Pazartesi, Şubat 11, 2008

Ekolojik Şehir: Masdar City

-------------
(Alıntıdır)

Dünyanın ilk ekolojik şehri böyle olacak

Dünyanın sadece "yenilenebilir enerji kullanan" ilk ekolojik şehri (üstte planları görülüyor) Abu Dabi emirliğinde kuruluyor. "Masdar City"nin (Kaynak Şehir) inşaatı dün başladı. 6.5 kilometrekarelik alana kurulacak şehir 22 milyar dolara mal olacak. Proje 2015'te tamamlanacak. Şehirde yaşayacak 50 bin kişinin enerji ihtiyacı, güneş enerjisi dahil sırf yenilenebilir kaynaklardan sağlanacak ve şehir, atmosfere hiç karbon gazı salmayacak. Denize yakın bir bölgeye inşa edilecek olan şehir, çöl rüzgârları ile Abu Dabi Havaalanı'nın gürültüsünden yüksek bir çevre duvarıyla korunacak.
------------

Bu şehir hakkında daha geniş bilgiye aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

Aslında fikir olarak güzel geliyor ilk başta, bu zaten bizim de istediğimiz birşey; ekolojik yaşam. Ama bir de kötü senaryo geliyor insanın aklına...
Etrafı duvarlarla çevrili bu kentte, çok özel(!) insanlar yaşayabilecektir büyük ihtimalle; geçmişin derebeyliklerindeki toprak sahiplerini anımsatıyor, dışarıdaki kötü koşullarda ise tarlalarda çalışanlar kalacak şekilde tasarlanmış sanki bu şehir. Havaalanına yakınlığı da gözardı edilmemiş, yazlık olarak kullansınlar değerli insanlarımız.


http://www.news.com/8301-11128_3-98Yazıyı Yayınla53581-54.html
http://www.masdaruae.com/
http://www.enn.com/pollution/article/29161

2 yorum:

faik murat unel dedi ki...

Tesbitin çok doğru Mehmet, etrafı yüksek duvarlarla çevrili kentte zenginler ekolojik yaşasınlar, halk dışarıda kalsın.

güç&onur dedi ki...

bu zenginler -gelişmiş! ülkeler-zaten birgün dünyanın sonunu getircekler ve daha sonra bu veya başka bir gezegende gtl...ni kurtarmaya çalışcaklar. olan fakir-çaresiz insanlara olcak. bu durum bizlerinde, kendimize yetecek alternatif yaşamlar kurmamız gerektiğinin göstergesi bence.