Çarşamba, Temmuz 25, 2012

Üzüm Macunu - Üzüm Marmelatı

Alternatif Yaşam Planlamasının en çok okunan yazısı Evde Pekmez Yapımı. Bu yazı şimdiye kadar 13162 kere okundu. Geçenlerde televizyonda pekmez nasıl yapılır? Evde pekmez yapımı diye bir haber izledim. İzleyince acaba ben boşu boşuna mı toprak ekledim diye düşündüm. 

Üşenmedim, denedim. 

Televizyondaki tarifte %100 Üzüm Suyu şeklinde satılan hazır üzüm suyunu, kıvama gelinceye kadar kaynattılar ve pekmez oldu dediler. %100 üzüm suyu bir ürün aldım, kaynattım, kıvama gelince ocağı kapattım. Elde ettiğim "şey" lezzetli bir macun oldu. Pekmezin akışkan özelliğinden ziyade, bir çeşit üzüm macunu oldu kaynattığım hazır üzüm suyu. Macunun çok lezzetli olduğunu belirtmeliyim. Çocuklara şeker niyetine verilebilir.       

Normal üzüm suyunu kaynatsam ne olur dedim. Birbuçuk kilo beyaz üzümü sıktım. Aşağıda yeni sıkılmış üzüm suyunu görebilirsiniz.


Kaynattıkça üzüm suyunun üzerinde biriken köpüklü bölümü kepçe ile aldım. Kıvama gelince üzüm suyu kramelize olmaya ve köpüklenmeye başladı. 


Yukarıdaki resim kıvamına gelince ocağı kapattım. Birbuçuk kilo üzümden yaklaşık 100-150 gr kadar üzüm marmelatı olarak tanımlayabileceğim bir tatlı elde ettim.



Üzüm suyunu hiçbir işlem uygulamadan kaynatırsanız, lezzetli bir üzüm marmelatı elde ediyorsunuz. Piyasada satılan mısır şurubu dolu reçel ve marmelatı yemektense, lezzetli ve doğal üzün marmelatı tercihimdir. İçindeki doğal şeker yapısı ile ağırlık antremanlarımdan hemen sonra birkaç kaşık yemek hem kas gelişimime yardımcı oluyor hem de diyetimi bozmuyor.  

Haaa üzüm suyunu kaynatırsak pekmez elde ediyor muyuz? Hayır...

Evde pekmez yapımını merak ediyorsanız, bu yazımın başındaki linke tıklayarak pekmezin nasıl yapıldığını öğrenebilirsiniz.

Küçük bir not : Evde pekmez yapımı tarifinde kilit nokta toprağın miktarı, yazımda kullandığım resimdeki miktar toprağın ÇOK fazla olduğunu düşünüyorum.


2 yorum:

tuvana dedi ki...

Kısa bir süre önce tamamen doğal / doğanın tam artasında, medeniyetin nimetlerinden(!) uzak bir yaşama başladım. Yazılarınız, özellikle bu son yazınızdan çok yararlandım. Derhal deneyeceğim. Teşekkürler...

faik murat unel dedi ki...

Merhaba Tuvana,
Yeni hayatınızda mutluluklar dilerim. Deneyimlerinizi bir genel ağ üzerinde paylaşıyor musunuz? Web adresiniz var mı?
Doğada yaşam konusunda örnek alınacak ve deneyimleri ile bizlere ılık tutan kişilerin sitelerini Bağlantılar bölümünde bulabilirsiniz. Özellikle Meyvelitepe ve Bostancık sitelerindeki deneyimleri okumanızı tavsiye ederim.

Haberlerinizi bekliyorum.