Salı, Haziran 12, 2012

İri Ceviz ve fakat Yetersiz İç Ceviz



Akhisar'da bir benzinciden aldım bu yazının konusu cevizleri. 5,5 cm büyüklükleri ile dikkat çekiciydiler. Yarım kiloluk bir paket 15 liraydı. Kasiyer kıza cevizleri nereden aldıklarını sordum. Denizli'den alındığını söyledi.   


Cevizin iç verimi dışındaki heybete oranla yetersizdi. Daha büyük bir iç ceviz bekliyordum. Muhtemelen ceviz  geçen sene Ekim-Kasım ayından kalmaydı, iç cevizin kalitesi ve büyüklüğü bu nedenle azalmış olabilir. 

Ülkemizde yeşil kabuklarından ayrılan cevizleri kurutan ve iç ceviz kalitesini arttıran modern bir ceviz kurutma işletmesi yok. Ceviz kurutma doğal yollar ile yapılmaya çalışılıyor ve bu iç cevizin kalitesini önemli ölçüde etkiliyor.

Resimdeki heybetli cevizler modern bir kurutma tesisinde işlem görseydi iç kalitesi ve büyüklüğünün heybetiyle orantılı olabileceğini düşünüyorum. 

  


3 yorum:

Canlı TV dedi ki...

cevizler ben doğal yolla kurutulması sağlık acısın'dan daha iyi olmazmı acaba bu konular'da fazlada bilgim yok ama bu şekil'de düşünüyorum.

faik murat unel dedi ki...

Merhaba Canlı TV,
Benim bildiğim en temel fayda, kurutma işlemi, kurutma tesinde yapıldığında iç cevizin nem oranını kontrol edebilmek daha kolay oluyor.
Doğal yolla kurutmada iç cevizin nem oranında bir standart yakalamak mümkün değil.

Prometheus dedi ki...

Arkadaşım, size başka bir yerden mesaj gönderdim, görmediniz. :)
Bilgilerinizi ve bilgilerimi paylaşmak istiyorum. Bu bilgileri hayatıma katma derdindeyim. Yıllardır araştırma yapıyorum. Hem modernliği hem doğayı birlikte yaşamanın derdindeyim. Elbette sürdürülebilir olan kısmıyla.
Mümkünse daha aktif görüşmek isterim.
mail adresim; sahin.gurses@hotmail.com

Saygılarımla...