Perşembe, Mart 08, 2007

Mor İnekler

“Bana dayatılan sistemin beni her geçen gün daha derine ittiğinin farkındayım.” demiştim, Alternatif Yaşam Planlamasında yazdığım ilk makalede.

Bu sabah Türkiye’de yeni oluşturulmaya başlanan saatlik kreşler ile ilgili yazıları okuduğumda hissetiğim duygu için doğru kelime, Korku olur. Kızım Derin 11 aylık oldu, bir bebeğin/çocuğun, anne-babanın vaktinin ne kadar büyük bölümünü aldığını, gayet iyi biliyorum. Anne, baba olarak katılmak istediğiniz etkinliklerden, izlemek istediğiniz konser veya filmlerden mahrum kalmamak için sunulan bu hizmete karşı değilim. Çocukların kendi yaşıtları ile olan iletişimlerinin, biz yetişkinlerle olandan çok daha fazla olduğunun, yaşıtları ile oynamanın sosyalleşmeleri için gerekli olduğunun da farkındayım.

Ama bu şekilde değil.

Sıcak sulu yüzme havuzları, türk hamamları, dev ekran plazma televizyonlar, renk renk, çeşit çeşit yüzlerce, binlerce oyuncak çocuğa ne kadar gerçek bir dünya sunar? Üç yaşından itibaren bu kadar lüks içinde yetişen çocuk, ergenliğinde, yetişkinliğinde ne ile tatmin olur?

İnternette 80’li yıllar ile ilgili birkaç farklı mesaj ve powerpoint dosyası dolaşıyor. Benim gibi şimdi otuzlu yaşlarını yaşayan ve artık bir çoğu anne-baba olan 80 kuşağı, bu mesaj ve sunumları tebessümle okuyor.

70 li yılların kaotik siyasi ortamını yaşamamış, 90 lı yılların hızlı teknolojik gelişmelerine, marka bombardımanına ve tüketim çılgınlığına kapılmamış bir kuşak 80 liler. Şanslı sayıyorum kendimi.

İsviçre’de yapılan bir ankette azımsanmayacak sayıda çocuğun ineklerin mor olduğunu zannettiklerini okumuştum. Alternatif Yaşam, doğa ve dünyanın gerçeklerinden uzaklaşmadan, aydın, “okur-yazar”, üretken ve sorumlu bireylerin yetişebilmesini sağlayacak ortamı hazırlayabilmeli.


Ben kızım Derin’in dut ağacı silkelendiğinde, dutların yere düşmemesi için, ağacının altına açılan çarşafın ucundan tutmasını istiyorum. Cevizin yeşil dış kabuğunun eli boyadığını bilsin istiyorum. Rüzgarla sallanan kavak yapraklarının çıkardığı sesi bilsin istiyorum. Ve ineklerin mor olmadığını bilsin istiyorum.

Günün Kitabı : Puslu Kıtalar Atlası / Ihsan Oktay Anar
Günün Albümü : Momentum / Jashua Redman Elestic Band

2 yorum:

Justin Biebery dedi ki...

Çok güzel bir yazı.
Fatma.

faik murat unel dedi ki...

teşekkür ederim, Fatma Hanım.