İçinde üç adet solucanın bulunduğu ilk solucan kovasını 03-Ocak-2103 de hazırlamıştım. İlk kova yukarıdaki resimde en altta görülen kovaydı. Bu kova altında delikleri olmayan ve yukarıdan açılan deliklerden hava alan, solucanların kova içerisindeki malzemenin tamamını yemesinden sonra elle tek tek toplanması sistemine göre hazırlanmış bir kovaydı. Açıkcası ilk başta katlı sistem kullanmak istemiyordum. İzlediğim videolarda tek kova içinde yapılan başarılı uygulamalar görmüştüm. Benzer bir sistemi denemek istedim.
Tek kovalı sistem ŞİMDİLİK çok başarılı olmadı. Artacak solucan sayısı ile birlikte yeniden deneyeceğim.
Bahçede yarısı toprağa gömülü kompost kovasını karıştırmak için döktüğümde içinde bulduğum ondört solucan katlı sistemi denemek için bir fırsat oldu.
Yukarıdaki resimde ikinci ve üçüncü kovaları aşağıdaki gibi hazırladım.
Kovaların altında ve alt yanlarında delikler açtım. İlk önce 6'lık matkap ucu ile delikler açtım ama bu delikler solucanlar için ucu ucuna yetecek gibi göründüğü için 7'lik uç ile delikleri genişlettim. Matkap ile delerken oluşan çapakları iyice temizleyerek temiz delikler hazırladım.
Kovaya gazete, yumurta kartonu ve çay posasından oluşan bir yatak hazırladım. Tüm yatak malzemesini spray ile iyice ıslattım.
Solucanları ikinci kovaya yerleştirdim. Üçüncü kovada da yukarıdakine benzer malzeme bulunmakta.
Katlı sistem solucan kovalarında en alttaki kovanın içinde ikinci kovanın yerleştirildiği bir yükselti bulunuyor. Çoğu durumda bu yükselti bir tuğla oluyor. Ben de en alttaki kovanın ortasına bir tuğla yerleştirdim, ikinci kovayı bu tuğlanın üzerine oturttum. Üçüncü kova, içinde malzeme ve solucan olan ikinci kovanın üzerine oturuyor.
Şimdilik bu sistemin ne kadar sağlıklı çalıştığını ölçemiyorum.
Gelişmeleri paylaşacağım.