Çarşamba, Ekim 07, 2009

Ahşap Zeytinyağı Makinası



Eski usul baskı sistem ile zeytinyağı elde etme üzerine kafa yoruyorum.

Yaptığım araştırmadan sonra ikibin yıldan uzun bir süre önce kullanılmaya başlanılan ve 18. Yüzyıl sonuna kadar kullanılan resimdeki baskı makinasında karar kıldım. (İlgilenenler için linki burada) İskelet olarak resimdeki sistemi kullanacağım. Geçen hafta cumartesi birinci sınıf çam kerestesinden iskeletin parçalarını kestirdim. Resimdeki ahşap sonsuz vida yerine 14 mm kalınlığında metalden sonsuz vida kullanacağım. Kafamda baskı makinasının marangozluk işlerini bitirdim. Bu cumartesi kerestelerin kesimleri, zımparalanması ve montajını yapmayı planlıyorum.

Baskı makinası işini kafamda halletim ama zeytinleri ezme ve zeytin hamuru haline getirme işini nasıl yapacağıma henüz karar vermedim. Eski usul taştan bir gedikte, bir mile geçirilmiş iri bir taş ile ezmek ilk akla gelen usul ama bunu ulaşılabilir ve ucuz malzeme kullanarak nasıl yaparım bilemiyorum. Ahşaptan büyük bir havanda tahta tokmak ile ezmek aklıma gelen bir başka çözüm ama bu uygulama verimli olur mu bilemiyorum.

Zeytin hamuru oluşturmak için öneriniz varsa bilmek isterim.

8 yorum:

nalan dedi ki...

Bununla ilgili imece evine de danışabilirsiniz. Onlar da soğuk baskı tekniği ile zeytinyağı ürettiler.www.imeceevi.org

Sizin yaptığınız makinenin de resimlerini hazır olduğunda görmek isterim, takipteyim. Başarılar şimdiden.

Oral dedi ki...

Basit bir et kıyma makinası işinizi görür. Bir iki kez denemiştim. Yeriniz evden uzak olmalı. Umamıyacağınız kadar yorucu ve kirli bir çalışma. Bir o kadar da öğretici. Yalnız olmamalısınız. Kolay gelsin...

faik murat unel dedi ki...

Oral Bey merhaba; geçen sene biber salçası yapmak için el ile çalışan bir kıyma makinası almıştım. Denemek için kullanabilirim. Yalnız aklıma bir soru geldi. Zeytinlerin çekirdekleri makinaya takılmıyor mu?

Oral dedi ki...

Ben çekirdeklerini ayıklamıştım. Önce içe bombeli dipli cam şişe ile zeytinleri kırdım. (suyu etrafa sıçramıyor böylece). Sonra avkalayarak çekirdeklerinden ayırdım. Tam olgun zeytinde ayrılma kolay oluyor.
Sonra kıyma makinesinden geçirdim. Ne kadar ince kıyılırsa o kadar iyi. Zaten karasuyun çoğu bu sırada çıkıyor. Sonra sıkma aşaması.
İri gözenekli kenevir çuvallarda sıkıyorsunuz. Burada en çok işe yarıyan bol su. Su ne kadar sıcak olursa o kadar çok yağı çözüyor. Ama yağın niteliği de o kadar bozuluyor. Karar sizin.
Son aşama su ile yağın ayrılması. işin en zevkli kısmı.:))

Adsız dedi ki...

mini zeytinyağı sıkma makinalarının örneğini yanılmıyorsam çoruh nehrinin oradaki köylerde artvin yusufeli tarflarında hala kullanılanları görebilrisniz

Unknown dedi ki...

Kıyma makinesiyle olur muki

Unknown dedi ki...

Arkadaşlar, zeytin pres makinesi bi şekilde buldum ama ezme olayı canımı sıkıyor. Kıyma makinesi çekirdekleri kirabilir mi deneyen oldu mu hiç?. hamur haline getirmek için fikirlerinizi bekliyorum

Adsız dedi ki...

ezme sorununuz hala devam ediyorsa
merdane uygulamasını deneyebilirsiniz.