Perşembe, Ağustos 05, 2010

Kapama Badem Bahçesi


Badem Bahçesi Blogunda gördüğüm fotoğrafları algılayabilmekte zorluk yaşadığımı itiraf edeyim.

Ben ve tanıdıklarımın bahçe için konuştukları arazi büyüklüğü 20 dönüm - 50 dönüm - hadi bilemediniz 100 dönüm olduğu için 8400 dönümlük kapama bir bahçenin gerçek olduğuna inanabilmekte zorlandım. Türkiye'de bu büyüklükte kapama her hangi bir meyve bahçesi var mı acaba?

Yazımın başlangıcında verdiğim linkten bahçenin tüm fotoğraflarını görebilirsiniz.

Neden Amerika'dan badem ithalatı yaptığımızı şimdi daha iyi anladım.

4 yorum:

Cevat dedi ki...

Badem ağacının bakımı da çok kolay ve çok dayanıklı bir ağaç. Sıcak ve susuzluğa karşı son derece dirençli. Kısa zamanda meyve vermeye başlıyor, hızlı büyüyor. Kapama badem bahçesi kurmak çok akıllıca bir yatırım olabilir. Ama tabi her alanda olduğu gibi bu büyük çiftçilerle rekabet çok can sıkıcı olabilir. Bu şekilde üretim - tarım yaparak dünyanın geri kalan bölgelerinde de fiyatları inanılmaz düşürüyorlar ve küçük üretici çok zor durumda kalıyor. Ama yine de çok iyi bir yatırım olabilir. Bir tanıdığım Edirne'de 80 dönüm ceviz bahçesi kurdu şimdi büyümelerini bekliyor. Yaklaşık 1200 ağaç, onun için emeklilik artık garanti. Ege için ise Pikan cevizi ve Badem düşünülebilir.

faik murat unel dedi ki...

Cevat bey merhaba;

Ceviz Yetiştiriciliği benim için de bir tutku. Alternatif Yaşam Planlamasında ceviz yetiştiriciliği hakkında önemli bilgi birikimi sağlayabildik.

Tanıdığınızın bahçesi sadece kendi emekliliği değil çocuklarının ve torunlarının da emekliliğini sağlayacaktır diye düşünüyorum.

Ege bölgesi için ithal Chandler cinsi cevizin uygun olabilceğini söylediler.

Sağlıcakla Kalın.

badembahcesi dedi ki...

güzel bahçeler yapmışlar Almond California yazarsan google earth e bahceleri görebilirsin.

Aziz dedi ki...

Kalifornia'da hayal edemiyeceğiniz kadar büyük badem bahçeleri vardır. Gözün görebildiği kadar badem ağaçların dışında başka bir şey yok. Badem arı tarafından tozlanması gerekir meyve vermesi için. Ancak badem sadece belirli zamanlarda çiçek açtığı için arılar diğer zamanlarda aç kalıyorlar. Hatta arılar o bahçelerden uzak duruyorlar. Bu nedenle arılar binlerce kilometre uzaklardan büyük maliyetlerle kamyonlarla getiriliyor tozlanmayı sağlamak için. Bu da güzel bahçenin, artık bahçe mi denir buna çılgınlık mı denir, siz karar verin, diğer tarafı.

Konuyla ilgili yazı