Perşembe, Ekim 29, 2009

Nar Ekşisi Yapımı (2) Ve Nar Çekirdeğinin Faydaları


Başarılı olan birinci nar ekşi yapımı denemesinden aldığım cesaret ile yeni bir deneme yaptım. Bu defa ekonomik olması için işi büyüttüm.

25 liraya, 20 kilo ekşi nar aldım... Ve nar ekşisini yaptım. İşte çıkardığım sonuçlar ve gözlemlerim:

* Ekşi narlar genellikle küçük taneli oluyor. 20 kilo ekşi narı tek başınıza ayıklamak sinir sisteminiz üzerinde ciddi hasar bırakabilir. Tavsiyem imece usulu çalışmak. En az 3-4 kişi ayıklama işine yardım etmeli.
* Ekşi nar taneleri asitli yapısı ile elleri hırpalıyor. Biz eldiven giyerek taneleri ayıklamamıza rağmen, eldivenler bile bir süre sonra hırpalandı. Eldivensiz ayıklamamanızı tavsiye ederim.
* Ayıklama işlemi sırasında etrafı ve üstünüzü epey kirletiyorsunuz, yıkaması kolay (beyaz bir fanilya olabilir) ve kirletmeyi göze alabileceğiniz kıyafetler ile çalışın.
* Ayıkladığımız taneleri katı meyve sıkma makinasında sıktım. İki farklı hız ayarı olan makinamda düşük kademe hız ayarında taneleri sıkmama rağmen taneler tam anlamıyla sıkılmadan makinanın posa haznesine gittiler. Ara ara posa haznesini, altına bir kap koyduğum, tel süzgece boşaltıp kaşık ile posayı karıştırıp, ezerek kalan sularını topladım. Bir sonraki sıkımı katı meyve presi yerine uzun süredir üzerinde çalıştığım ve tamamlanmak üzere olan ahşap mengenede sıkmayı planlıyorum.
* 25 kilo nardan 6 litreye yakın nar suyu elde ettim. Taneler presde sıkılsa bir litreye yakın daha fazla nar suyu elde edilebilirdi diye düşünüyorum.
* Şimdi sıkı durun... 6 litre nar suyunu, açık ateşte, dört saate yakın kaynattım... Dört saatin sonunda ocağı kapattım. Nar suyu tencerenin yarısına kadar indi ve fakat hala tam istediğim kıvamda değil. Kaynatırken oluşan köpükleri bir kevgir yardımıyla almanız gerekiyor. Yarın sabah ilk denemede olduğu gibi istediğim kıvama gelinceye kadar kaynatmaya devam edeceğim. Tahminen 30-45 dakika kadar daha kaynatmak yeterli olacak.
* Tüm bu işlemlerin sonunda 1,5 litre nar suyu elde ettim. İnternette biraz araştırma yaptım. 70 cl lik şişelerde nar ekşisi 15-20 lira arası fiyatlarla satılmakta. Birinci denemede pek ekonomik görünmeyen evde nar ekşisi yapımı büyük miktarda alım ve ucuz nar fiyatı sayesinde ekonomik hale geldi.

Gelelim birinci denememizde atladığımız bir noktaya... Nar çekirdekleri... Birinci denememizde posa olarak gördüğümüz nar çekirdeklerini atmıştık!!! Meğer ne kıymetliymişler. Neyseki çok geç olmadan öğrendik. İlgilenenler nar çekirdeğinin faydalarına ve kullanımına bu linkten ulaşabilirler.



Posa haznesindeki nar çekirdeklerini tel süzgeçte topladığımı yukarda belirtmiştim. Posayı akan suyun altında yıkadık ve kurumaları için bir tepsiye yaydık. Yarın güneşli bir gün olursa güneşte kurutacağım.



Çekirdekleri satın alacağım bir kahve değirmeninde çekmeyi ve kullanmayı düşünüyorum.

09-Kasım-2009 NOTU : Yorumlar bölümünde görüştüğümüz üzere narları ortadan kestikten sonra tahta bir kaşıkla vurarak kolaylıkla tanelerine ayırabiliyorsunuz. Kaşıkla vurarak taneleri ayırılan narların fotoğrafını aşağıya ekledim.




16 yorum:

nalan dedi ki...

zaten marketten alınan nar ekşilerinin üzerinde " nar ekşili sos"tarzında bir şeyler yazıyor. aksi taktirde o kadar ucuza satılmaları mümkün değil. arkadaşım karadenizden başlayıp doğuda bitirdiği özel bir turdan gelirken bana gerçek nar ekşisi getirmişti. kıvamı daha sıvı ama enfesss.
o yüzden ellerinize kollarınıza sağlık diyorum. harikasınız !

faik murat unel dedi ki...

Nalan Hanım merhaba; Nar ekşisi çok lezzetli oldu. Nar sezonu geçmeden parti parti nar ekşisi yapmaya devam edeceğim. Bu lezzete alışınca her herde kullanmak istiyor insan.

B. dedi ki...

Nerelerde kullanıyorsunuz hakketen? salata, bulgur yemekleri? Sizin bu azminizi takdir ediyorum, etkilendim valla.

faik murat unel dedi ki...

Berna merhaba; Nar ekşisini limon kullandığım her yerde kullanıyorum. Salatalar, çorbalar, kısır, dolma, söğüş domates, salatalık, zeytinyağlı yemekler.

Azim konusuna gelince, günlük hayatın çoşuşturmacasından alternatif bir yaşama kaçış için kaşıkla tünel kazmak benimkisi. İşin güzel yanı; tünel, kaşıkla kazılsa bile, gerçekleşmiş bir çok firar tarihde kayıtlı.

B. dedi ki...

Şanslısınız sizin kaşıkla kazdığınız tüneli eşiniz arkanızdan doldurmuyor. :-)

Bugün tvde haberlerde nar suyunun domuz gribine karşı koruyucu olduğu iddia edildi.

Eğer bildiğimiz kahve değirmenlerinden alıp çekirdekleri öğütecekseniz, süreci ve sonucu bizimle paylaşır mısınız?

Unknown dedi ki...

Murat Bey, size İmeceevinde öğrendiğim kolay nar ayıklama yönetimini paylaşmak isterim.
Narı ortasından kesiyorsunuz, ters çevirip bir kaşıkla kabuğuna sertçe bir kaç kez vuruyorsunuz. Altta narlar kolayca dökülüyor, yani tek tek narları ayıklayacağım diye uğraşmayın.
Blogunuzu çok beğendim, elinize sağlık. Yeni denemelerinizi merakla bekliyorum. Sevgilerimle Nesrin

faik murat unel dedi ki...

Nesrin Hanım yorumunuz ve öneriniz için teşekkür ederim.
Narın ortadan kesilerek yeni kesilmiş dal ile arkasına vurularak ayıklandığını okumuştum. Açıkcası etrafı batırmaktan korktuğum için denemeye cesaret edememiştim. Sezon bitmeden bir/birkaç parti daha nar ekşisi yapmayı planlıyorum, sizin önerdiğiniz şekilde ayıklamayı deneyeceğim.

NzN dedi ki...

Merhaba,
Orası burası derken bir anda kendimi burada buldum.Nar ekşisi en sevdiğim şeydir.Salatalarda neredeyse limon yerine sadece nar ekşisi kullanırım.

Evde yapınca sonuç nasıl oldu pek merak ettim açıkçası, alıştığımız nar ekşisi tadına yakın mıdır? Yoksa biz zaten nar ekşisi diye başka bir şey mi tüketiyormuşuz?

Sevgiler.

faik murat unel dedi ki...

Merhaba NzN ;

Ben aslen Mersin'liyim, çocukluğumda yediğim nar ekşisi tadını piyasada satılanlarda bulamayınca bu işi denedim. Nar ekşisi güney mutfağında yıllardır kullanılır. Evde yapılan nar ekşisini iyice kıvamlanıncaya kadar kaynatırsanız, karamelleşen tatlı ekşi bir tadı oluyor.

Yorumlar bölümünde Nalan Hanım'ın dediği gibi piyasada satılan nar ekşilerine dikkat ettim, Nar Ekşili Sos yazıyor. Yani evde yapılan ile satın alınan birbirine benzese de farklı tadlar. Benim hissettiğim temel tad farklı evde yapılanda hissedilen tatlı, ekşi tadın, hazırlarda olmaması. Hazırlarda sadece ekşi tadı alabiliyorsunuz.

Sezon geçmeden evde nar ekşisi yapmanızı tavsiye ederim. Farkı tadın... :)

nalan dedi ki...

bir de hazırlarda extra tat versin dite sitrik asit ve diğer katkı maddeleri de var ki kıyaslarsanız sizin yaptıklarınızın yanından geçemez.
rehber arkadaşım bana doğuda bir kültür turu dönüşünde getirmişti. gram gram kullanıyorum ama kadar düşkünüm ki tadına şekerimin tavan yapmayacağını bilsem diker içerim :)
aradaki farkı bilmeyenlere diyeyim,o kadar farklı yani :)

NzN dedi ki...

Faik Murat,
Çok teşekkür ederim bilgi için. Aslında benim de yolum güneye düştükçe oralardan alıyorum.Eskiden daha fazla seyahat ettiğim için sorun olmuyordu. Fakat artık o kadar gidemiyorum ve evde kendim yapmak istiyorum.
Turşularımı da henüz kuramadım( tembel miyim ne?!?).Turşular ile birlikte nar ekşisini de deneyebilirim sanırım :)

Çook teşekkürler ve sevgiler.

Adsız dedi ki...

narları kaşık yardımı ile tek tek ayıklayacağımıza elle kullanılan sıkma makinelerinde (pres şeklinde) sıksak olur mu acaba? yoxa lezzetinde farklılık olur mu ayıklamaya göre?

fatma dedi ki...

Merhaba arkadaşlar;
Nar ekşisi yorumunu görünce bende deneyimimi paylaşayım istedim epey kaynattım o kadar azaldıki en son annemin tavsiyesi üzerine biraz şeker atıp kaynatmak hemen yoğunlaşmasına sebep oldu.Tavsiye ederim hem saatlerce kaynatmak zorunda kalmıyorsunuz.

Adsız dedi ki...

Gerçek nar ekşisini bulmak oldukça güç oldu, gerçek nar ekşisi kıvamlı ve koyu renkli olur, ağızda ekşi hicaz narın tadını hissedersiniz. antakyalı biri olarak gerçek ve sağlıklı nar ekşisi bulabileceğinizi düşündüğüm bu adresten nar ekşinizi alabilirsiniz http://www.onlinesiparis.net/Nar-Eksisi-Ev-Yapimi-Dogal-500-Gr-,PR-542.html bende bir tüketici olarak tavsiye etmek istedim afiyet olsun...

zübeyde dedi ki...

zübeydeden kısır ciğköftede salatalarda ve dolmada harikalar yarata bilirsiniz elerinize sağlık

Unknown dedi ki...

Biraz şeker derken ölçü olarak ne kadar mesela