Pazartesi, Eylül 04, 2006

Güneş ve Rüzgardan Elektrik Üretebilmek

Enerji: Alternatif Yaşam Planlamamız için cevaplamamız gereken birkaç hayati sorudan birisi. Sürdürülebilir Alternatif Yaşam için asgari harcama ile devamlı enerji üretmeyi nasıl başarabiliriz?

İlk aklımıza gelen kaynaklar güneşten veya rüzgardan elektrik üretmek oldu. Araştırmalarımız sırasında üye olduğumuz temizenerji yahoo grubundan aldığımız aşağıdaki yazıyı, güneş ve rüzgardan elektrik üretmek konusuna ışık tutması için ekliyoruz. (Yazı sizi umutsuzluğa düşürmesin !)

Enerji ile ilgili olası çözümler üzerine elde ettiğimiz bilgileri paylaşmaya devam edeceğiz.

FAİK MURAT Notu:
Elektrik konusundaki sınırlı teknik bilgim beni kısıtlıyor ama bilgisizliğim aynı zamanda benim için bir fırsat. Teknik konudaki bilgisizliğimden dolayı planladığım melez enerji üretim projelerini “Olmaz”, “Yapılamaz” diye düşünemiyorum. (“Olmaz, yapılamaz” fikri üzerine “Yaşamak İstemem Artık Aranızda” başlıklı yazımda yer alan Jeff Healey örneğine bakınız.)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
14 Şubat 2006 tarihli 181 nolu mesaj:

Sevgili Temiz Enerji Dostları,

Yaklaşık 10 yıldır faaliyet gösterdiğim rüzgar ve güneş enerjisinden elektrik üretimi sektöründe çok sık karşılaştığım bir soru ve cevabı ile ilgili size pratik bilgiler vermek istiyorum.
Birçok müşterimiz elektrik hattına (TEDAŞ) bağlı oldukları halde güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üretimi yapmak istemektedirler.

Buradaki temel motivasyonları

a) tasarruf yapmak
b) elektrik kesintileri veya voltaj düşmelerine karşı önlem almaktır.

Ancak maalesef Türkiye'nin şu anda içinde bulunduğu ekonomik koşullar ve mevcut kanunlar bunun rantabl bir yatırım olmasını engellemektedir.

Şu sayısal örneği sizlerle paylaşmak isterim.

Türkiye şartlarında normal 4 kişilik bir ailenin günlük elektrik tüketimi ortalama 10kWh/gün mertebesindedir.

Bu enerjiyi sadece güneşten elde etmek için min 3kW kurulu gücünde bir güneş paneli grubuna ihtiyacımız olmaktadır. Watt başına sistem maliyetini (inverter-akü-şarj kontrol-kablolar-ayak sistemi-nakliye-montaj) ortalama 7 Euro olarak alırsak, sistemin toplam maliyeti 21.000 EURO civarında olacaktır.

Şu anda elektriğin ortalama maliyetinin 0.1 USD/kWh olduğunu varsayarsak, günde 10x 0.1 USD = 1 USD'lik bir harcama yapıyoruz. Bu da şu andaki güncel kurdan 0,85 EURO eder.

21.000 EURO = 0.85 Euro x amortisman süresi (Gün) denkleminden yola çıkarsak sistemin kendini ödeme süresi 24,705 gün yani 67 yıl olarak ortaya çıkacaktır. (GÜNEŞ)

Aynı hesabı bir de rüzgar enerjisi için yapalım. Benzer bir enerjiyi iyi rüzgar profiline sahip bir yerde elde etmek için (min 6m/s ortalama rüzgar hızı) yaklaşık yapmamız gereken yatırım 12.000 EURO civarında olacaktır.

12.000 EURO = 0.85 Euro x amortisman süresi (Gün) denkleminden yola çıkarsak sistemin kendini ödeme süresi 14,117 yani 38 yıl olarak ortaya çıkacaktır. (RÜZGAR)

Bu sayılar ile çok farklı şekillerde oynayabiliriz ancak hiçbir şekilde 12-15 yılın altına düşmeyecektir geri ödeme süresi.....

Dolayısı ile Türkiye şartlarında rüzgar ve güneş enerjisinden elektrik üretimi ancak şu uygulamalar için mantıklıdır:

a) Elektrik hattından en az 800metre uzak olan uygulamalar
b) Deniz üstü uygulamalar
c) Hertür verici sistemi (GSM-Radyolink vs.)
d) Solar Aydınlatma armatürleri
e) Büyük santraller (>10MW)

Ev tipi uygulamalarda ayrıca A sınıfı elektrikli aletlerin seçimi, sistem maliyetini min. %30-40 düşürmektedir.

Dolayısı ile mevcut TEDAŞ şebeke hattına bağlı müşterilerimiz için en uygun çözüm

a) Dizel jeneratör takviyesi
b) Akü+Inverter sistemi olacaktır

Saygılarımla,
Ateş Uğurel

___________________________________________________FORE Temiz Enerji ve Solar Aydınlatma Sistemleri LtdŞemsettin Günaltay Cd. Tunç Apt. No3-D1Kazasker - IstanbulPH: +90.216.369.97.76-77 FX: +90.216.369.96.95http://finance.groups.yahoo.com/group/temizenerji/post?postID=_jbW8aCWIalnubszVeYkxQXByJKLEu2-uLnIGbWcB6mMuE1dXnEEL-F98ST8JMFQgXERcHQmybFmIQ http://www.foreenerji.com/


Group Email Addresses
Related Link:
http://www.foreenerji.com/
Post message:
temizenerji@yahoogroups.com
Subscribe:
temizenerji-subscribe@yahoogroups.com
Unsubscribe:
temizenerji-unsubscribe@yahoogroups.com
List owner:
temizenerji-owner@yahoogroups.com

Hiç yorum yok: