
PAYLAŞIM DÜĞMELERİNİ GÖSTER yazısının yanındaki kutucuğu işaretleyerek aktif hale getirin.

Facebook, twitter gibi bağlantılarınız çalışacaktır.


Sağlıcakla Kalın.

burak dedi ki...

17 yasında genç bi web master olarak tavsiyem youtubedan ders videoları izlemenız ve fatihhayrioglu.com sitesini incelemeniz. ayrıyetten w3schools.com da cok yararlıdır.

burak dedi ki...

17 yasında genç bi web dizayner olarak sizlere tavsiyem youtbe dan ders videolarını izlemenız ve fatihhayrioglu.com w3schools.com gibi siteleri incelemenizdir. cok yararı olucagına ınanıyorum. html dısında css kodlarıylada hoş tasarımlar ortaya cıkarabılırsınız. kolay gelsin.