Pazar, Ekim 25, 2009

Nar Ekşisi Nasıl Yapılır?


Piyasada satılan nar ekşilerinin tadı giderek limon tuzu tadına yaklaştığı ve giderek o kendine özgü tatlı, ekşi tadından uzaklaştığı için birkaç yıldır yapmayı düşündüğüm nar ekşisi yapımını dün denedim.

Nar ekişisi nasıl yapılır hiçbir fikrim yoktu. Pazardan, beş kilo eksi nar aldım, on lira verdim. Narı satan adama;
- Nar ekşisi nasıl yapılır? diye sordum.
- Narı ayıklıyorsun, kaynatıyorsun, dedi.
- Pekmez yaparken ki gibi içine toprak gibi birşey ilave ediyor musun?
- Yok hiç birşey koymuyorsun, kaynatıyorsun.

Eve gelip, narları tek tek ayıkladım. Üst baş, mutfak tezgahı her yer nar oldu. Bir önlüğünüz varsa narı ayıklarken giymenizi tavsiye ederim. Nar tanelerini katı meyve presinde sıktım. Beş kilo nardan, bir litre su çıktı.

Kısık ateşte mi? Açık ateşte mi? Ne kadar süre kaynatılacak? Hiç bir fikrim yok. Nar suyunu koydum bir tencereye, açık ateşte başladım kaynatmaya. Bir saat açık ateşte kaynattım. Nar suyunun rengi koyulaştı, tadı lezzetli bir nar ekşisi tadına yaklaştı ama kıvamı hala suluydu. İkinci bir kaynatmaya karar verip, bir saatin sonunda ocağı kapattım.

Bu sabah kalkar kalkmaz, nar suyunu kaynatmaya devam ettim. Açık ateşte yarım saat kadar daha kaynattım. Tencerenin içindeki sıvının kramelimsi bir kıvama ulaştığını gördüğüm an ocağı kapattım. Nar suyu rengini ve kıvamını bulmuştu. Nar ekşisini soğumaya bıraktım.

Soğuyan nar ekşisini boş bir şişeye doldurdum. Beş kilo nardan 200 ml kadar çok lezzetli nar ekşisi elde ettim. On lira artı bir buçuk saatlik gaz bedeli ile elde edilen ürünün pek ekonomik olduğu söylenemez. Piyasada satılan nar ekşileri benim maliyet hesabımda olmayan, işletme giderleri (işçilik, sigorta, amortisman, vergi, elektrik, şişeleme vs vs), aracı karı, ulaşım bedeli, satıcı karı gibi masraf kalemlerine rağmen benim ürettiğim nar ekşisinden daha ucuza olabiliyorsa, işin içinde bir bit yeniği var demektir. Piyasadaki nar ekşilerinin o lezzetsiz ve limon tuzu hakim tadının sebebi bu olabilir.

03 Kasım 2010 Notu : Nar ekşisi hakkında daha fazla resimin yer aldığı yeni yazıma bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

9 yorum:

B. dedi ki...

az olmuş, öz olmuş. Elinize sağlık.

stky dedi ki...

Benim eşim de bayılır buna, ilk fırsatta ben de deniyorum :)

Hatta artık bu kadar aktarılmış tecrübeden sonra, direk yapıyorum demem lazım :)

faik murat unel dedi ki...

Stky merhaba;

ilginizi için teşekkür ederim. Nar ekşisi ile ilgili ikinci bir yazım var orada daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Mevsimi gelince evde yapılan gibisi yok...

Adsız dedi ki...

çeşitli markaların nar ekşilerini 2 yıldır kullanıyordum. fakat nasıl dikkat etmediysem, bu ekşi olması gerekmez mi, neden bu kadar tatlı diye içeriğine baktım. bütün markalarda içine basmışlar glikozu ve uluslar arası markalar bile çok ucuza satıyorlar. artık sadece elde sıkanlardan alıyorum.

faik murat unel dedi ki...

Gerçek nar ekşisinin kendine has tatlı ekşi bir tadı var. Bu nar suyunun kaynatma sırasında karamelleşmeye başlamasından kaynaklanıyor. En iyisi evde yapıp, gerçek tadı görmek.

Adsız dedi ki...

evde sekiz tane ekşi nar vardı. ben de ekşisini yapmaya karar verdim.araştırma yaparken yazınızı gördüm.az önce tek tek taneleyip elimle sıktım. şimdi ocağa koydum sonucu çok merak ediyorum. annem içine tuz koymamı söyledi. bakalım benim ki nasıl olacak. sizin paylaşımınız için teşekkür ederim. herkese afiyet olsun :)

faik murat unel dedi ki...

Yaptığım nar ekşilerine hiç tuz ilave etmedim. Kaynama ile oluşan nar ekşisinin tatlı-ekşi tadını olumsuz yönde etkileyebilir diye düşünüyorum.
Siz tuz ilavesi ile yaptıysanız sonucunu merak ediyorum.

Unknown dedi ki...

ekşi narı hangi mevsimde almak gerekir birde rengi dahamı farklıdır tatlı nardan????

faik murat unel dedi ki...

Özlem hanım merhaba,
Ekşi nar için özel bir zaman yok. Nar mevsiminde ekşi nar bulabilirsiniz. Satıcılar ekşi nar diye belirtiyor zaten.
Küçük bir not, eşi narlar genellikle koyu renk kırmızı, bordo oluyorlar.