Pazar, Mart 04, 2007

Tohumdan Biyodizele - 1

Tohumdan biyodizel’e nasıl ulaşabiliriz?

1) Biyodizel üretimi için gerekli olan yağı elde edeceğimiz ürünün belirlenmesi. İlk akla gelen ürün Kanola. Ayçiçeği, mısır ve zeytin diğer alternatifler arasında. Kanola tarımı üzerine araştırmalara başladım.
2) Alternatif Yaşam Çiftiliğinde biyodizel ile çalıştıracağımız kaloriferin, jenaratörün ve araçların tüketeceği biyodizel miktarının belirlenmesi.
3) Doğru ürünün Kanola olduğu varsayımı ile, gerekli biyodizeli üretebilmek için, kaç dönüm Kanalo dikiminin yapılması gerektiğinin belirlenmesi,
4) Hasadı yapılan Kanoladan, ne kadar yağ üretilebileceğinin hesaplanması,
5) Üretilen yağdan ne kadar biyodizel elde edilebileceğinin hesaplanması,
6) Biyodizel üretimi sırasında yan ürün olarak elde edilecek gliserinin değerlendirme ve kullanım alanlarının belirlenmesi.

İşte önümüzdeki günlerde kendime görev edindiğim başlıklar. Cevapları buldukça sizlerle paylaşacağım.

Bana kolay gele....

Günün Kitabı : Gılgameş
Günün Albümü : Herbie Hancock / New Standart

2 yorum:

Justin Biebery dedi ki...

Buradaki bazı girişimlerden, kullanılmış mutfak yağlarının biodizel için iyi bir kaynak olduğunu biliyorum. Örneğin Kasabanın dışındaki cezaevinin mutfağı ve yine kasabadaki ilaç fabrikasının mutfağı ile anlaşılarak mutfak yağları düzenli olarak düşük bir fiyata alınıyor ve işleniyor. Yağı için yetiştirilen bitkilerin yanında bu tür geridönüşüm alternatifleri de iyi bir çözüm olabilir.
Fatma.

faik murat unel dedi ki...

Teşekkürler Fatma Hanım, atık yağ kullanımı ile ilgili araştırmalarımı yakında yayınlayacağım. Antalya yöresindeki otellerden sağlanacak atık yağ ile ilgili bir rapora ulaştım.
Tohumdan başlayarak Biyozidel üretmek ile ilgili çalışmalarım da devam ediyor. Görünen o ki, uygun maliyet için bir şekilde dışarıdan atık yağ temin etmek gerekecek.