Dün gece bahçemdeki hanımelinin güzel kokusu ile heyecanlanıp, "Hanımeli kolonyası yapabilir miyim?" dedim.
Kulaktan dolma bilgim ile evde bulduğum yarısı dolu, küçük etil alkol şişesinin içerisine, tıka basa hanımeli çiçeklerini doldurdum. Tüm çiçekler etil alkol içinde kaldı.
Sabah kalkar kalmaz, etil alkol şişesini açtım ve kokladım. Şimdilik güzel bir koku yok.
Kolonya nasıl yapılır? diye genel ağda bir arama yaptım. Bulduğum sonuçlar,
Domates nasıl yetişir? sorusuna,
"Migros sebze reyonundan, domatesleri seçer, torboya koyarsınız" cevabına eşdeğer nitelikteydi.
Etil alkolun içine, limon esansını koyarmışım, karıştırırmışım, işte kolonyam hazırmış.
Bu yazıları yazanlar limon çiçeği nedir, nasıl kokar biliyor mu acaba? Limon esansı ne? Uzaydan, göktaşı ile beraber gelen bir madde mi?
Kolonya nasıl yapılır araştırmaya devam edeceğim ama ola ki sizler biliyorsunuzdur diye sormak istedim.
Kolonya nasıl yapılır bilen var mı?
8 yorum:
Johann Maria Farina vaktiyle yaptigi ilk kolonyaya bazi eterik yaglar ve bazi bitkiler katmis. Alkolün bitkilerdeki aromayi ve etken maddeleri koruyup kaydetmekte kullanildigi düsünülürse kokulari neden kaydetmesin? Bana dogru yoldasiniz gibi geldi. Sonucunu duymaktan mutluluk duyarim.
Kolonya'nın durumu fena değil, şişemdeki eksik alkol miktarından dolayı tamamı alkol içinde kalmayan çiçeklerden gelen hafif buruk bir koku var. Tüm çüçekler alkolün içinde kalırsa kokuları alkole geçecektir diye düşünüyorum.
Birkaç eczaneye alkol sordum, bulamadığım için denemeleri bir süre bekletiyorum.
Gelişmeleri yazacağım.
Alkolde bekletecek bir esansınız yoksa ki özel bir işlem gerektiriyor
maddelerin özlerindeki kokuyu çıkartmak. Zaten işin özüde burda. Yani Alkol de bekletmek işin finali.
Önce maddeyi yüksek ısıda kaynatıp özünü elde etmeniz gerekir.
Emirali değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
Maddeyi alkolde bekletmek bir işe yaramadı, alkolün kokusu değişti ama güzel kokan bir hale geldiğini söyleyemeyeceğim.
Sanırım bu denemeyi başarısız bir deneme olarak kaydetmem gerekecek.
patrick süskind "koku" adlı kitap okunabilir. tarif yok ama işin meşakkati var:)
Yerli malı aynı zamanda kalite demek, bakın insanımız kazıklanıyor, taze fındıklar, en kaliteli yemişler yurt dışına ihraç ediliyor, en kaliteli daha başka ticari ham maddeler ihraç ediliyor, yurt dışındansa başka yerden edindikleri uyduruk hammaddeyi işleyip Türkiye ye satıyorlar, yani bizimkini bile satmıyorlar. Mesela kolonya üretimindeki etil alkol yurt dışından ülkemize tuvalet suyu adı altında ticari mal olarak satılmakta, ülkemizde ise daha kaliteli etil alkoller üretilmekte ve bunlar yurt dışına satılmaktadır. Ülkemizdeki çiçek, bitki ve ağaçlardan elde edilen esanslar çok yüksek kalitelidir ve bunlar yurt dışına ham madde olarak satılmaktadır, bize ise suyun ve alkolün içine iki damla damlatılmış büyük parfüm markaları olarak ithal edilmektedir.
Kolonya yapımı için esans gerekir.
Esans bir tür ucucu yağdır.
Bu yağı yüksek ısılarda kaynatarak damıtmanız gerekiyor. Bunun içinde imbikler kullanılır.
Sizin hanımellerinin yağını elde etmeniz için önerim şu olabilir.
Yağ yağı çekecektir.
Hanımellerini bebe yağı ( kokusuz olanını bulmanız gerekiyor ) veya hindistan cevizi yağı bulmanız ve hanımellerini bu yağın içinde karanlık bir ortamda 1-2 hafta tutmanız gerekir. Bu yağ hanımellerindeki yağın bir kısmını kendi içine alacaktır.
Elde ettiğiniz bu kokulu yağı alkol içinde eriterek kolonya olarak kullanabilirsiniz.
Yağ alkolde çözüldüğünde beyazımsı bir renk alır başka kimyasal kullanmak istemediğinizi düşünerek bu beyazlığı nasıl gidereceğinizi yazmıyorum.
Bu şekilde basit bir yöntem kullanabilirsiniz.
Portakal cicwklerinden kolonya yapmak istiyorum ama umdugumnkadar kolay olmayacak sanirim
Yorum Gönder