Pazar, Mart 11, 2007

Tohumdan Biyodizele - 2

Tohumdan Biyodizele – 1 başlıklı yazımda, Alternatif Yaşam Çiftliğinin enerji ihtiyacının tamamını Biyodizel ile karşılamamız durumunda nelere ihtiyaç duyacağımızı, biyodizel üretmenin uygulanabilir olup, olmadığını ve bize fayda sağlayıp, sağlamayacağını belirlemek için araştırma yapacağımı belirtmiştim.

Tohumdan Biyodizel’e kadar ulaşabilmek sandığımdan daha zor ve masraflı olacak görünüyor. Atık yağları kullanmak iyi bir çözüm ama asıl hedefimiz olan kendi kendine yeten, kapalı bir yaşam formuna ters bir durum dışarıdan atık yağ temini. Yapılan bir çalışmaya göre, Antalya’da 3-4-5 yıldızlı otellerden çıkan yağ miktarı aylık 1 ton ile 4 ton arasında. Bu otellerden biri ile bile anlaşılsa, Alternatif Yaşam Çiftliğinin biyodizel üretimi için gerekli olacak hammade yağı temin etmiş olacağız.

Araştırıp, hesaplayıp karar vereceğiz... Uzun bir süreç olacak galiba...

Tohumdan Biyodizele – 1 başlıklı yazımda kendime sorduğum soruların birçoğunun cevabını buldum.

1) Biyodizel üretimi için gerekli olan yağı elde edeceğimiz ürünün belirlenmesi. İlk akla gelen ürün Kanola. Ayçiçeği, mısır ve zeytin diğer alternatifler arasında. Kanola tarımı üzerine araştırmalara başladım.
1) Kanola tarımı üzerine birçok kaynağa ulaşabildim. M.Oktay Kürüm trafından hazırlanan, Çiftçi El Kitabı bu kaynaklardan biri.

2) Alternatif Yaşam Çiftiliğinde biyodizel ile çalıştıracağımız kaloriferin, jenaratörün ve araçların tüketeceği biyodizel miktarının belirlenmesi.
2) Bu konu ile ilgili çalışmalarım devam ediyor. Tohumdan Biyodizele – 3 başlığı ile yazacağım yazımda bu konuyu ele alacağım.

3) Doğru ürünün Kanola olduğu varsayımı ile, gerekli biyodizeli üretebilmek için, kaç dönüm Kanalo dikiminin yapılması gerektiğinin belirlenmesi,
3) Tarımsal Pazarlama sitesi içinde “Biyodizel” kelimesi ile arama yaptım. Biyodizel ile ilgili doyurucu ve bilgilendirici haber ve yazılara bu siteden ulaşabildim. Necmettin Türkoğlu’nun “Biyodizel Üretiminde Yeni Stratejiler” başlıklı yazısında kendime sorduğum soruların cevaplarını bulabildim.

• 1 dönüme atılacak Kanola tohumu miktarı 700 gr ile 1 kg arasında. 1 kg Kanola tohumu fiyatı 10 usd/kg.
• 1 dönümden alınabilecek kanola miktarı 250-400 kg.

4) Hasadı yapılan Kanoladan, ne kadar yağ üretilebileceğinin hesaplanması,
4) Kanola için istenilen yağ oranının %42-50 olması gerektiği belirtilmiş. 1 dönümden elde ettiğimiz kanola miktarının %40 yağ oranına sahip, 250 kg kanola olduğu varsayımı ile hesaplama yaparsak.

250 Kg Kanola’dan, %40 yağ oranı ile 100 kilo yağ elde edebiliriz.

5) Üretilen yağdan ne kadar biyodizel elde edilebileceğinin hesaplanması,
5) 100 kilo yağdan %90 verimlilik ile 90 kilo biyodizel elde ederiz. 90 kilo biyodizel, 102 litre biyodizele eşdeğer geliyor.

6) Biyodizel üretimi sırasında yan ürün olarak elde edilecek gliserinin değerlendirme ve kullanım alanlarının belirlenmesi.
6) Gliserin ile ilgili ayrıca bir yazı yazacağım.

Günün sonunda nereye geldiğimize bakarsak:

• 15 liralık tohum kullanarak 102 litre biyodizel üretebildik.

Kanola tohumu dışındaki masraflarımız neler?
1) Kanola ekimi özel makina ile yapılmalı ki verim alınabilsin, yani ekim için bir makina kiralamamız lazım.
2) Kanola için gerekli olan gübreleme, bakım ve sulama masrafı.
3) Kanola hasadı biçerdöver ile yapılmalı, hasad için biçerdöver kira bedeli.
4) Kanola’yı presleyip yağ haline getirecek makinanın satın alınması.
5) Çıkarılacak yağın konulacağı depoların temin edilmesi.
6) Yağı işleyerek Biyodizel haline getirecek makinanın satın alınması.
7) Elde edilecek biyodizelin konulacağı depoların temin edilmesi.
8) Pres makinası, Biyodizel makinası, yağ ve biyodizel depolarını koyacak bir yerin yapılması….

Eh, epey masraf kalemi varmış.

Yine bana çalışacak ÇOK ödev çıktı.

Günün Kitabı : Yeni Dünya / Sabahattin Ali
Günün Albümü : Hair / Soundtrack

1 yorum:

Adsız dedi ki...

merhaba ben lise son öğrencisiyim proje hazırlıyorum kanolayı merak ettim ve araştrdım kanola bitkisi ve bio dizeldeki işlevini araştrıyorum.Bu bitkinin yağsını elde edip yapabileceksek eğer biedizele cevirmek istiorum az bir miktarda olsa projem için cok önemli sizce bunu nasıl yapa bilirim yada yapabime imkanım varmı bana yardımcı olurmusunuz? adresim: kupakizi_mislead@hotmail.com