Salı, Şubat 19, 2013

Sosyal Sorumluluk - 3


"Park" eden araçları fotoğraflama ve bunlardan sosyolojik bir çalışma çıkarmak çok keyifli olurdu. Sosyoloji okuyanlara, hocalarına öneririm. 

Yıllardır anlayamadığım bir durumdur yukarıdaki şekilde park eden insanlar. AVM kapısının önüne bir insan neden park eder? Buraya park edenlere AVM'de indirim yapıyorlar da benim mi haberim yok. Bedensel özürlü desem, bedensel özürlülere ayrılmış özel yer zaten var. Tabii özürlü olmayan biri tarafından işgal edilmediyse. 

Bu şekilde park edenleri bekleyip, gözlemleyeceksin. Nasıl biridir bu insan? 

    
Bir de yukarıdaki durum var. Yüz milyonlarca liralık arabaları yola park edip, gitmek ve fakat 3-5 lira park parası vermekten kaçmak. 

Zaten dar olan yolun iki tarafına park ederek yolu daha da daraltmak nasıl bir zihniyettir? 

Pazar, Şubat 17, 2013

Kolay Yoldan Toprak Testi Nasıl Yapılır?


Gaia Education Ekoloji dersinde son konu yeşil mimari. Cob Construction (Toprak Yapılar), Rammed Wall (Sıkıştırılmış Duvar) öğrendiğimiz konulardan ikisi. Crystal Waters Ekoköyünde toprağa %5-7 oranında çimento karıştırılarak duvar yapıldığını ve evlerin bu duvardan yapıldığını okumuştum. "Nasıl yani?" demiştim. Meğer işin püf noktası toprağın yapısının nasıl olduğuymuş. 

%25 Kil İdeal
Toprak kullanarak duvar yapmak için toprağınızın en az %10 killi toprak olaması gerekiyor. Toprak yapı için ideal kil miktarı %25.     

Toprak Testi
Peki toprağımızın ne kadar killi olduğunu nasıl öğreneceğiz? Şaşırtıcı derecede kolay bir yolla toprağımızın ne kadar iri kum, ince kum ve kilden oluştuğunu öğrenmek mümkün. 
Yukarıdaki resimde görünen kavanozu yarısına kadar toprak ile doldurdum. (Toprağı yüzeyden değil yüzeyin bir miktar altından almak gerekiyor.) Yarısına kadar toprak doldurduğum kavanozun 3/4 ünü su ile doldurup, bir çimtik tuz ilave ettim. Kavanozu kapattım, iyice çalkaladım ve kavanozu dinlenmeye bıraktım. Birkaç saat sonra kavanoz içindeki toprak katmanlarına ayrıldı. 


Kavanoz içindeki toprak katmanlarını işaretleyin ve tüm toprak miktarına göre katmanları göz kararı oranlayın. 

Örneğin yukarıda benim örneğimde %20 iri kum, %40 alüvyon ve %40 kil katmanları oluştu. 

Benim evimin yakınındaki toprak ile toprak duvar yapmam gerekirse toprağa kum ilave etmem gerekecek. 

%5-7 oranında çimento karıştırarak toprak tuğlalar yapıp, sağlamlıklarını denemeyi düşünüyorum. 




       

Pazar, Şubat 10, 2013

Solucanların Durumu


İçinde üç adet solucanın bulunduğu ilk solucan kovasını 03-Ocak-2103 de hazırlamıştım. İlk kova yukarıdaki resimde en altta görülen kovaydı. Bu kova altında delikleri olmayan ve yukarıdan açılan deliklerden hava alan, solucanların kova içerisindeki malzemenin tamamını yemesinden sonra elle tek tek toplanması sistemine göre hazırlanmış bir kovaydı. Açıkcası ilk başta katlı sistem kullanmak istemiyordum. İzlediğim videolarda tek kova içinde yapılan başarılı uygulamalar görmüştüm. Benzer bir sistemi denemek istedim. 

Tek kovalı sistem ŞİMDİLİK çok başarılı olmadı. Artacak solucan sayısı ile birlikte yeniden deneyeceğim. 

Bahçede yarısı toprağa gömülü kompost kovasını karıştırmak için döktüğümde içinde bulduğum ondört solucan katlı sistemi denemek için bir fırsat oldu. 

Yukarıdaki resimde ikinci ve üçüncü kovaları aşağıdaki gibi hazırladım.



Kovaların altında ve alt yanlarında delikler açtım. İlk önce 6'lık matkap ucu ile delikler açtım ama bu delikler solucanlar için ucu ucuna yetecek gibi göründüğü için 7'lik uç ile delikleri genişlettim. Matkap ile delerken oluşan çapakları iyice temizleyerek temiz delikler hazırladım. 


 Kovaya gazete, yumurta kartonu ve çay posasından oluşan bir yatak hazırladım. Tüm yatak malzemesini spray ile iyice ıslattım. 


Solucanları ikinci kovaya yerleştirdim. Üçüncü kovada da yukarıdakine benzer malzeme bulunmakta.  

Katlı sistem solucan kovalarında en alttaki kovanın içinde ikinci kovanın yerleştirildiği bir yükselti bulunuyor. Çoğu durumda bu yükselti bir tuğla oluyor. Ben de en alttaki kovanın ortasına bir tuğla yerleştirdim, ikinci kovayı bu tuğlanın üzerine oturttum. Üçüncü kova, içinde malzeme ve solucan olan ikinci kovanın üzerine oturuyor. 

Şimdilik bu sistemin ne kadar sağlıklı çalıştığını ölçemiyorum. 

Gelişmeleri paylaşacağım.   

  

Çarşamba, Şubat 06, 2013

Roket Sobası Nasıl Yapılır - 2

Roket sobanın:
1- Yanma haznesi
2 - Yanma haznesinin merkez baca ile birleştirilmesi
3 - Merkez bacanın üzerine yerleşecek ve ısıtmayı sağlayan boruya kapak yapılması ve bu borunun alt tarafından gaz çıkışının açılması için

bir metal ustası arıyordum. Pazartesi bu ustayı buldum. Dün yukarıdaki işlemlerin yapılabilmesi için parçaları İbrahim Ustaya teslim ettim. İbrahim Usta'yı bir sonraki yazıda daha detaylı anlatacağım. İbrahim Usta soba için istediklerimi tamamiyle anladı ve hatta benim düşünemediğim bazı foksiyonel eklemeler önerdi. 

Cumartesi günü yukarıdaki metal işlemleri tamamlanmış roket sobasını teslim alacağım. Sonrasında roket sobayı ahşap yatağına yerleştireceğim.  

Hedef bu pazar sobanın test yakmasını yapmak...    

Pazartesi, Şubat 04, 2013

Sosyal Sorumluluk - 2


Pazar günü AVM'nin tıklım tıklım olduğu bir saatte yukarıdaki şekilde arabasını park eden birini gördüğümde, arabayı göstererek kızıma;

- Bak, insan olan arabasını bu şekilde park etmez, diyorum...

Bilmem anlatabildim mi?