Cuma, Aralık 29, 2006

Taşınma Telaşı

Yeni BLOG ortamına taşınma sürecimiz biraz sancılı geçtiği için yazılarımızı bir süreliğine yayınlayamadık.

Bayram süresince yeni makaleler ile sizlerle olacağız.

Sağlıklı ve mutlu bir yeniyıl olması dileği ile herkese iyi bayramlar.

Günün Kitabı : Boris Vian / Günlerin Köpüğü

Cumartesi, Aralık 16, 2006

Amish ve Sadu

Bizim üzerinde çalıştığımız Alternatif Yaşam Planlamasından farklı, dine dayalı Alternatif Yaşamlar olmalarına rağmen size Amish'ler ve Sadu'lar hakkında birkaç bilgi vermek istiyorum.

Televizyonda tesadüfen Amishler ile ilgili bir "komedi" filmi seyretmiştim. Arama yapmama rağmen filmin adını bulamadım. Filmde milyoner karı koca mafyadan saklanmak için, bir yanlış anlama sonucu, Amishler ile yaşamaya başlıyordu. Çiftin alışık oldukları lüks içindeki hayattan Amish yaşamına geçiş filmedeki komediyi oluşturuyordu. Amish'ler teknolojiyi tamamen reddeden ve tarım ile uğraşan bir topluluk. Amishler ile ilgili detaylı bir yazı buldum. Amish'lere göre dünya ile ilişkiler en az seviyede olmalı, teknolojiden uzak kalınmalıdır. Çünkü teknolojinin insana dünyayı sevdireceğine inanırlar.

Amishler ile ilgili yazıda beni en çok etkileyen sayıları oldu. 170.000 kişi. 170.000 kişi teknolojiden, kılık kıyafete kadar yıllar öncesinde olduğu gibi yaşayabiliyorlar.

Gelelim Sadu'lara. Sadular ile ilgili Çoşkun Aral'ın bir yazısını buldum. Haberci programında da izlemiştim Sadular ile ilgili bölümü. Sadular her türlü mülkiyeti reddeden Hint Fakirleri. Mülkiyetsizlik kavramında o kadar ileri gitmişler ki bazıları bir dona bile sahip değil ve çıplak geziyor.

Eeeee, Amish veya Sadu mu olalım?
Değil tabii ki.

Bilelim istedim :)

ZAMANYA

Hastalığımdan dolayı bir süre yazamadım.

Yazılarımı bitirirken "Günün Kitabı" başlığı ile sevdiğim kitapları, içeriklerine değinmeden sizlerle yaplaşıyorum. Bugün bir değişiklik yaparak bir kitabı kısa da olsa içeriğine değinerek tavsiye edeceğim.

Kitabın adı: Zamanya, yazarı Yiğit Kulabaş. Kitabın bir de web sitesi var.

Yazar Yiğit Kulabaş 1970 doğumlu, dört ayrı uluslararası şirkette satış, pazarlama ve iş geliştirme alanlarında farkılı pozisyonlarda çalışmış. Yazar ile aynı kuşaktan olmam ve aynı sektörde benzer pozisyonlarda çalışmam kitapta yazılanlara kendimi daha yakın hissetmemi sağladı.

Kitaptan yapacağım birkaç alıntı Alternatif Yaşam Planlamasında işlediğimiz ve çözüm aradığımız konular ile kitabın ne kadar örtüştüğünü gösteriyor.

Sayfa 13 : Acaba benim de hayatımı böyle üç dört harfli ucubik kısaltmalar mı kaplayacaktı? Söz vermiştim kendi kendime - ne üç dört harfli kısaltmalar ele geçirecekti beni, ne de iş hayatının diğer bir parçası.

Sayfa 46: Kişinin kendi zamanını başkaları için kullanması karşılığında elde edeceği değer olarak önerilmişti para projesi. Ama kiminin hiç zaman harcamadan dünya kadar para kazanması, kimininse ömrünü tüketmesine rağmen parasız kalması hoşuna gitmiyordu Zaman çalışanlarının.

Sayfa 137: Alternatif modelleri ancak hiçbir önyargısı, ön bilgisi olmayan kişilerle geliştirebiliriz diyorsun yani.

Sayfa 226: Gelişmekte olan ülkelerle, gelişmiş olan ülkeler arasındaki en önemli farkın zamanın etkin kullanımı olduğunu söyledi. "Bu gündelik hayata bile yansır. Hayatın temposu yüksektir. Kaldırımda hızlı hızlı yürür çoğu insan medeni ülkelerde. Diğerlerine bakarsan salına salına dolaşırlar ortalıkta.

Pazar, Aralık 10, 2006

Nadas

Tarımda anlatılırken öğrendiğim bu terim aslında fikirlerin olgunlaşması için gerekli olan tecrübe ve zaman için de kullanılabilir sanırım. Bazen gerekli bir uygulama "nadas".

Nadasa bıraktık kendimizi. Elde olmayan sebepler de var tabi. Yinede farklı katkıları olacaktır günlüğümüze. İlk fırsatta paylaşacağım ürünleri ;)