Pazartesi, Mayıs 21, 2007

Kaçak Ceviz



Kıymetli olan ürünlerin kaçakçılığı olur.

Dün televizyonda izlediğim haberi görünce şaşırdım. Ceviz Bahçesinin getirisini

Coca Cola’nın Formülü,
Bireysel Emeklilik Öldü !
Neden Binlerce Kapama Ceviz Bahçesi Yok?

başlıklı yazılarımızda irdelemiş ve Alternatif Yaşam için gelir kaynağı olarak cevizi belirlemiştik ama kaçakçılığı yapılacak kadar “kıymetli” bir ürün olduğunu düşünmemiştik. Sıkı durun, kaçak ceviz ile yapılan vurgunun değeri sekiz milyon lira. (8 Trilyon !)

Biz ceviz bahçesi işini ciddiye alalım...

Televizyonda izlediğim haberi aşağıya ekliyorum.

İSTANBUL Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekipleri, Romanya’dan Gaziantep’e götürülmek üzere bir TIR içinde 20 ton cevizin Halkalı Gümrüğü’ne giriş yaptığını belirledi. Ekipler ikazlara rağmen durmayıp TEM Otoyolu’na giren TIR’ı kovalamaya başladı. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde yakalanan araçta piyasa değeri 500 bin YTL olan 20 ton kaçak ceviz ele geçirildi.

ARALARINDA bir ithalatçı firma sahibinin de bulunduğu yedi kişi gözaltına alındı. Şebekenin daha önce de 50 TIR dolusu kaçak cevizi piyasaya sürdüğü, bu yöntemle 8 milyon YTL’lik vurgun yaptıkları tespit edildi. Uzmanlar ceviz ithalatında yüzde 43 oranında vergi alındığını, bu oranın da kaçakçıları harekete geçirdiğini belirtiyor

6 yorum:

veli dedi ki...

sayın faik murat bey, bende sizin gibi ceviz araştırması yapıyorum. cevizci33.com daki fizibilite raporundaki verim ve ceviz cinsi hakkında bilgi verirseniz memmum olurum.

güç&onur dedi ki...

veli merhaba, bende sizler gibi ceviz araştırması yapıyorum. o siteyi bende inceledim, nick imi de o sitedeki hikayeden etkilenerek belirledim. noyan yıldıranla 2-3 kez mailleştim, yakında bir mail daha atcam kendisine, sende yaz bence ona.. ceviz yetiştiriciliği konusunda ilgili biçok kişiye-firmaya mail attım, en aydınlatıcı ve tatmin edici cevapları noyan bey verdi. kendi yetiştirdiği ve geliştirdiği 2 cins cevizi var atılım toros 1 ve atılım sahil 1 ve bunların verimleri söylediğine göre oldukça yüksek. bu cinslerden birini seçerken ekim yapacağın bölgenin ekolojik özelliklerine göre hareket etmelisin.soğuklama süresi çok önemli, sahil için 1000 toros için 1500 saat soğuklama süresinin gerektiği belirtiliyor. yani atılım toros alıp ekimi antalyada yaparsan ağaç soğuklama süresini karşılayamıyacağından üründe azalma ve kalitede bozulma olacaktır. çok az ürün verecektir. ürettiği cinslerin kendi kendini tozlayabilmesi yani başka tozlayıcı çeşite ihtiyacı olmaması yan dallardaki verimliliği ürünü arttırmaktadır. 10. yılda diğer fide yetiştiricileri ortalama 40 kg. ürün derken noyan bey 100 kg demiştir.fakat don çok tehlikeli ağaçlar tomurcuk açtıktan sonra çıkacak bir don o yılın ve gelecek yılın verimini çok olumsuz etkileyecektir. ceviz tomurcuklanma döneminde dona en hassas meyve ağaçlarından biridir. o dönemde -1 derecede tomurcuklar zarar görmeye başlar bu derğer diğer biçok meyve ağacında -3 -4 derecedir. o yüzden bu cinslerin tomurcuklanma zamanını, dona maruz kalma risklerini iyi araştırmak gerekiyor..
öğrendiklerini paylaşman dileğiyle..

faik murat unel dedi ki...

Caner Bey merhaba, blogumuzda her alan yazılarımıza yaptığınız yorumlar için teşekkür ederiz.

Ceviz ile ilgilenelerden ve ceviz bahçesi kurmayı başaranlardan şimdiye kadar hep olumlu cevaplar aldık. Bu olumlu görüşler kapama ceviz bahçesi kurma fikrimize olan inancımızı arttırıyor.

Adsız dedi ki...

Serkan Bostan
Ceviz hasat maliyeti ve ticari anlamda satış maliyeti nasıl oluyor??
Yanı müşteri gelip tarlanızdanmı topluyor yada üretici toplayıp mı satıyor. Birde hasat maliyetini belirtmemişsiniz bu konu hakkındada bilgi verirmisiniz..

Adsız dedi ki...

Ben Noyan Beyden 90 adet fidan alarak 720 Metre rakımlı tarlaya diktim fidanları gelişimi diğerlerine göre çok iyi birinci yılın sununda dişi gözler görünüyor inşallah Noyan Beyin söylediği verime 10 yıla kalmadan ulaşacağım.

Forrest Gump dedi ki...

hayırlı olsun. fidanlarınızdan alacağınız verimi ve gelişmeleri de paylaşmanız ümidiyle...