Pazartesi, Temmuz 23, 2012

Paylaşım Bahçeleri



On yıldan fazla süredir üzerinde çalıştığım ve Alternatif Yaşam Planlamasında birçok yazı yayınladığım ceviz ile ilgili projemin iş planını tamamladım. Projenin amacını aşağıdaki cümle ile özetledim:

AMAÇ : Paylaşım Bahçeleri ile birikimi olmayan, sabit ve düzenli geliri olan kişiler aylık küçük taksitler ile birkaç dönüm büyüklüğünde ceviz bahçesi sahibi olabilecekler. 2-3 dönüm ceviz bahçesi kurmak ve bakımını yapmak ekonomik değilken, büyük bir ceviz bahçesinden 2-3 dönüm hisse sahibi olmak dikkate değer gelir sağlayacaktır.
Gelecek için yatırım bahçeleri olacak bu projeye Paylaşım Bahçeleri adını düşündüm. Proje gerek bahçe kurup hisse satışında bulunacak tüzel kişilik için, gerekse gücü oranında hisse satın alan, istikbalini düşünen, yatırımcı için karlı ve alternatifsiz bir ürün.
Hisse ortaklı yatırım ürünlerinde Türkiye'de yaşanılan kötü tecrübeler malumunuz. Bu nedenle bu projede ilk önem verdiğim konu para sağlayacak yatırımcıdan önce GÜVEN ve para sağlayacak bir yatırımcı bulmak. Türkiye'de tanınan, güvenilen, kalıcı olduğuna inanılan ve uzun vadeli yatırımda güvenilecek bir yatırımcı, bir marka arıyorum.
Yatırımcının güvenilir olmasının yanında bu projenin sahibi olan benim de güvenirliğim sorgulanmalı diye düşündüm. Belki ben yatırımcıya kötü niyetle yaklaşan ve vur-kaç planlayan biriyim. Bu noktada Alternatif Yaşam Planlamasında yazdıklarım ve yıllardır sürdüdüğüm yaşam şeklim benim en büyük destekçim oldu. Alternatif Yaşam Planlaması yirmi gün sonra altı yaşını dolduracak. Dolandırıcı olmak için altı sene hazırlık yapmak, yazılar yazmak (zor iştir yazmak :) ), olmadığım biri gibi görünmeye çalışmak pek aklıma yatmadı. "Demek ki ben yatırımcı için güven duyulabilecek biriyim ve Alternatif Yaşam Planlaması bunun en önemli ispatı" diye düşündüm, yatırımcılar ile Paylaşım Bahçeleri iş planını paylaşmaya başladım.
Takip ettiğiniz üzere Paylaşım Bahçeleri iş planında yer alan ceviz hakkındaki bazı istatistikleri sizlerle paylaştım. Doğrusu iş planı çok etkileyici ve ikna edici oldu. 
Ben Paylaşım Bahçeleri için sadece parası olan yatırımcı değil, "Güven" duyulan bir yatırımcı ararken, geçen hafta iş adresime gelen bir mesajla şaşırdım. Paylaşım Bahçeleri ile neredeyse birebir aynı iş modeline sahip bir iş modeli ile kurulacak ceviz bahçelerine hissedar arayan web sitesinin tanıtım mesajını okudum. İlk aklıma gelen Paylaşım Bahçeleri iş modeli paylaştığım birilerinin beni devre dışı bırakarak, projeyi başka kanaldan yapmaya çalıştığı oldu. Hemen linki verilen siteye girdim. İş modeli ve hatta projenin adı bile çok benzerdi. Sitede denilene göre bu iş modeli işin Copyright daha önceden alınmıştı. En azından projem çalınmadı diye düşündüm ancak şimdi Copyright sorunu ile yüzyüze kaldım. Aklıma geçen sene yazdığım Dr Jonas Salk yazısı geldi. Fikri korumak ve bununla ilgili yasalar ilginç bir hale geldi. Paylaşım Bahçelerinin temel fikirlerini Alternatif Yaşam Planlamasında yıllardır herkesle paylaşıyorum, kolaylıkla üzerine kafa yorularak Paylaşım Bahçeleri iş modeline ulaşmak mümkün. (Bu yazıda anlattığım olayı eşimle paylaşınca, "Ben sana herşeyi blogunda yazma, bilgiyi kendine sakla demiyor muyum" diye dert yandı.) 
Bahse konu iş modelinin tanıtım ve satış sitesini inceledikçe işin fikirsel sahipliği konusundan daha önemli bir sorun ile karşı karşıya olduğumu fark ettim. Site bilgi anlamında bomboştu, ceviz ve iş modeli hakkında neredeyse hiç bir bilgi yoktu. Paylaşım Bahçeleri iş modeli için en çok önem verdiğim güven ve buna dayalı iyi niyet bu sitede yoktu. Site her haliyle benim algılanmaktan korktuğum, iyi niyetten yoksun bir ortaklık yapısı hissi oluşturdu bende. Ortaklık yapısı ile kurulacak bir tarım projesinde olası kötü niyet, benim projem ile birlikte gelecekte mükemmel şekilde farklı ürünlere uyarlanabilecek tarım projelerin de sonu olacak. Atatürk'ün havacılık için belirttiği sözden uyarlama ile "İstikbal tarımdadır". İlk olacak kötü bir uygulamayı bu ülke kaldıramaz.
Uzun süre farklı bir yaşam modeline kafa yormuş, cevizi araştırmış ve yazmış biri olarak, ceviz bahçesi hissesi satın alma yapmadan önce araştırma yapacak ve bu yazıyı bulacak kişileri uyarmak istiyorum. Bu kadar az bilgi bana güven vermiyor, iyi niyetli olduklarını düşünmüyorum. Keşke benim düşündüğüm gibi sağlam ve güvenilir bir yatırımcı ile bu projeyi yapsalar, ben hisse almaya hazırım. Doğru insanların elinde bu iş modeli (fikir sahibi kim olursa olsun) herkesin kazandığı bir gelecek yatırım aracı olacak. 
Bekleyip görelim, neler olacak ?








  



2 yorum:

Forrest Gump dedi ki...

Gelecekte borsacılar değil, çiftçiler mi Lamborghini’ye binecek?

http://www.haberturk.com/polemik/haber/732034-gelecekte-borsacilar-degil-ciftciler-mi-lamborghiniye-binecek

Düşünce ufuklarımızı genişletebilecek bir haber.
2-3 yıl önce muhtemelen yine bu adamın ağzından çıkan benzer bir haber beni çok heyecanlandırmıştı.

nice20 dedi ki...

Sayın ünel,
Yazınızı okudum, ülkemizde iyi niyetle çıkılan girişimlerin akıbeti, hemen her safhasında her türlü istismarın etkisinden kendisini geri tutmaktan ve böylece başlamadan bitmekten hep ölü doğmaktan kurtulamamıştır.
Hep başarısızlığı ve onun hikayelerini dinledikçe iyi şeylerin olamayacağı artık kanıksanmış hafızalara adeta kazınır hale gelmiştir.

Türkiye de tarım konusunda kalıcı bir politika izlendiği hakkında bir tutarlılık bugüne kadar henüz görülmemesine rağmen, arada bir takım işler de yapılmıyor değil.

Okuldan bir arkadaşım geçtiğimiz yıl Orman işletmesinden 30-50 yıllığına ceviz de ağırlıklı olmak üzere ağaçlandırma amacına yönelik 250 hektar yer kiraladı.

Ana fikrinizin gerçekleşmesi için yazınızdan edindiğim izlenimin sadece Paylaşım Bahçelerinin Copyright'ının alınması endişesinin dışında bir fikrin varlığından başka elde olan bir şey pek görünmüyor.

İnsanlardan bir şey talep ederken onunla ilgili değerin henüz ortaya getirilmediği bir durumda ivme kazandırıcı ilk fonların oluk oluk akacağını sanmak; projenin daha ayaklarının henüz yere basmamasına rağmen sırf güvenilir olduğunuzu öne çıkarıp insanların peşinizden akın akın geleceğine inanmanızı kabul etmeye gönlümüz elvermese de hayal bazında kalacağının bir işareti olmaktan kurtulamayacaktır.

Amacım sizi bu iyi düşüncenizden soğutup vazgeçirmek değil aksine, bu konuda uzun vadeli bir toprak kiralama imkanının varlığına dikkatinizi çekerek bu düşüncenin hayata geçirilmesinde bir çimdik tuz kadar olsa da katkımız bulunması dileğine sahip olmamızdandır.
Saygı ve selamlarımla
Nihat Çetin
Balıkesir
nihat20cetin@gmail.com