Genel ağın bilgiye ulaşmayı ne kadar kolaylaştırdığından bahsetmeme gerek yok. Ancak bir o kadar da kirli ve yetersiz bilgi kaynağı da oldu. Kolonya Nasıl Yapılır? başlıklı yazımda yetersiz (gereksiz de aynı zamanda) bilgiye örnek vermiştim. Bugün yazacağım "Çam Fıstığı Nasıl Toplanır?" yazısından önce bu başlığı arama motorunda aradım. Bulduğum yazılarda okuduklarımdan nasıl fıstık toplayacağımı anlamadım. "Çam Fıstığı Nasıl Toplanır?" sorusunun cevabını ben yazsaydım şöyle bir yazı hazırlardım:
Çam fıstığı toplama mevsimindeyiz... Birkaç haftadır bahçemdeki tek çam ağacından topladığım kozalakları ayıklıyor, fıstıkları biriktiriyorum. Mevsimi kaçırmadan çam fıstığı nasıl toplanır sizlerle paylaşayım istedim. Belki siz de her gün önünden geçip gittiğiniz çam ağaçlarından mutfağımıza kadar uzanan keyifli bir yolculuğa çıkarsınız.
1 - Hangi kozalakları toplamalıyım?
Ağaç üzerinde yeşil renkli ve kahve renkli kapalı halde çam kozalakları bulunuyor. Yeşil renkli olanlan henüz olgunlaşmamış olanlar, bunları toplamıyoruz. Kahve rengi ve kapalı haldeki kozalakları topluyoruz. Aşağıdaki resimde rengi çok net belli olmasa da yeşil renkli kozakları görebilirsiniz.
2 - Topladığım kozalakları ne yapacağım?
Kahve rengi ve kapalı kozalakları topladık. Bu kozalakları güneş gören bir yere koyuyoruz.
3 - Çam fıstıkları kozalağın neresinde ?
İşte büyülü an burada. Kapalı haldeki kozalaklarımız birkaç gün içinde açılmaya ve fıstıklar görünmeye başlıyor. Aşağıdaki resimde kozalak çanaklarının açılmaya başladığını ve siyah renkli kabuklu çam fıstıklarını görebilirsiniz.
4 - Çam fıstıklarını nasıl topluyoruz?
Daha kolay bir yolu var mıdır bilmiyorum. Ben sınırlı sayıda kozalak ile uğraştığım için sıkılmadan ve zevkle çanakları tek tek kırıp, tüm fıstıkları ayırdım.
Tüm çanakları kırıp, fıstıkları çıkardım. Kırdığım çanakları saksılarda malçlama ve dekoratif amaçlı kullanmak için biriktiriyorum. Küçük boy bir çam kozalağından aşağıdaki resimde görüldüğü kadar (yarım avuca yakın) fıstık çıktı.
5-Çam fıstıklarını kabuklarından nasıl ayıracağız?
Gelelim kötü habere... Topladığımız kabuklu fıstıkların en az yarısının içi boş. 2010 yılında Çam Fıstığı başlıklı yazıyı yazdığım günlerde dolu, boş bilmeden tüm fıstıkları kırıyordum. Ardı ardına boş fıstıkları görmek sinir bozucuydu. Çam Fıstığı yazıma Sühan Yüksekışık'ın bıraktığı değerli yorumlar sayesinde dolu ve boş fıstıkları kırmadan anlamanın kolay bir yolu öğrendim.
Tüm fıstıkları su dolu bir kaseye koyun. İçi boş olanlar suyun yüzüne çıkıyor. Evet sayıları epeyce fazla, üzülmeden atın gitsin hepsini.
Kalan sağlar bizimdir...
Bu kozalaktan elde ettiğim fıstıkları, daha öncekiler ile birleştirdim. Boş bir zamanında hepsini tek tek kıracağım.
Şimdilik kırma aşaması ile ilgili resimleri eklemiyorum. Mevsimi kaçırmadan sizleri çam fıstığı nasıl toplanır konusunda bilgilendirmek istedim. Fıstıkları kırdıktan sonra son resimleri ekler, bu yazımı güncellerim.
Kendi topladığınız fıstıklar ile yapacağınız fıstıklı dolmaları, fıstıklı pilavları, fıstıklı tatlıları yerken, kulaklarımı çınlatırsınız.
Afiyet olsun.
19 yorum:
10 senedir benimle ulke bile degistiren cam fistiklarimi sonunda ektim ve ta ta tam cimlendi bir tanesi nasil mutluyum anlatamam:) soz ilk cam fistiklarimda sizin metodu kullanacagim :)
Oldukça yararlı bir bilgi. Annemin bahçesinden her sene 3-5 tane topluyorum. Yerken sizi de anacağım, söz:)
Çocukken kapalı kozalaklardan çam fıstığını çıkarmak için çalı çırpı toplayıp yakardık. Köz haline gelen ateşin içine kozalakları atardık. Kozalaklar ısındıkça etrafındaki kabukları çıtır çıtır açılırdı.Açılan kozalakları ateşten alıp soğumasını beklerdik. Ardından kozalağın sivri burun kısmı aşağı gelecek şekilde yere sertçe vururduk. Çok kısa sürede tüm fıstıklar yere dökülürdü. Bu sayede elimiz ve kıyafetlerimiz çam reçinesi olmaktan da kurtulmuş olurdu.Ayrıca hafif kavrulmuş çam fıstığı da oldukça lezzetli olurdu.:)
Istanbul Kuruçeşme'deki, parkta fıstık çam ağaçları vardı. Ellerinde sopa olan adamlar ağaçlardaki çam kozalakları aşağıya indirip topluyorlardı. Kozalaklar kahverengi değildi. Kasım ayında yeşil renkteydi. Merakta ne yapacaklarını sordum. Kozalakları güneşte değil, tavalarda fırında kuruttuklarını söylediler. Açıldıklarını ve içindeki fıstık çamlarının silkeleyince döküldüğünü anlattılar. Normalde kahverenği toplayıp üç ay güneş altında kurutuluyor. Sonra çekiçle kozalakları çekiç ile kırıp içlerini topluyorlar. Acaba fırında kurutup aynı etkiyi yaratıyor mu ? Denemek lazım,
Istanbul Kuruçeşme'deki, parkta fıstık çam ağaçları vardı. Ellerinde sopa olan adamlar ağaçlardaki çam kozalakları aşağıya indirip topluyorlardı. Kozalaklar kahverengi değildi. Kasım ayında yeşil renkteydi. Merakta ne yapacaklarını sordum. Kozalakları güneşte değil, tavalarda fırında kuruttuklarını söylediler. Açıldıklarını ve içindeki fıstık çamlarının silkeleyince döküldüğünü anlattılar. Normalde kahverenği toplayıp üç ay güneş altında kurutuluyor. Sonra çekiçle kozalakları çekiç ile kırıp içlerini topluyorlar. Acaba fırında kurutup aynı etkiyi yaratıyor mu ? Denemek lazım,
biz geçimimizi bu işten sağlıyoruz sorularınız olursa cevaplayabilirim ayrıca elinizde toplanmış veya size ait ağaçlarda toplanacak halde olan kozalaklar varsa onları alıp işleyıp size verebılırız yada satın alabılırız
www.dagevi.jimdo.com
Hasat için kasım 15 ten sonrası ideal,
kahverengi ve siyah iyi değil. daha çok yeşil olanları tercih ediyoruz.
kozalağın bozulmamış olması içinin genellikle sağlam olduğunu (%80) gösteriyor.
Bursa gemlikte ben bu işi yapıyorum kasım aralık ayında yeşil ocak subat mart aylarındada sararıyor kilosu 170 tl ye alıcı oluyor tuccara satıyorum yaklasık 5 yıldır hıc verım olmuyordu bırde 2 yıldırda içleri çürük cıkıyor nedendır bılınmez yaklasık 30 yıldır bu işi yapıyorum boyle bişe gorulmemiştır.
Hiç bir meyve agacı meyvesıne benzemezken uzaktan çam agacına bakıldıgında meyvesıne benzer.
hiç bir agaçta üç yıllık meyesı üzerınde gorunmezken çam agacında gorebılırsınız.
ÖERNEYİN şimdikimahsul toplanan mahsul seneye olcak mahsülde bir ceviz büyüklüğündedir öbür seneye olacak mahsülde bir fındık tanesıkadardır bilginize..
birde budanıyor kesılen dalındanda fılız vermez.
vede ayıklanan bos kozalakta soba yakmak için mukemmeldir.
haaa bu arada içinden çıkan siyah fıstıklarıda ekebilirsiniz buarada cok arsızdır sakın cebınızde unutmayın cebınızdedebuyur demek iştedıyım heryerde buyur
yaklasık 10 yılda meyve vermeye baslar bırkez ekin birdahada ugramatın bırbakmısınız çapa bakım yapmadan sulamadan yetışir bilginize benım bıldıklerım bukadar dogada ormanda kendıkendınede yetısıyor eyer bakarsanız sularsız daha cabuk buyur..
gurcu.35@hotmail.com
Slm ben busene toplayip saticam alim icin yardom ci olurmusunuz tl 5417904501
Aylardan aralık ben şimdi bunları toplafım yılbası süsü yapmak üzere. Hadi yıkayımda temız olsunlar dedim ama demez olaydım hepsi kapandı şimdi açtırmaya çalısıyorum ama olmadı saç kurutmayla kapadım açmadılar. Ben şimdi spreylesem işlemlerimi yapsamda yazın sıcakta yıne kendişiğinden açılırlar mı yoksa bu sekılde kalırlar mı? Ayy hiç bilemedim sinirim bozuldu yardım edin bana :)
Neyden bahsettigini bile anlamadım
Çam fıstığı alım satım gerek başında gerek toplanmış vaziyette değerinde alınır satılır gmail adresimden ulaşabilirsiniz
Fıstık çamı iki ağacında Mayıs başı sarı renkli yüzlerce kozalak var daha yumurta kadar küçükler. Bunların hepsi Kasım ayında büyüyüp kahve renkli kozalak olacak mı?
Merhaba. Yalovada bizim bahçeli evin önüne 15 yılı geçti fidan diköiştik 1 iki yıl üzerinde kozalak var ancak içleri boş. Bu gün gördüm tepe dallarda 2 iri yeşil renkli iki de yine iri kahve rengi. Hiç bir bilgim yok. Bana yardımcı olacak bilgili arkadaş aranızdan çıkar mı
Bana ulaşın.
Yasin kilosunu 170 lira
Bizim bahçede de var
Yorum Gönder