Perşembe, Ağustos 30, 2007

Lastik Ocağı

Ekoköy grubundan Ayla Seyhun'un gönderdiği linten bulduğum güneş ocağı projesini Türkçe'ye çevirerek sizlerle paylaşmak istiyorum.

Projenin orijinal İngilizce metnini bu linkden bulabilirsiniz.


LASTİK OCAĞI

Bu güneş ocağı, zor bir soruna kolay bir çözüm üreten, mimar Suresh Vaidyarajan tarafından bulunmuştur. Suresh Vaidyarajan son bir yıldır yemeklerini bu güneş ocağında pişirmektedir. Bu benim gördüğüm en basit güneş ocağıdır.



Yemek pişirmek için çok büyük miktarlarda odun, gazyağı ve petrol türevlerine ihtiyaç duymaktayız. Güneşin çok büyük miktardaki enerjisini yemek pişirmek için kullanamaz mıyız?






Eski bir araba iç lastiğini alalım. Eğer lastik patlak ise onartalım. Lastiği şişirelim ve bir tahta zemin üzerine koyalım.







Kapağı ile birlikte bir alüminyum tencere alalım. Tencerenin dışını siyaha boyayalım. Khichdi yapmak için gerekli olan pirinç, tuz, dereotu ve su gibi malzemeleri pişirme kabımıza koyalım.













Pişirme kabımızı lastiğin içine yerleştirelim. Lastiğin üzerini bir pencere camı ile kapatalım. Üç saat içinde Khichdi pişecektir.












Peki bu nasıl oldu? Lastik çukurundaki bölge, kapalı havanın girip çıkamadığı bir oyuk görevi görmekte. Güneş ışınları camdan içeri girerek içeride hapsoluyor. Tenceremizin ısısı yavaş yavaş artıyor ve yemeğimiz pişiyor.


- - - - -
Lastik Ocak fikri için bir Türklük yapmadan duramayacağım. Şimdi diyorum ki, araba lastiği yerine kamyon lastiği kullansak diyorum. Böylelikle daha büyük bir alana sahip olur, daha hızlı yemek pişirebilir yada daha büyük bir yemek kabı ile yemek pişirebiliriz.

Denemek lazım bu lastik ocak projesini. Mümkünse kamyon lastiği ile...

Hiç yorum yok: