Cumartesi, Ekim 16, 2010

Sandık Sera Mantar Açtı






Maydanozların olduğu sandık sera mantar açtı!..

Bugün maydanoz kesmek için sandığa gittiğimde maydanozların arasında iki tane mantarın çıktığını gördüm. Birkaç gün öncesinde mantarlar yoktu, çok hızlı büyümüş olmalılar. 

Görünüm olarak kültür mantarlarına benziyorlar, doğal mantarlar konusunda hiçbir bilgim olmadığı için mantarlar zehirli mi? değil mi? bir fikrim yok. 

Resimlerden mantarlar hakkında bilgi verebilecek biri olabilir düşüncesiyle bu yazıyı ekledim.  

4 yorum:

beste dedi ki...

merhabalar, lamelleri gozukmuyor birde sapinda yuzuk benzeri bir halka yok sanirim. agaricus champestris yada gider agaric turlerinden biri olabilecegi gibi koku cok benzemese de oldurucu amanita virosada olabilir.Alt lamelleri pempemsi yada kahverengi ise ilk ihtimal daha buyuk. Yemenizi kesinlikle onermem. kesin teshis icin jilber barutciyan'in google mantar grubu var oraya fotograf yollayabilirsiniz.

faik murat unel dedi ki...

Beste Hanım merhaba;

Mantar konusu hassas ve uzmanlık gerekecek bir konu, detaylı açıklamanız için teşekkür ederim. Mantarları yemeden attım.

En güzeli Meyvelitepe'de yapıldığı gibi bu işi bilenlerin rehberliğinde güvenilir mantarları toplamak.

Filika dedi ki...

Selam, Blog'una eşimle bakıyorduk. "Mantar"ı görünce onun iyi olmadığını söyledi. Şöyle ki bazı mantarların çok benzerleri varmış. İyi olanın sapını bıçakla hafif kestiğinde beyaz olması gerekiyormuş, zehirli benzerlerinde ise bu renk pembemsi oluyormuş. Ayrıca zehirli olanlarda asla kurtçuk olmazmış.
gene de wikipedia'dan baktım genel geçer bir kural yokmuş.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Zehirli_mantarlar.
Ali Doğan

beste dedi ki...

Kesinlikle cok yalnis tanimlamalar kar beyazi amanita virosa nami diger olum melegi mantarinin minik bir boyu bir insani oldurmeye yeter. kurtcuklarin, salyangozlarin yedigi mantarlardan zehirlenebilirsiniz.