Pazartesi, Mayıs 21, 2007

Alternatif Emeklilik Sistemi ve Alternatif Emeklilik Bahçeleri.

Bireysel Emeklilik Öldü ! ve Bu Bahçe ABC A.Ş. Tarafından Çalışanlarına Alternatif Emeklilik Sağlamak Amacı ile Kurulmuştur,

başlıklı yazılarımızda alternatif emekli olabilmek için nasıl bir sistem oluşturulabileceğini kurgulamıştık. Bakışımızı genişleterek Alternatif Emeklilik Sisteminin işleyişini, olası zorlukları, önüne çıkacak/çıkarılacak engelleri ve Alternatif Emeklilik Sistemi ile neler yapabileceğimizi irdeleyelim.

Faik Murat’ın 25 yaşında, alternatif emeklilik kapsamında, bir ceviz bahçesine ortak olduğunu düşünelim. 35 yaşına kadar herhangi bir işte çalışıp, primini ödemiş olsun. 35 yaşında bahçeden aldığı gelirin kendisine yettiğini düşünsün ve işten ayrılsın. Faik Murat, 35 yaşında, zamanı kendi istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda değerlendirmektedir.

Faik Murat gibi 500.000 kişi olduğunu düşünelim. (Bknz bireysel emeklilik verileri) Neler olur?

* Ceviz fiyatları düşer.
- Doğru. 500.000 kişinin hepsi ceviz bahçesi projesi ile Alternatif Emeklilikten gelir elde etmeyi planlarsa ceviz fiyatları düşer. Ancak “Zeytin, Ölmez Ağacın Verdiği Alternatif Yaşam” başlıklı yazımızda belirttiğimiz gibi herkes ceviz bahçesi kurmak zorunda değil. Kimi zeytin bahçesi, kimi nar bahçesi, kimi kestane bahçesi kurabilir. Biz kurulacak bahçeye “Alternatif Emeklilik Bahçesi” diyelim. Bahçesi kurulan ağaç ne ağacı olursa olsun, Alternatif Emeklilik Sistemine dahil olan bireylerin, Alternatif Emeklilik Bahçesinden edecekleri gelir, hali hazırda bir işte çalışarak elde ettiği gelirden daha az olmayacaktır. Emin olabilirsiniz. Şu anda Türkiye’de en ucuz ürün zaman.

* Yetişmiş, iş tecrübesi olan 500.000 kişi, 35 yaşında çalışmayı bırakırsa, iş hayatı çalıştıracak eleman bulmakta zorlanmaz mı?
- Evet. Olay da burada zaten. Kaliteli iş gücünün bugün geldiği değersizlik ortamı için iyi bir çözüm değil mi? Satılan zamanın hak ettiği değeri bulması, ederi verilmeyen iş gücünün modern kölelikten kurtulması değil mi amaç?
Ceviz bahçesi gibi 100-150 yıl verim alınan projeleri düşünelim. Üç kuşak, gelecek kaygısı yaşamadan okuyabilecek, yazabilecek, resim yapabilecek, müzik yapabilecek, hayatı dinleyebilecek, istediği, mutlu olduğu işi yapabilecek. Çalışmak isteyenler ise en değerli varlıkları olan zamanı ederine satabilecekler. Mikro boyutlu Alternatif Yaşam Planlamasının gelecek kuşaklara sağlayacağı makro bir etki...

* Genç yaşta alternatif emekli olan insanlar ne yapar? Yetişmiş iş gücünün “atıl” kalması sağlıklı mıdır?
- Soru ile karşılık verelim. Kaçımız sevdiğimiz işi yapıyoruz? İşte size cevap. 35 yaşında alternatif emekli sistemi ile “emekli” olan Faik Murat ne yapar? Ne yaparsa yapsın, sevdiği işi yapar. Sevdiği işi yapacağı için daha verimli olacağı kesin. Atıl kalan işgücü değil, daha verimli olan bir işgücü sağlanır.

Alternatif Emeklilik Sistemi zaman içinde değerini bulacaktır ve uygulamaya geçirilecektir. Televizyon, gazete reklamlarında Alternatif Emeklilik reklamları olsa, televizyon programlarında Alternatif Emeklilik Sistemi irdelense, onbinlerce satış elemanı Alternatif Emeklilik Sistemi pazarlasa. Bireysel Emekliliğin, Alternatif Emekliliğe karşı şansı olur mu? Alternatif Yaşam Planlaması olarak, bir şirket kurduğumuzu düşünelim. Ziraat mühendislerimiz, fidan üreticilerimiz, tarla keşif görevlilerimiz, Alternatif Emeklilik Sistemi pazarlayan satıcılarımız olsun. Gazetelere, televizyonlara reklam verelim. Kurduğumuz bahçelerden bellirli bir miktar kar alalım. İnanın çok kısa sürede Alternatif Yaşam Planlaması yazarları zengin olur. Amacımız bu mudur? Değil elbet. Hayat adına sunulan seçeneklerin sınırlı olmadığı bilinsin istiyoruz, bunun için ticari değer taşıyabilecek fikirlerimizi internet üzerinden ücretsiz paylaşıyoruz. Bizi okuyan bir firmanın “Bu Bahçe ABC A.Ş. Tarafından Çalışanlarına Alternatif Emeklilik Sağlamak Amacı ile Kurulmuştur.” başlıklı yazımızda kurguladığımız Alternatif Emeklilik Sistemini çalışanlarına sunduğunu bilmek, bu gibi oluşumların arttığını görmek bizi sevindirecektir.

Alternatif Emeklilik Sistemi, yukarıda kurguladığımız gibi ticari bir ürün haline getirilirse, kolaylıkla suistimal edilebilecek bir hale gelebilir. Farklı konularda oluşturulan kooperatiflerde olduğu gibi, dolandırıcı kooperatif yapılanmasına çok müsait bir oluşum. Dolandıran gözü ile bakarsanız, köşe dönmenin kolay yolu. Bunun içindir ki Alternatif Emeklilik Sistemi kar amaçsız, bağımsız bir oluşum olmalı. Peki böyle bir oluşumu, reklam ve pazarlama giderleri olmadan nasıl yaygın hale getirebiliriz?

Alternatif Emeklilik Sistemi için kar amacı olmayan kurumlardan destek alınabilir.
1) TEMA ağaçlandırma adına büyük projeleri ve kampanyaları olan bir sivil toplum örgütü. TEMA, kolaylıkla çalışanları için Alternatif Emeklilik bahçeleri oluşturacak firmalar bulabilir. TEMA’yı projemiz hakkında bilgilendirmeli ve destek istemeliyiz.
2) Basından takip ettiğimiz kadarı ile tanıdığımız, halkın çıkarları için önemli projeler üreten, davalar açan, kampanyalar başlatan biri var. ATO (Ankara Ticaret Odası) Başkanı Sn.Sinan Aygün. Sn.Sinan Aygün’e Alternatif Emeklilik Sistemi ve Alternatif Emeklilik Bahçeleri hakkında bilgi ulaştırabilirsek, çalışanlarına Alternatif Emeklilik Bahçeleri oluşturacak firmalar konusunda destek alabiliriz.
3) Siz okurlarımıza Alternatif Emeklilik Bahçeleri konusunda görev düşüyor. Yaptığımız projelerin farklı kaynaklardan doğrulanması ve sonra uygulanması bizim asıl hedefimiz. Alternatif Yaşam Bahçeleri projelerini insanlarla paylaşırsanız, geleceğiniz, çocuklarınızın, torunlarınızın geleceği, Türkiye’nin geleceği için önemli bir katkı sağlayabilirsiniz.

Ege Orman Vakfının ağaçlandırma adına güzel bir girişimi var. Topladıkları bağışlar ile zeytin ağacı dikiyorlar. Zeytinden elde ettikleri ürünlerin satış gelirlerini, yeniden zeytin ağacı dikimi için kullanıyorlar. Çevre, istihdam, kaynaklarımızın verimli kullanılması, milli gelirin arttırılması adına çok başarılı bir yapılanma. Alternatif Emeklilik Bahçeleri ile Ege Orman Vakfının sağladığı faydalara ek olarak, Alternatif Emeklilik Bahçeleri için prim ödeyerek katkıda bulunan bireylere fayda sağlamış oluruz.

Alternatif Emeklilik Bahçeleri Türkiye’de atıl olarak duran milyonlarca hektar arazinin yeniden kazanılmasını ve üretken duruma gelmesini sağlayacaktır. Bu kazanımın sağlayacağı katma değerler başlı başına bir yazı konusu olabilecektir.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu sayfalarda ceviz bahçesi kurarak sabit bir emeklilik geliri elde ederek hayatımızdaki geniş çaplı kaos ortamlarından kurtulma amaçlı yazı ve yorumları okudum. 2 yıl kadar önce aynı düşüncelerde 30dönümlük bir ceviz bahçesi kurmuş ve devam ettirmekte olan birisi olarak birkaç fikrimi paylaşmak istedim.
Temelde söylemek istediğim bu işin okuduğum satırlardaki kadar kolay olmadığı ve gerçekten niyetlenen arkadaşların hazırlıklı olmalarıdır. Ben tamamı aşılı ve sertifikalı fidan kullandım. yabancı ve yerli yüksek verimli cinsleri tercih ettim. bununla beraber alınabilecek verimlerin öyle 7 yılda ağaç başına 30-40kg falan olamayacağını görüyorum.
Ayrıca her sene birkaç kez sürüm, ilaç ve neticede olabilecek öngörülemeyen pekçok diğer ihtimaller sebebiyle dikip kendi haline bırakmaya kesinlikle gelmediğini, her hafta bir gidip gözünüzün üzerinde olmasına ihtiyaç olduğunu söylemeliyim. Damlama sulama bende yapmayı düşünüyorum ancak sürümlerden önce yerden kaldırmak ve tekrar döşemek gerektiğinden bu sistem 2-5 yıl içinde yenilenme ihtiyaçları doğuruyor. ayrıca arazi fiyatı olarak da dönümü 1000-1500 ytl'ye yer bulmayı pek gerçekçi göremedim (yerine göre değişir tabii ama böyle biryerde minimum yol ve su ihtiyacı olduğunu söylemeye gerek yok. özellikle güvenilir su imkanı yoksa bence hiç kasmayın zeytin ekin. ayrıca bende nice süper görünen yerler gezdim ancak gördümki etraftaki cevizler yıllardır bahar donlarında yanar, üzerlerinde tek meyve yok. buralarda denize 10km falan mesafede en fazla). Yer demişken bakım yaptırılacak ekibin yerleşim yerine de yakın olması çok kritik zira kimse köyünden 10km'yi geçen mesafelere gitmeye kolay kolay ikna olmuyor ve her zaman çok para vermek de çalışmıyor. gönülsüzce gittiklerinde işler de ona göre oluyor.
Ayrıca fidan desteği için ben de başvurdum ancak halen dahi alabilmiş değilim.
kabuklu cevizin 6-7 ytl/kg gibi fiyatlara satılabileceğini aşırı iyimser buluyorum (tabii kendiniz araca koyup pazarda fiilen satmayacaksanız)Benim hesabım 3 ytl üzerine.
Neticede pişman mıyım hayır. orada zevkli vakit geçiriyorum ancak zaman zaman borsadan temettü veren bir kağıt alıp üzerine yatmak daha iyi olmazmıydı diye düşünmüyor da değilim.

faik murat unel dedi ki...

Yorumunuz için çok teşekkür ederim.

Alternatif Yaşam Planlamasının birincil amacını, alternatif bir yaşam oluşturmak için gerekli azami teorik bilgiyi oluşturmak ve şartlar elverdiğinde, oluşturulan teorik bilginin desteği ile plandan, yapılabilirlik hesaplamalarından asgari ölçüde sapma ile uygulamaya geçirmek olarak belirlemiştik.

Bu çerçevede teori ve pratik arasındaki sapmaları görebilmemiz açısından yorumunuz bizim için değerli bir katkı oldu.

BLOG'umuzda ceviz konusunda başka yazılarımızda var. Onlar ile ilgili yorumlarınızı almak isteriz.

Yorumunuzda mesaj adresiniz yok. Konu hakkında sizle daha detaylı görüşmek isterim. Kişisel mesaj adresime mesaj atarsanız memnun olurum.

Tanışabilmek dileği ile...

Adsız dedi ki...

Kişisel adresinize mesaj atacağım. diğer sayfalara şu anda yorum yazamayacağım seyahate çıkmak üzereyim. ancak şahsi fikrim genel olarak fidan üretimi yapan ceviz sitelerinin verilerine temkinli yaklaşmak gerekir şeklindedir.
iyi günler dilerim