Çarşamba, Ocak 16, 2013

Atık Kağıtlardan Nasıl Odun Yapılır ?


a) Nasıl daha ucuza ısınırım? 
b) Bedava odun ! (Bedava kömüre alternatif, sanırım iyi bir şey değil bu yazacağım yazı ve roket projem. Bilgilendirmemek, paylaşmamak daha mı iyi olur benim için???)
c) Elektrik faturanızı nasıl daha düşürebilirsiniz? Daha ucuza elektrik ile ısınmak nasıl olur? Benim durumum  bu seçeneğe giriyor. Geçen ay gelen elektrik faturasından sonra ısınmama destek olacak bir yol bulmalıydım. (Nazan (eşim), roket ile elektrik faturamızın düşeceğine pek inanmadı. Deneyip, göreceğiz) 
Yeri gelmişken, vergisini, maaşını almadan ödeyen biri olarak kaçak elektrik kullananlara hakkımı helal etmediğimi belirteyim. "Paramız yok, ısınamıyoruz, kaçak elektrik kullanmayalım da ne yapalım?" diyenlere de hakkımı helal etmemek için bu yazıyı ve yazacağım roket yazımı kaynak gösteriyorum.  

Neyse... Sinirlendim yine... 

"Bu roket de nereden çıktı?" diyorsanız açıklayayım. Alternatif Yaşam Planlaması'nda denediğim, yaptığım projelerin çoğu için İngilizcedeki meşhur sözü kullanırım. This is not a rocket science. (Bu roket bilimi değil) Bu lafı fazla kullanmış olmalıyım ki yakın zamanda "roket" yapmamı gerektirecek bir projenin araştırma, Youtube izleme, öğrenme, malzeme seçeneklerini belirleme aşamaları içinde buldum kendimi. En kısa zamanda "roket" projemin detaylarını paylaşacağım. 

Roket projesi ile uğraşırken rokete yakıt olacak malzemeyi insanların atıklardan üretiklerini gördüm.

Özet ile olay şu:  
Atık kağıtları, eski gazete kağıtlarını, atık kartonları parçalayıp, suda bekletiyor, karıştırarak, hamur haline getiriyorsunuz. Kağıt hamurunu, suda beklettiğiniz talaş, kuru yapmak ile birleştirip bir hamur elde ediyorsunuz. Elde ettiğiniz hamuru bir kaba koyup, pres ile sıkıştırarak, özel bir odun yapıyorsunuz. Elde ettiğiniz odunu kuruttuktan sonra kullanabilirsiniz. Yazımın başındaki resim kurumakta olan odunları gösteriyor. 

Bu odunlara Fuel Briquette deniyor. Youtube'da Homemade Fuel Briquette diye arama yaparsanız, onlarca video bulmanız mümkün. Ben onlarcasını izledim ve en kolay anlaşılır iki tanesini aşağıya ekledim. 

En yalın videolardan biri ile başlayayım. Bu videoda kullandıkları pres benim zeytin sıkmak için yaptığım ahşap prese benziyor. Ben de ahşap presimde birkaç değişiklik ile benzer şekilde odun yapabileceğimi düşünüyorum.  


İkinci videodaki presi takdir ettim. Kolay ve ucuz şekilde yapılabilir. Bu presi zeytin sıkmak içinde kullanabiliriz.


Preste sıkılan atık kağıt hamuru odun haline geliyor, kurutulduktan sonra yakıt olarak kullanılıyor. Odunun ortasındaki delik yanma kalitesini artıyor.

Bu birinci aşama, gelelim bu odunu nerede yakacağız? Normal sobada yakabiliriz. Ve Fakat bu kolay bir çözüm olur. Mesele bu odunu yüksek derece ısı elde edebilecek şekilde yakmak.

Bu odunun yakılacağı yer: Roket projem, bu hafta içinde...   

      







3 yorum:

ASÇ dedi ki...

Bloğunuzda ki videoları izlemek bana oldukça keyif verdi. Çünkü benim gibi düşünen birilerinin olmasına çok sevindim.Konumuza gelirsek başlangıç sebebimiz bire bir aynı.Ben de astronomik elektrik faturalarından bıktım ve her defasında enayi yerine konmaktan sıkıldığım için hep alternatif bir şeyler arıyordum. Tabii öncelikle rüzgar ve fotovoltaik panellerle bir şeyler yapmak istedim,ama hala oldukça pahalı.Halbuki bu konu da Avrupa'nın pek çok ülkesinde devletin desteği var.Ama bizim ülkemizde devlet halkının çıkarını değil dışarıya bolca ödediği petrol ve doğal gaz parasını düşünüyor.Neyse fazla siyasete girmeden konumuza dönersek bende yaklaşık bir senedir elimde ki ve bahçemde ki imkanlarla odun yapmaya çalışıyorum. Bunun için en ucuzundan ağaç öğütücü bir makina aldım. Evdeki kağıt atıklarını bende su da ıslattıktan sonra kendi yaptığım bir mikser yardımı ile iyice hella hamura çeviriyorum.Daha sonra da içine yavaş yavaş öğüttüğüm ağaç parçalarını ekliyorum.Tabii öğütme makinası ince talaş yapmıyor , o yüzden sadece küçük parçalarını koymaya çalışıyorum.Daha sonra ki çalışmalarımda bu karışıma ceviz ve fındık kabuklarını da ekleyerek enerji katmaya çalıştım.Şimdi ise bu karışıma evde biriktirdiğim zeytin çekirdeklerini de katıyorum. Bununla da yetinmedim yaptığım kalıbın ortasında yarım bir delik çıkarıyorum ve bu deliğe gene evde kullanılmış bitkisel yağ atıklarını da ekliyorum.Tabii bu eklemeyi yaptığım odun tamamen kuruduktan sonra şırınga ediyorum.Bahçemde ki basit bir roket soba da denemesini yaptım . Sonuç oldukça ümit verici . Tek sıkıntım hala presleme de daha pratik ve güçlü hala getirecek bir sistemi yapamamış olmam.Bu yüzden çok yavaş ilerliyorum.Elimde boş bir kriko var onunla bir şeyler yapmaya çalışacağım.En büyük amacım dışarıdan hiç yardım almadan ve ekstra bir masraf yapmadan bu işin altından kalkmak. Gelişmeleri elimden geldiğince paylaşmaya çalışıyorum.Umarım sizler de çalışmalarınızı başarıyla sonuçlandırır ve paylaşırsınız.Tekrar görüşmek üzere iyi çalışmalar dilerim.

Adsız dedi ki...

Yaptığınız bu odunlar normale göre daha fazla kurum oluşturuyor mu? Sıkıntı yaratacak boyutta mıdır en azından?

Unknown dedi ki...

Senin dediğin yerde son çare insanlar kaçağa yöneliyor Antalya'da bir günde seralarda kullanılan kaçak Güneydoğu bir aylık tüm kullanımına eş değerdir 3 milyonluk bir şehrin yüzde otuz kaçağı 300 binlik Mardin'in yüzde elli sinin hesabını yap Mardin'in yüz elli in eder Antalya bir milyon eder Mardini tezek bulamadığından yakar Antalyali sanayide ticaretinde para kazanmak için kullanıyor