Perşembe, Ekim 07, 2010

Zeytinyağın Karasuyundan Ayrıştırılması


Klazomenia'da gördüğüm sistemin sağlıklı işleyebilmesi için sıkım yapılan zeytinsuyunun koyulduğu bölümün, karasuyun toplandığı bölümden daha ince olması daha sağlıklı olacak. Kafamdaki sistem aşağıdaki şekilde olursa sağlıklı ve kolay bir ayrıştırma yapmak mümkün olur diye düşünüyorum.

İki hazneyi birbirine bağlayan bölümün hemen üzerine kadar hazneler su ile doldurulur. 
Resimde sağ taraftaki ince uzun hazne sıkımdan gelen zeytinsuyunun konulacağı bölüm olacak. Bu haznenin şeffaf olması gerekiyor ki zeytinyağı seviyesi görülebilsin. Haznede zeytinyağını tahliye edebilecek bir musluk bulunmalı. 
Sıkımdan gelen zeytin suyundaki karasu dibe çökerek aradaki boru yardımıyla yandaki geniş hazneye geçecek.      

Sistem güzel. M.Ö 600 da Klazomania'da yapılan ile çalışma prensibi olarak aynı, malzeme olarak farklı olacak.

Sorum şu: Yukarıdaki resimdeki sistemi kuracak malzemeler ne olabilir?

Klazomenia'da günümüze uyarlanan sistem; iki su damacanasını ortalarından su tesisat borusu ile birbirine bağlanarak yapılmıştı. Yukarıda çizimini yaptığım sistem için tesisat borularını kullanabilir miyim?
Resimin sağ tarafındaki hazne için şeffaf bir boru kullanmak ve bu boru üzerine bir musluk yerleştirmek mümkün mü?
Sol taraftaki haznenin malzemesi çok önemli değil. Sağ taraftaki şeffaf boru ile alt ortadan birbirine bağlanabilecek bir malzemeden olması yeterli olacaktır.   

Sağ taraftaki hazne hazır laboratuvar malzemelerinden, camdan bir malzemeden olabilir mi?

Araştırıp, deneyip görmek gerekiyor.

Fikir ve yorumu olan varsa bilmek isterim.

3 yorum:

Cevat dedi ki...

Böyle bir sistemi kurmaya çalışmak yerine, ince ve şeffaf bir bir borunun en altından yapılacak yavaş bir tahliye ile karasuyu alıp boruda yağı bırakmak çok daha kolay olabilir.
http://www.pleksi.com/urun.asp#1

faik murat unel dedi ki...

Cevat Bey merhaba;

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Tek hazneli sistem belirttiğiniz şekilde sağlıklı çalışacaktır.

İki hazneli sistem daha çok zeytinsuyunu bir tarafta daha çok zeytinyağı olacak şekilde biriktirmenizi ve ayırmanızı sağlıyor.

Örnek vermem gerekirse, tek hazneli bir sistemde, haznemizin kapasitesi 10 litre ise, 10 litre zeytinsuyu toplayabiliriz, 1/5 oranında yağ elde etsek, haznemizde 2 liter yağ olur.

İki hazneli ve bağlantılı bir sistemde birinci haznemiz yine 10 litre olsun, yandaki haznenin büyüklüğü de 20 litre olsun, toplamda 30 litre zeytinsuyu biriktirebiliriz. 1/5 oranında yağ elde etsek birinci haznemizde 6 litre yağ olur. İkinci haznede ise neredeyse sadece karasu toplanacaktır.

Tabii bu işin Klozamenia'daki uygulamanın teorik yanı, pratikteki uygulamayı denemek istiyorum.

Gönderdiğiniz linki inceledim, birinci hazne için linkteki boruları kullanabilirim, pleksi borulara musluk takabilir miyiz diye düşünüyorum.

Önümüzdeki hafta benim kafada bir su tesisatçısı bulup, projeyi konuşacağım.

Unknown dedi ki...

Sağ tarafta yağın toplanacağı hazne, çizimdekinden daha geniş olmalı diye düşünüyorum. Ayrıca aradaki bağlantı borusu da bir ya da yarım parmak olabilir... Böylece sağ taraftaki hazneye döktüğünüz sızma suyundaki yağ dinlenerek üste toplanmaya fırsat bulabilir. Karasu da aşağıya çökerek bağlantıdan diğer hazneye geçebilir.
Dar bağlantının debisi kadar üstten ilave ederseniz süreklilik de sağlarsınız gibi geliyor.