Pazartesi, Mayıs 28, 2012

Cevizde Dünya Nereye Gidiyor? Biz Neresindeyiz?

Ceviz uzun süre yaşayan bir ağaç ve uzun süre boyunca verimli kalıyor. Bu nedenle Ceviz Projemde gelecek 30-40 yılda ceviz konusunda Türkiye'de ve Dünyada neler olabileceğini öngörmem ve araştırmam gerekiyordu.

FAO (Food and Agriculture Organization of UN) web sitesinin çok detaylı ve kolay anlaşılır istatistikleri cevizin 30 yıllık değişimini anlamamda çok yardımcı oldu. Verileri FAO sayfalarından aldım, excel tablosunda birleştirip, değerlendirdim. Aşağıdaki tabloyu ben hazırladım.



İncelemeyi onar yıllık dönemlerde yaptım. 1980 - 1990 - 2000 ve 2010 yılı üretim verileri inceledim.

1980 yılında ceviz üretiminde dünya ikincisiyiz. Çin bizden biraz daha az ceviz üretimi yapıyor. İran'ın ceviz üretimi yok sayılır. Ukrayna 1980'de ve 1990'da ceviz üretmiyor gibi görünse de bunun sebebi o dönem FOA verilenin SSCB verileri altında tutuyor olması.

2010 yılına geldiğimizde, 30 yıl içinde Çin'in %600'ün üzerinde artışla dünya birinciliğine geldiğini görüyoruz. İran %4500 artışla dünya üçüncüsü oluyor. Biz ikincilikten dördüncülüğe düşüyoruz. 30 yıl içerisindeki üretim artış miktarımız diğer ülkelerin yayında yok sayılabilecek kadar az.

Son yıllarda ceviz ağacı dikimi artıyor. TUİK istatistiklerinden Türkiye'nin yıllara göre ceviz ağacı sayısına ve verimine ulaşmak mümkün. 2008 - 2010 yılları arasında ceviz ağacı artış miktarı her yıl %10 seviyesinde. 

Önümüzdeki 30-40 yıllık dönemi öngördüğümüzde üzerinde çalıştığım Ceviz Bahçesi Porjesi gibi makro bir proje olmadıkça Türkiye'nin ceviz üretiminin ani bir sıçrama yapmasını beklemiyorum. Türkiye'de hala bireysel girişimler ile, çoğu 1000 dönümden küçük ceviz bahçeleri kuruluyor.   

Kişi Başı Ceviz Tüketim Miktarımız Ne Kadar

Ceviz Bahçesi projem üzerinde çalışırken ceviz ile ilgili epeyce istatistik bilgi topladım. 

Türkiye'de kişi başı ceviz tüketimi ne kadar? 
Ceviz üretim miktarımız ve ceviz tüketimimiz ne kadar? 

projemde cevaplamam gereken sorulardandı. 

Aşağıda 2010-2011 yılı Sert Kabuklular Denge Tablosunu bulabilirsiniz. (Kaynak TUIK)




Görüldüğü üzere Badem ve Ceviz'de tüketim kadar üretim yapamıyoruz.

Yukarıdaki rakamlara bir de kaçak ceviz miktarını eklememiz gerekiyor. Adı üstünde "Kaçak." Ne kadar olduğunu bilmek pek mümkün değil ama kaçak ceviz Türkiye için göz ardı edilmeyecek bir miktar. Yani ceviz tüketim miktarımız yukarıdaki rakamlardan fiilen daha fazla...

Tabloda çarpıcı veri kişi başı ceviz tüketim miktarımız. Kişi başı 2,61 kg ceviz tüketiyoruz. Mutfak kültürümüzde ceviz önemli yer tutuyor.

Dünyanın en büyük ceviz ihracatcısı ve ikinci en büyük ceviz üreticisi olan Amerika'da kişi başı tüketim 250 gr seviyesinde. Amerikan ceviz üreticileri birlikleri ceviz tüketimini arttırmak için ciddi lobi çalışmaları yapıyorlar. Amerika'da programı en çok izlenen kişilerden olan Dr Oz, programlarında sık sık cevizin faydalarından bahsediyor. Mc Donald salata çeşitleri arasına cevizli salatayı ekleyerek Amerika'daki ceviz tüketimini arttırıyor.

Yukarıdaki tabloda dikkatimi çeken bir başka konu Fındık üretim miktarımız. %621 üretim fazlamız varken neden 200 gr lık fındık paketini marketten 8 liraya aldığımı anlayabilmiş değilim.