Çarşamba, Mayıs 29, 2013

Mandala Çatı Yapımı Eğitimi


Haziran sonunda İmece Evi'nde Mandala Çatı yapımı eğitimi var. Ben katılamayacağım ama imkanı olanların haberi olsun istiyorum.



Mandala Çatı yapıyoruz; 25-30 Haziran
10m çapında yaklaşık 100 kişinin toplanabileceği şimdilik yaz-bahar aylarında kullanacağımız yanları açık üstü “Mandala”  tekniği ile kapatacağımız yeni bir alan inşaa ediyoruz.
90 yaşındaki Köylümüz Şerif Ahmet Dedenin  söylediğine göre bizim “Akçabulut” arazisinin eski harman yerinde daha önce taşlık,kayalıkmış. Bu araziye ekin eken köylü bu alanın üstünü kapatıp düzleyerek harman yerine çevirmiş. Arazimizin bu yerine her gelişimizde içimizi kaplayan huzurdan dolayı burayı hep bir “odaklanma,konsantrasyon”  alanı,huzur alanı olarak  tasarlayalım demiştik.  İmece Evinde farklı doğal inşaat tekniklerini uygulayarak somut örnekleri paylaşma vizyonumuz gereği bu alanın adeta bir yelpazenin tamamen açılıp birbirine kilitlenmesini andıran,ortasında herhangi  bir taşıyıcı direk,kolona gerek olmayan,birbirinin üstüne binen sırıklardan oluşan “Mandala Çatı” sistemi ile oluşmasını planladık.
Bu inşaatta en kritik malzeme olan 6m lik çatı sırıklarını kavakçıdan alıp dikleyerek kurumaya bıraktık. Taşıyıcı yan direkleri ise meşeden hazıladık. 25 haziranda sizlerin katılımı ile direkleri çimento kullanmadan toprağa dikip üzerine sırıkları dizeceğiz. Zeminide önce büyük sonra küçük taşlarla su basmanı haline getirip üzerinede killi toprak döküp düzleyeceğiz. En son zemine bulacağımız hasır ve halıları sereceğiz. Çatıya da gölge versin diye meşe dalları atacağız.
Bu süreçlere tanık olmaya karar verirsen sadece inşaatta çalışmayıp bazen mayasını dahi senin yapacağın ekmek,yemek, bahçe ve birazda buğdayın hikayesine de katılabilirsin.Permakültür, Fukuoka,Biyodinamik uygulama ve sohbetlerininde parçası olabilirsin.
Katılmaya karar vermeden önce burada seni bekleyen koşulları öğrenmek için internet sitemizin “ziyaret” sayfasını okuyup beklediğimiz başvuru mektubunu bize yollamalısın ;-)




1 yorum:

Selin dedi ki...

Keşke burada da böyle aktiviteler olsa