Perşembe, Kasım 04, 2010

Nar Çekirdeğinin Faydaları


İki senedir evde nar ekşisi yapıyorum, yapım süreçlerini daha önceki yazılarımda sizlerle paylaşmıştım.

Nar ekşisi yapımı sırasında posada kalan nar çekirdeklerini kurutup, öğüterek yoğurt veya bala karıştırarak yiyorum. Alternatif Yaşam Planlaması ağ günlüğümde alıntı yazı kullanmamaya çalışıyorum ancak nar ekşisi yazılarıma gelen mesajlar ve yorumlar üzerine nar çekirdeğinin faydaları konusunda alıntı bir yazı hazırlamamın doğru olacağını düşündüm.   

Öncelikle nar çekirdeklerini kurutma sürecinden biraz bahsedeyim. Geçen sene biraz geç kaldığım için hava kötülemişti ve çekirdekleri dışarıda kurutma imkanım olmamıştı. Bu nedenle akşam saatlerinde fırının fan bölümünde,  50 derecede, 30 dakika kadar ara ara karıştırarak çekirdekleri fırınladım. Sabaha kadar bekleyen çekirdeklerin ıslaklık durumuna göre fırınlama işlemini sabah, akşam bir kaç kez tekrarladım. Bu sene hava güzel olduğu için kurutma işlemini bahçede güneşte yapıyorum. Kurutma sürecinde çekirdekleri ara ara karıştırmak gerekli.
Son bir not; kurutma süresi boyunca kurutma yaptığınız yerde ekşimiş maya kokusuna yakın bir koku oluyor. Katlamak gerekiyor...

Aşağıdaki yazı dogalveguzel.com adresinden alınmıştır.
Öğütülmüş nar çekirdeği faydalarını şöyle sıralayabiliriz.

- Cildi sıkılaştırır, tazeler, yaşlanmayı geciktirir (Anti-Aging)
- Kalp krizi riskini azaltır.
- Çok güçlü Antioksidandır.
- İçerdiği polyphenol, tannin, anthocyanin gibi antioksidanlar, zarar görmüş hücrelerin yenilenmesine yardımcı olarak kansörojen hücrelerle savaşır ve kanser riskini azaltmaya yardımcı olur. Prostat ve meme kanserinde etkili olduğu düşünülmektedir.
- Sigara, alkol, kirli hava vs. gibi maddelerin vücut üzerindeki tahribatını azaltır.
- Selülit ve varis gibi sorunlarda tedaviye yardımcı olur.
- C vitamini, demir ve potasyum açısından çok zengindir.
- Menopoz döneminde çok faydalıdır. Bitkisel östrojen içerdiği için bu özelliği ile menepozda görülen sıkıntıların azalmasına yardımcıolur.
- Doğum kontrol haplarının yan etkilerini azaltmaya yardımcı olur.
- Kötü kolesterolü ve hiper tansiyonu düzenler.
- Şekeri dengeler.
- İshali keser.

Aşağıdaki yazı gonlumungulu.com adresinden alınmıştır.
MENOPOZ DÖNEMİ ve DOĞUM KONTROL HAPI SIKINTILARINA KARŞI

Nar östrojen yönünden bilinen en zengin meyvelerden biridir. Yapılan laboratuar çalışmalarında Nar Çekirdeği'nin %25'inin östrojenik etki gösterdiği bulunmuştur. Bu etki menopoza girilmesini geciktirir, menopoz dönemi sıkıntılarına yardımcı olur. Özellikle birçok kadının korkusu olan, menopozun neden olduğu kemik erimesini, içerdiği elajik asit sayesinde engeller ve bedene destek, güç sağlar. Doğum kontrol hapı kullanımı sırasındaki yan etkileri hafifletir.
(E. Shui Heftman, D.B. Raymond, Identification of Estrone in Pomegranate Seeds, Phytochemistry, 5,1337-39.)

CİNSEL SOĞUKLUĞU GİDERİCİ
Yapılan bilimsel araştırmalar Nar Çekirdeği Ekstraktının afrodizyak etkiye sahip olduğunu saptamıştır. Yüksek ölçüde östrojen içermesi nedeniyle, kandaki östrojen miktarını çoğaltarak, sağlıklı bir cinsel yaşamın kapılarını açar.

STRES AZALTICI
Vücudumuzdaki her hücre günlük ortalama 10.000 serbest radikalin hücumuna maruz kalır. Bu saldırılar hem fiziksel hem de zihinsel sağlığımızı tehdit eder. Bu saldırılara karşı antioksidan oranı yüksek besinler tüketilmelidir. Organik nar çekirdeği Ekstraktı, Portakal, greyfurt, elma, armut ve yeşil çaydan katlarca fazla antioksidan içerir. Zihinsel sağlığımızı korur, rahatlatıcı etkisi vardır.


Kullanımı :
Günde 2 defa 1 tatlı kaşığı öğütülmüş nar çekirdeği yoğurt, süt, salata, bal veya pekmezle karıştırılıp yenilebilinir, sade sevenler hiçbir şey katmadan da yiyebilirler…

3 yorum:

A Kadir Bekçi dedi ki...

Bir hafta önce eşim nar ekşisi yapmış ve çıkan çekirdeklerini de komşunun tavuklarına vermiştik.Değerli açıklamalarınız için teşekkürler.

BETUL dedi ki...

Bilgiler icin tesekkurler..
Salcali etli kereviz yemegi yapmistim, evde olsaydi da katsaydim diye hayiflandim :)

nalan dedi ki...

Sevgili Faik Murat,Antalyada kardeşim bahçesindeki ekşi narları benim için özenle sakladığından alıp geldim.
Blogunu nar ekşisi peşine düştüğümde tanıyıp izlemeye başlamışdığımı hatırladım.
Nar zamanı geldi acaba Faik Murat bu yıl nar ekşisi yaptı mı?
Ahşap mengenesini kullandı mı diyerek tekrar nar konusuna geldim.
anlaşılan bu yıl henüz başlamadın. Ben de bu arada yaptığım incelemede kafefernando blogunda Cem/in fırında nar ekşisini görüp okudum sana da haber vermek istedim.
Sevgilerimle
http://cafefernando.com/turkce/firinda-nar-eksisi/