Dünya Ekmek Derdine Düştü başlıklı haberi okuyalım:
Dünya piyasalarında gıda fiyatlarında artış hız kesmiyor. BM, artışın kalıcı olduğunu belirterek, milyonlarca kişinin tehdit altında olduğu uyarısını yaptı. Açları doyurmak için acilen ihtiyaç duyulan paraysa sadece 500 milyon dolar.
Başta pirinç olmak üzere birçok üründe yaşanan fiyat artışları hız kesmiyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) son raporuna göre, uluslararası pirinç fiyatları, Ocak ayından bugüne kadar ortalama yüzde 20 oranında arttı.
Yüksek kaliteli Tayland pirinci, Mart 2007’ye kıyasla yüzde 68 oranında artarken, Şubat 2008’e kıyasla yüksek kaliteli pirincin fiyatında yüzde 13 oranında artış görüldü. Uzmanlara göre, tonu 800 dolara yaklaşan pirincin fiyatı önümüzdeki üç ay içinde 1000 doları bulacak. Ancak fiyatları hızla artan tek ürün pirinç değil. FAO, gıda maliyetlerinin 2006’dan 2007 yılına kadar dünya genelinde yüzde 23 arttığını bildirdi. Bu dönemde tahıl fiyatları yüzde 42, yemeklik yağın fiyatı yüzde 50, süt ürünlerinin fiyatı ise yüzde 80 yükseldi.
Pirinç fiyatları Türkiye’de dünya piyasalarının oldukça üzerinde yüzde 130’a varan oranlarda zam gördü. Yoksul yiyeceği olarak görülen bulgur fiyatı da Türkiye’de kuraklık gerekçe gösterilerek son 1 yılda yüzde 155 oranında arttı. Son haftalarda bulgur satışları önemli ölçüde artış gösterirken, pirinç satışlarında azalma yaşanıyor.
‘PİRİNÇ SATIŞLARI DURMA NOKTASINDA’
Karaman’da kurulu Duru Bulgur Satın Alma Müdürü Mehmet Ali Orduoğlu, baldo pirincin perakende fiyatının marketlerde 7,00 ile 7,50 YTL, bulgurun ise 2 ile 2,50 YTL civarında satıldığını belirterek, “Pirinç satışları adeta durma noktasına geldi. Bulgur eski cazibesine tekrar kavuştu. Pirinç satamıyoruz ancak bulgur satışlarımız çok iyi” diye konuştu.
FAO: FİYATLARDAKİ ARTIŞ KALICI
Gıda fiyatlarının geleceğine ilişkin senaryolar pek olumlu görünmüyor. FAO, küresel çapta kargaşayı tetikleyen gıda fiyatlarının tırmanmasının büyük olasılıkla kalıcı olduğunu ve dünya çapında günde bir dolar ve altında yaşayan milyonlarca kişiyi tehdit ettiğini belirtti.
Değişmeyen talep, stok azlığı ve yeni ihracat kısıtlamaları sonucu tahıl fiyatlarının arttığı kaydedilirken, yine de sıkı bir tedarik durumuyla sıkıntının azaltılabileceği ve dünyada tahıl üretiminin bu yıl yüzde 2.6 artırılarak rekor düzey olan 2.16 milyar tona çıkmasının beklendiği de belirtildi.
MISIR VE HAİTİ’DE 6 KİŞİ ÖLDÜ
Birleşmiş milletler, bu önlenemeyen artışın, dünya çapında siyasi istikrarsızlığa ve şiddet dalgasına yol açmak üzere olduğu uyarısında bulunuyor. Bazı ülkelerde yaşanan protestolar da BM’nin uyarısını haklı kılıyor.
Mısır’da hafta başındaki iki gün süren gösterilerde 1 kişi ölmüş, Haiti’de gıda fiyatlarındaki artışı protesto gösterilerinde yağmalamalar ve polisle çatışmalar olmuş ve 5 kişi hayatını kaybetmişti.
Tunus’un orta kesimlerinde Redeyef’te, hayat pahalılığı ve işsizliği protesto eylemlerinde polisle göstericiler arasında üç gündür çatışmalar meydana geldiği haber veriliyor.
ACİLEN 500 MİLYON DOLAR GEREK
Zengin ülkelere, krize müdahale etmeleri için çağrı üzerine çağrı yapılıyor. Açları doyurmak için acilen ihtiyaç duyulan paraysa 500 milyon dolar düzeyinde.
KİMİ BENZİN DERDİNDE, KİMİ...
Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, son gelişmelerle ilgili olarak şunları söyledi: “Birçok kişi benzin depolarını doldurmanın derdine düşerken, birçok kişi de karınlarını doyurmak için uğraş veriyor. Bu her geçen gün zorlaşıyor. Son iki ayda pirincin fiyatı yüzde 75 yükseldi. Buğdayın fiyatı geçen yıl yüzde 120 arttı.”
FİYATLAR NEDEN ARTIYOR?
Özellikle Çin ve Hindistan’ın artan talebi, küresel ısınmanın etkileri, petrol fiyatındaki önlenemez yükseliş ve hububatın biyoyakıt üretimine hammadde yapılması, gıda fiyatındaki artışın temel nedenleri olarak sıralanıyor.
- - - - - -
Alternatif Yaşam Planlaması ve hayata geçecek Alternatif Yaşam Çiftliğinin gerekliliği şehirden kaçmayı istemek, doğada yaşamak, doğal beslenmek, emeğinin sömürülmemesi, üretken olmak gibi nedenlerle desteklenebilir. Ve fakat işin bir de 2012'de olması muhtemel gelişmeler, (ki bu aralar piyasada/medyada bu konu hakkında ipe sapa gelmez yazılar var) küresel ısınma ve yukarıdaki haberde olduğu gibi açlık boyutu da var.
Henüz vaktimiz varken(???), küresel bir kargaşadan EN AZ etkilenmenin yolunun, yaşamsal ihtiyaçları devasa zincir marketlerden temin etmek olmadığını fark etmemiz ve kendi ürettiğimiz ile yaşamsal ihtiyaçlarımızı karşılayabildiğimiz bir yaşam biçimi oluşturmak olduğunu görmemiz gerekiyor.
Gitmekte olduğumuz yönde Alternatif Yaşam bir özlem değil, bir ihtiyaçtır.
5 yorum:
Bizim eskiden "Yerli Malı" haftalarımız vardı, okullarda kutlanırdı.
Yerli malı yerli malı
Her Türk onu kullanmalı...
diye birlikte şarkılar söylerdik. Dört mevsimi yaşayan, üreten, ürettiğini tüketen insanların ülkesi olmakla övünürdük.
"Köylü bu milletin Efendisidir."
diyerek üretici desteklenirdi.
"Kazanın da yiyin, yağma yok ! " derdi halk ozanlarımız.
"Şimdi neden bu durumlardayız ?" sorusunun yanıtını biraz da burada aramak gerekir mi ? Ne dersiniz ?
Elinize sağlık.
Uluslararası Katılımlı
1. TEMİZ ENERJİ KURULTAYI
ve
1. TEMİZ ENERJİ GENÇLİK KURULTAYI
15-17Ekim 2008,
Hacettepe Üniversitesi Beytepe Yerleşkesi-Ankara
Uluslararası katılımlı 1. Ulusal Temiz Enerji Kurultayının, üniversitelerimizin, sanayicilerimizin ve enerji ile ilgili kurumların temiz tükenmez (yenilenebilir) enerjiler alanında yeni fikir ve teknolojileri ve uygulamalarda karşılaşılan sorunları tartışabilecekleri bir etkinliktir. Kurultayda konusunda uzman çağrılı konuşmacıların yanı sıra, bildirilere, masa başı söyleşilere, teknik oturumlara, yarışmalar ve teknik gezilere yer verilecektir. Kurultay sırasında üniversite öğrencilerine yönelik “1. Ulusal Temiz Enerji Gençlik Kurultayı” da yapılacaktır.
DÜZENLEYENLER
DESTEKLEYEN
1. Ulusal Temiz Enerji Kurultayı için Önemli Günler
Katılım formu ve bildiri özetlerinin gönderilmesi için son gün: 25 Nisan 2008
Onaylanan Bildirilerin sahiplerine duyurulması: 16 Mayıs 2008
Kayıt ücretlerinin ödenmesi için son gün: 01 Eylül 2008
Tam metinlerin yazışma adresine gönderilmesi için son gün: 05 Eylül 2008
Temiz Enerji Gençlik Kurultayı için Önemli Günler
Katılım formu ve bildiri özetlerinin gönderilmesi için son gün: 06 Haziran 2008
Onaylanan Bildirilerin sahiplerine duyurulması: 04 Temmuz 2008
Tam metinlerin yazışma adresine gönderilmesi için son gün: 22 Ağustos 2008
Katılım Koşulları
Katılımcı: 100 YTL
Yüksek Lisans/Doktora Öğrencisi : 50 YTL
Katılım Bedeli İçinde Verilecek Hizmetler
- Etkinliklerin tümüne katılım,
- Kokteyl davetiyeleri
- Toplantı süresince 3 öğle yemeği
- Çay - kahve molalarındaki ikramlar
- Toplantı çantası, toplantı kitabı ve CD ’si
- Toplantı Katılım Belgesi
Bildiri ile katılan sınırlı sayıda Yüksek Lisans Öğrencisine katılım ücreti desteği verilecektir.
İletişim
Prof. Dr. Aynur ERAY
Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü 06800 Beytepe, ANKARA,
Tel: 0312-29776769, 0312-4680308, Faks: 0312-4272127
Daha Fazla Bilgi
Web: http://utek2008.phys.hacettepe.edu.tr/
E-posta: utek2008@phys.hacettepe.edu.tr, feray@hacettepe.edu.tr
umarım alternatif yaşamın bir gereklilik olduğunun farkına herkes varır.ve bu konuları ciddiye alır.
hadi gel köyümüze geridönelim...
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/8906887.asp?yazarid=22&gid=61&sz=68089
1 dönüm tarlada 80 ton domates üretildi
http://www.haberturk.com/haber.asp?id=74624&cat=130&dt=2008/05/16
Yorum Gönder