Perşembe, Ocak 24, 2013

Roket Soba Nasıl Yapılır? - 1

Roket Soba hakkında yazıları okuduktan ve videoları izledikten sonra hemen bir tane yapmak üzere malzeme listesi oluşturmaya ve nasıl yapabileceğimi düşünmeye başladım. 

Üç boru kullanılarak yapılan model benim aklıma en yatan model olduğu için 15-25-35cm (+/- 1-2 cm) çaplı metal borular aramaya başladım. Epey farklı özellikte metal boru (demir, paslanmaz çelik, çelik vb) bulmak mümkün. Ve Fakat, iş 80cm, 90 cm uzunlukta metal boru bulmaya gelince bu işin boru satan firmalar ile olmayacağını anladım. Elinde istediğim çaplarda boru olduğunu ama altı metre uzunluktaki boruları kesme imkanın olmadığını söyleyen bir satıcı, hurdacılara bakmamı önerdi ve bir hurdacının telefonunu verdi. Geçtiğimiz cumartesi yarım günümü hurdacıyı bulmak ve hurdacıdan istediğim boruları almakla geçirdim. 


Yukarıdaki resimde aldığım boruları görebilirsiniz. En küçük boru, baca görevi yapacak boru olacak. Orta boy boru, baca görevi yapacak borunun etrafında yer alacak izolasyon malzemesini tutacak. En kalın boru da ısınmanın olacağı kapak bölüm olacak. Borular 5-6 mm kalınlıkta, oksijen kaynağı ile kesildiler. 

Boruları arabaya yüklerken ağırlıkları beni endişelendirdi. Boruları arabadan indirirken ise bir B planımın olması gerektiğini düşündüm. Üç boru toplamda 40-50 kilo ağırlığında olmalı. Bu üç boru ile roket sobayı yaparsam sobanın toplam ağırlığı 90-100 kiloyu bulacak diye düşünüyorum. 

İçte yer alacak iki metal boru yerine, sacdan yapılma borular kullanmanın sobayı 20-25 kilo kadar hafifleteceğini düşündüm. Sac borular, demir borular kadar ısınmayacak ve dayanıklı olmayacak ama bu sobayı prototip olarak yapıyorum. Roket soba sağlıklı çalışırsa tamamını metal borulardan yapacağım ikinci bir soba yapmayı planlıyorum. 
Urla sanayide sac işi yapan bir usta var. Ona giderek kafamdaki sistemi anlattım. Sobanın nasıl çalışacağını pek anlayamasa da ihtiyacımı anladı. 

  
Yirmibeş santim çapında doksan santim uzunluğunda bir borunun altında on santim yukarıya 13 santim çapında bir yuva açtık. 

        
13 santim çapında, doksan santim uzunluğunda bir boruya on santim mesafeden bir boru eklettim. 


Yukarıda görüldüğü gibi iç içe geçmiş ve içteki borudan dıştaki borunun dışına çıkan bir parçası olan tek bir boru elde etmiş oldum. 


Alçı ve vermiküliti iyice karıştırdım. İki sac borunun arasındaki boşluğu izolasyon sağlaması için bu karışım ile doldurdum. İki boru arasında hava kalmaması ve pürüzsüz bir dolgu oluşturmak için boruyu doldurdukça uzun, ince bir sopayı dolgu malzemesine sokup, malzemenin sıkışmasını sağladım. 


Yukarıdaki resimde iki boru arasının doldurulmuş halini görebilirsiniz. Metalden yapılacak yanma haznesi yukarıdaki borunun alt ucundan çıkan boruya bağlanacak. Resimde arka planda yer alan metal boruya kapak yapılacak ve sac borunun üzerine arada 5-7 cm mesafe kalacak şekilde kapatılacak. Kapak olacak borunun alt tarafına gaz çıkışı yapacak bir delik açılacak ve bu boru dışarıya çıkacak.  

  
Şimdilik biraz dağınık ve karışık görünen bu projenin eksik parçaların tamamlanması ile verimli çalışan bir roket sobaya dönüşmesini hedefliyorum. 

Eksik olan metal haznenin yapılması ve kalın metal boruya kapak yapılması işleri beni epey uğraştıracak.

İyi şartlarda, mevcut zamansızlığımı da göz önünde bulundurduğumda, sobanın tamamlanması iyi şartlarda on günü bulacak görünüyor... 



4 yorum:

Adsız dedi ki...

slm kardeş sonuçlarını görmek isterdim devamı ne oldu acaba.?

SAYGILAR AHMET

Adsız dedi ki...

MÜBAREK SONUCU ATMAMIŞSIN YARIM KALDI PROJE

ibrahim dedi ki...

biz de yapalım mı

ibrahim dedi ki...

biz de yapalım mı