İnternette ve televizyonlarda buğday çiminin faydalarından sıklıkla bahsediliyor. "Buğday çiminin faydaları" arama kelimeleri ile arama yapıldığında birçok yazıya ulaşılabiliyor, ben faydaları alıntı yaparak yazımda kullanmıyorum, kendi buğday çimi tecrübelerimi paylaşmak istiyorum.
Bir kilo buğday alarak denemeye başladım.
Satıcı "Bir liralık yapayım mı?" dedi,
"Yapın" dedim. Demek ki buğdayın kilosu bir liradan ucuz.
Aldığım buğdayın yarısını, internette okuduğum üzere ekmeden önce, 48 saat suda beklettim. Suda beklettiğim buğdayların suyunu süzdüm.
Bir metre uzunluğunda, 15 cm genişliğinde ve 15 cm derinliğindeki saksılara perlitle karıştırdığım toprak koydum. Tohumların yatağı olacak yere ince bir katman perlit serdim. Hemen hatırlatayım, perlit şart değil, elimde fazla perlit olduğu için ben kullandım. İnternette okuduğum yazılarda sadece suda yada pamukta bile buğday çimi yetiştirenler olduğunu okudum.
Buğdayları saksılara serdim ve üzerini coco peat ile kapattım. Coco peat, hindistan cevizi kabuklarının öğütülmüş hali, Meyvelitepe'de okumuştum. Coco peat örtü, buğdayların ıslak kalmalarını ve filizlerin kolaylıkla dışarı çıkmalarına yardım ediyor. İngilenler için internet üzerinden sıkıştırılmış coco peat temin etmek mümkün. İzmir'de yaşayanlar, Urla'dan Çeşmealtı'na giden ağaçlı yoldaki NEMA çiçekçilikten temin edebilirler. Yalnız firmada çalışanlar sattıkları ürünün Coco Peat olduğunu bilimiyorlar, torf diye satılan torbalarda coco peat var. Ben şanslıydım (yada olumlu düşüncemin faydaları) "Coco peat var mı?" sorusunu sorduğum sırada firma sahibi yanımdan geçmekteydi ve torf diye sattıkları şeyin coco peat olduğunu söyledi.
Tüm saksılara buğdayı ekip, coco peat ile üzerlerini kapattım. Derin de elinden geldiğince bana yardım etti.
Ekimden sonra her gün düzenli buğdayları suladım. Bir hafta içinde buğday çimleri aşağıdaki kadar uzadılar.
Dün gece buğday çimlerini katı meyve suyu sıkma makinasında sıktım. Alışa geldiğim üzere makinanın meyve hazmesini doldurabildiğim kadar buğday çimini sıkıştırarak doldurdum. Makinayı çalıştırdım. Makina pek verimli çalışmadı. Meyve hazmesinin sıkıştırılarak doldurulması verimli çalışmadığı için ikinci seferde makinayı çalışır durumda tutarken meyve haznesine azar azar buğday çimleri attım. Bu denemede daha verimli sıktım.
Beş saksıdan topladığım buğday çimlerinden, yarım çay bardağı kadar koyu yeşil renkli buğday çimi suyu elde ettim.
Gelelim tadına... İnternette buğday çiminin faydalarıydı, şuyuydu buyuydu birçok bilgi var, okuduklarım içinde buğday çimi suyunun tadı hakkında bir bilgi okumadım.
Tek bir tadının olmadığını söyleyerek başlayayım. Üç farklı tadı var buğday çimi suyunun. Ağızıma aldığım ilk anda çimen kokusu ve toprak tadı hakimdi, hemen ardından çok tatlı bir şurubu içiyor olduğumu düşündüm ve son olarak yudumu yuttuğunda ekşimsi, mayhoş bir tat ağızımda kaldı. Tavsiyem buğday suyunu küçük küçük yudumlar halinde içmeniz. Eylenceli bir deneyim.
Buğday çimlerinin bugünkü durumuna bakarak çimlerin iki güne bir sıkım yapacak kadar hızlı büyüdüklerini söyleyebilirim.
Son bir not; buğday çimini makinada sıktıktan bir kaç saat sonra bile ev mis gibi çimen kokuyordu.
29 / EYLÜL / 2012 NOTU : Buğday çimi yerine buğday filizi yetişmek daha kolay. Buğday filizi salatalarda daha lezzetli. Buğday Filizi yetiştirmek hakkındaki yazıya bu linkten ulaşabilirsiniz.