Cuma, Şubat 02, 2007

Türkiye Ethanol Hakkında Ne Biliyor?

14 Eylül 2006 ve 15 Eylül 2006 tarihlerinde Brezilya'nın ethonal ile neler yapabildiğini, bu işi nasıl yıllar boyu her koşulda devlet politikası haline getirdiklerini anlatan yazıların tercümelerini yayınlamıştım.

Bazen biz GAP'ı niye yaptık diye düşünüyorum. AB baskı yaparak, tarımdaki nüfüsü azaltıp, kaynaklarımızı kullanmamıza izin vermiyor. Neden biz Türkiye'de yetiştirebileceğimiz ürünler ile Ethanol üretmiyoruz. Türkiye'de mısır yetişmiyor mu? Niye bu ülkede kimse enerji konusunda dışa bağımlıklıktan kurtulmak adına çalışma yapmıyor?

Brezilya'nın başardığı gibi bir ethanol projesinin Türkiye'ye, GAP'a, sağlayacağı katma değerli fayda neler olabilir? Sadece göçün önlenmesi ve terörün azalması/durması bile Türkiye'ye neler sağlar?

Amerika ethanol kullanımını arttırmak için planlar yapmakta, bu konu ile ilgili haberi, aşağıya ekliyorum.

----------------------------------------------


23 Ocak 2007 tarihinde ABD Baþkaný George W. Bush’un yaptigi bir açýklamaya göre ABD, yakitta etanol kullanimini zorunlu olarak artiracaktir. Bu aciklamanin, etanol uretimi ve dolayisiyla misir fiyatlarinda oldugu kadar et ve hububat fiyatlarinda da buyuk etkisi olacaktir.

Beyaz Saray’dan alinan bilgiye gore Bush, 2017 yilinda 35 milyar galon yenilenebilir ve alternatif yakit ihtiyacinin tahmin edildigini ifade ederek, zorunlu bir uretim artisi icin cagrida bulundu. Bu tur yakitlarin temel kaynagini ise misir bazli etanol olusturmaktadir.

ABD’de halen gecerli olan yasada ise 2012 yilina kadar benzine karistirilan miktar 7.5 milyar galondur. Kullanimda yaklasik 5 misli bir artis, ulkenin yillik benzin kullaniminin %15’inin yerine, yenilenebilir yakit kullanilacagi hesabini getirmektedir.

Etanol uretiminin artirilmasi, misir talebinin ve dolayisiyla misir fiyatinin artmasi anlamina gelmektedir. Artan misir fiyatlari, kanatli da dahil tum canli hayvan yetistiricileri icin bir felaket olarak ifade edilmektedir.

Reuters’in haberine gore ise ABD’nin 35 milyar galonluk yakit icin kullanacagi etonolun tamaminin misirdan elde edildigi dusunuldugunde, 334 bin km kare daha misir ekilen arazi gerektirmektedir. (Kaynak: The Poultry Site ve Reuters Haber Ajansi internet siteleri)

Etanol uretimi icin artirilacak ekim alanlarinin soya uretilen yerlerden alinmasi halinde soya fasulyesi ve soya kuspesi fiyatlarini da yukseltecegi tabiidir.


-----------------

Günün Kitabı : Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği / Milan Kundera
Günün Albümü : Silver Rain / Marcus Miller

Hiç yorum yok: