Pazartesi, Mayıs 16, 2022

Pompa Sistemli Hidro Elektrik Santral Nedir? What is Pumped Hydro?

 


Çok uzun zaman sonra Alternatif Yaşam Planlaması Blog içeriğine uygun bir yazı ekleyeyim. Bu aralar yıllar önce bu blogu oluştururken kendi özel ilgim için yaptığım araştırmaları, çalıştığım şirket için yaptığım bir projenin başındayım. Dünya MECBUREN hızla değişmek zorunda. Yıllardır bu seviyeye gelmek için özellikle beklenmiş ama bugünler için de teknolojik ve know-how hazırlıklarını yapmışlar. Yani yine kazanan eskinin bilinen firmaları ve ülkeleri olacak, biz yine ağımızı açıp seyredeceğiz. Neyse. 

Projem üzerinde çalışırken Pumped Hydro diye bir baraj tipi gördüm. Youtube üzerinde Pumped Hydro hakkında onlarca video bulabilirsiniz. Pompa Sistemli Hidro Elektrik barajın ne olduğunu anlatan kısa ve içerik olarak doyurucu videonun görselini yukarıya ekledim, bu linkten de izleyebilirsiniz.   

Kısaca özetlersem, su kaynağının olduğu aşağı tarafta ikinci bir su depolama alanının olduğu iki su hazneli bir baraj sistemi. Yukarıda yer alan barajdan elektrik talebinin yoğun olduğu dönemde su salınarak tribün üzerinden elektrik üretiliyor. Sistem yenilenebilir elektrik sistemleri ile de destekleniyor. Aşağı haznede biriken su, elektrik talebinin olmadığı dönemlerde yada yenilenebilir sistemlerin fazla ürettikleri elektrik olduğu dönemlerde tribünü ters tarafa çalıştırmak için kullanılıyor. Aşağıdaki su yeniden yukarıdaki baraja taşınıyor. 

Bildiğim kadarı ile Türkiye'de buna benzer bir baraj yok. Neden yok bilinmez.        

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Direkt olarak yok .Ancak bazı barajlarda gündüz fotoelektrikle üretilen elektrik suyu üst kısma pompalamak için kullanılıyor.Ege bölgesi pumped hydro icin cok uygun