Pazar, Şubat 10, 2013

Solucanların Durumu


İçinde üç adet solucanın bulunduğu ilk solucan kovasını 03-Ocak-2103 de hazırlamıştım. İlk kova yukarıdaki resimde en altta görülen kovaydı. Bu kova altında delikleri olmayan ve yukarıdan açılan deliklerden hava alan, solucanların kova içerisindeki malzemenin tamamını yemesinden sonra elle tek tek toplanması sistemine göre hazırlanmış bir kovaydı. Açıkcası ilk başta katlı sistem kullanmak istemiyordum. İzlediğim videolarda tek kova içinde yapılan başarılı uygulamalar görmüştüm. Benzer bir sistemi denemek istedim. 

Tek kovalı sistem ŞİMDİLİK çok başarılı olmadı. Artacak solucan sayısı ile birlikte yeniden deneyeceğim. 

Bahçede yarısı toprağa gömülü kompost kovasını karıştırmak için döktüğümde içinde bulduğum ondört solucan katlı sistemi denemek için bir fırsat oldu. 

Yukarıdaki resimde ikinci ve üçüncü kovaları aşağıdaki gibi hazırladım.



Kovaların altında ve alt yanlarında delikler açtım. İlk önce 6'lık matkap ucu ile delikler açtım ama bu delikler solucanlar için ucu ucuna yetecek gibi göründüğü için 7'lik uç ile delikleri genişlettim. Matkap ile delerken oluşan çapakları iyice temizleyerek temiz delikler hazırladım. 


 Kovaya gazete, yumurta kartonu ve çay posasından oluşan bir yatak hazırladım. Tüm yatak malzemesini spray ile iyice ıslattım. 


Solucanları ikinci kovaya yerleştirdim. Üçüncü kovada da yukarıdakine benzer malzeme bulunmakta.  

Katlı sistem solucan kovalarında en alttaki kovanın içinde ikinci kovanın yerleştirildiği bir yükselti bulunuyor. Çoğu durumda bu yükselti bir tuğla oluyor. Ben de en alttaki kovanın ortasına bir tuğla yerleştirdim, ikinci kovayı bu tuğlanın üzerine oturttum. Üçüncü kova, içinde malzeme ve solucan olan ikinci kovanın üzerine oturuyor. 

Şimdilik bu sistemin ne kadar sağlıklı çalıştığını ölçemiyorum. 

Gelişmeleri paylaşacağım.   

  

2 yorum:

Adsız dedi ki...

murat bey,
Ben solucan yetiştirmedim ama okuduklarımdan dikkatimi çeken bazı noktaları aktarmak istedim.Belki zaten biliyorsunuz ama yardımım olabilirse ne mutlu bana.Anladığım kadarıyla alt kovya koyduğunuz yatak+besin+solucan katmanı,üst kovanın altına değecek yükseklikte olmalı ki solucanlar besini yedikten sonra rahatlıkla üst kovaya geçsin,birde vereceğiniz besinleri robotta çekin ki solucanlar kolaylıkla yesin deniyor,birde asitli kabuklar,igne yapraklıve meşe yaprakları konmuyor.Asite çok duyarlılarmış.en altına da boş bir kova koyuyorlar,damlayan sıvı çok kuvvetli bir sıvı gübre oluyormuş.1/10 oranında sulandırıyorlarmış.
Benim balkonda böyle bir üretim yapma şansım yok,merakımdan okuyup ezberledim.Size kolay gelsin.Sonuçları bize de yazarsanız,bizdeşehirdeki ofislerimizde sanki oradaymışız gibi taze orman kokusunu duyabiliriz:)Selamlarımla
Engin Erim

faik murat unel dedi ki...

Engin Bey merhaba,
yorumunuz için teşekkür ederim. Belirttiğiniz konulara dikkat ederek kovaları düzenledim.
Şimdiye kadar ki gözlemlerim:

Youtube'da izlediğim ve ilgili sitelerde okuduğum karton ve gazete kağıdı yatakları bizim solucanlar pek sevmedi, birçoğu kovadan firar etti. Solucanlar firar ediyorsa bulundukları ortamda bir şeyler yanlış demek.

Bahçede tabanı toprağa değen ve yazımdaki kovalara benzeyen bir kovam var. İçine toprak, ve mutfak artıklarını döküyorum. Bu kovada tabandan gelerek kovada yaşamayı seçen (Tersine göç) solucanları örnek almayı ve kağıt yatak yerine toprak yatak kullanmayı planlıyorum.

Şimdilik bu yazıdaki deneme başarılı görünmüyor, yeni denemeyi bu yorumdaki gibi yapmayı planlıyorum.

Gelişmeleri paylaşacağım.