Çarşamba, Nisan 02, 2008

Alternatif Yaşam Planlaması Nereye Gidecek? "Biz" Nereye Gidiyoruz?

Günlüğümüze bırakılan bir yorum konusunda yazmak istiyorum.

Bobo kullanıcı isimli okurumuz Japonya’da Doğal Tarım başlıklı yazımıza yapmış. Bobo’nun yorumunu aşağıya kopyalıyorum.

SANIRIM YAKLAŞIK BİR YILI AŞKIN BLOĞUNUZU TAKİP EDİYORUM. HER ŞEYİ İNCEDEN İNCEYE HESAPLIYOR VE SAĞLAM ADIMLARLA GİDİYORMUŞ GİBİ BİR GÖRÜNTÜ VERİYORSUNUZ. DÜŞLEDİĞİNİZ YAŞAMI KURDUNUZ MU BİLMİYORUM AMA GERÇEKTEN MERAK EDİYORUM. BU YAŞAM KURULMUYORSA NEDEN KURULMUYOR? UĞRAŞIYOR MUSUNUZ GERÇEKTEN? SORUN NEREDE? YOKSA SİZDE EKOKÖY GRUBU GİBİ ORGANİK DUT YEMEYİ ORGANİK DÜŞLER KURMAYI, DÜŞLERİNİZİ YAŞAMAKTAN DAHA MI ÇEKİCİ BULUYORSUNUZ. ELEŞTİRMEK DEĞİL AMACIM. SAMİMİ OLDUĞUMU BİLİYORUM.

Uzun süredir ertelediğim bir konuyu yazmama vesile olduğu için bobo kullanıcı isimli okurumuza teşekkür ediyorum.

Alternatif Yaşam’da nereye geldik? Nereye gideceğiz?

Alternatif Yaşam Planlaması kendi ayakları üzerinde durabilen bir genç artık. Ancak hala sanal/teorik. Başlangıçta arkadaşım Mehmet Kış ile planladığımız üzere bilgi biriktirmeye “mecburen” devam ediyoruz.

Alternatif Yaşam Çiftliği neden henüz hayata geçmedi, geçemiyor?
Gelin Alternatif Yaşam Çiftliği için neye ihtiyacımız olduğunu düşünelim:
1) Çiftlik için bir arazi.
2) Bir ev, ağıl, kümes ve depo olarak kullanılabilecek birkaç yapı.
3) Düzenli bir gelirimizin olması için kuracağımız Ceviz Bahçesi.
4) Ceviz bahçesinden gelir elde edinceye kadar (tahminen yedi sene) yaşamsal giderlerimizi karşılayacak birikim/anapara.

İhtiyacımız olan kalemlerin rakamsal boyutuna girmeden elimizde (Faik Murat ve Mehmet Kış) ne var bir bakalım?
Tek gelir kaynağımız ay başında aldığımız maaşımız. Zorunlu ihtiyaçlarımızı bile karşılamakta zorlandığımız maaşımız ile tasarruf yapabilme şansımız bulunmuyor. Alternatif Yaşam Çiftliğini nasıl kuracağız? ? ?

Ekoköy girişimleri çerçevesinde birçok görüşün, ortak yaşam biçiminin, kooparatifleşmenin çözüm olarak sorgulandığını ancak bir türlü ortak hareket edecek sağlıklı bir biçimin oluşturulamadığı biliyoruz. Kaldı ki Alternatif Yaşam Planlaması bireysel bir çözüm arayışı.

Örnek Modeller başlığı altında alternatif bir yaşam oluşturmayı başaranları incelediğimizde belli bir birikim ve yatırım maliyeti ile bu işe başladıkları anlaşılabiliyor.

Peki bizim için çözüm ne?
İçinde bulunduğumuz tünelin sonunda ışık şimdilik görünmüyor ancak bu bizi tünelin içinde yol almaktan vazgeçirmemeli, vazgeçirmiyor da. Alternatif Yaşam Planlaması teorik olarak geliştikçe yeni açılımlar olabilir. Birgün tünelin sonunda ışık görünebilir.

Maddiyat göreceli bir kavram, bizim için erişilmez gibi görünen Alternatif Yaşam Çiftliğini oluşturacak kadar maddi kaynak, bir başkanın oğluna aldığı son model spor araba bedeli olabiliyor.

5 yorum:

aysema dedi ki...

Yazınızı büyük bir zevkle okudum. Siteniz gibi duygu ve düşünceleriniz de huzur duygusu uyandırdı bende. Ne yazık ki bilinç zenginleştikçe ceplerimiz boşalıyor. Terslik her alanda sürüp gidiyor. Yoksul ülkenin dünya sıralamasında sekizinci zengin olma şansını yakalayan başbakanı bize en az üç çocuk yapmayı önerirken mikrofondan şöyle sesleniyor : Affedersiniz, ben de evlenirken yoksul bir ailenin çocuğuydum ...Ben de kendi sitemde de sordum. Peki tek maaşla nasıl bu kadar zengin oldunuz diye ... Eşimle birlikte ayrı ayrı otuz yıldır çalışıyoruz. En büyük zenginliğimiz olan iki çocuğumuzu, saygın iki üniversitede okutmuş olmak dışında ( bundan onur duyuyoruz. ) maddi bir zenginliğimiz yok.
Bu arada bir öneri. Yoksullara yardım adında bir fener bulsanız, nasıl olur ki...
Saygılar.

aysema dedi ki...

Bu arada dilerim küçük kızınız bizim bugün uğraştığımız sorunlarla uğraşmaz.
Enerjisini ve zamanını, yeteneklerini geliştirecek sevdiği uğraşlarda değerlendirir.
Bütün mücadelemiz çocuklarımıza yaşanası bir dünya bırakmak için değil mi ?

güç&onur dedi ki...

çocuklarımız ve gelecek nesillere bırakabileceğimiz yaşanabilir bir dünya yanında bunu kendimiz içinde yapmalıyız. şu an faik'in dediği gibi sadece bilgi biriktiriyoruz, lakin bu birikim de şu an için yabana atılcak bir girişim değil.
BİLGİ=GÜÇ=PARA=ARZULADIĞIMIZ BİR YAŞAM (arzuladığımız gösterişten,israftan uzak diğer insanlarında yaşam kalitesini yükseltmesine yardımcı olabileceğimiz GÜÇLÜ&ONURLU BİR YAŞAM)

güç&onur dedi ki...

örtü altındaki servet...

http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://213.243.16.225/upload/haber/resim/050629seragrafik.gif&imgrefurl=http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx%3FHBR_KOD%3D14214&h=546&w=350&sz=59&hl=tr&start=14&um=1&tbnid=x7WFfdEPtygl7M:&tbnh=133&tbnw=85&prev=/images%3Fq%3D%2522modern%2Btar%25C4%25B1m%2522%26um%3D1%26hl%3Dtr%26lr%3D%26sa%3DN

Adsız dedi ki...

merhabalar, bloğunuz gerçekten çok hoş, sayenizde çok değerli bilgiler edindim, ve bilginin, yaratılışı çokca şahibeli olan para ile hiç bir şekilde kıyaslanamayacagını düşünmekteyim, bilgilerinizi tecrübelerinizi bizimle paylaştığınız ve bunu yaparken de gösterdiğiniz hassasiyet ve saygıdan dolayı, teşekkürlerimi bir borç bilirim. umarım sizin bu güzel çabanız, topladığınız değerli bilgiler, ve sizin kendi deneyimlerinizle edindiğiniz bilgiler, zamanı geldiğinde gerçek yaşamda da vücut bulur ve hayalleriniz gerçekleşir. Benimde sizinkilere benzer hayallerim ve umutlarım var ve bende işin henüz bilgi toplama, ve gereken parayı biriktirme aşamasındayım, ve tabiki hiç birzaman azalmayayacağını umduğum, kendimi ve çevremi tanıyıp anlama çabasındayım. umarım bilgilerinizi, deneyimlerinizi bizimle paylaşmaya devam edersiniz, gerçektende bu ulaşılması zor ama imkansız olmadığını düşündüğüm bu yolda, birbirimize vereceğimiz destek çok önemli. görüşmek dileğiyle sevgiler saygılar.