Alternatif Enerji üzerine yoğunlaştık bu aralar.
10 gün kadar önce üye olduğum Amerika kökenli bir Biodizel sitesinden gelen okunmamış mesajlarım 900 adedi geçti. Neden "Alternatif Yaşam" dediğimizde zamanımızı istediğimiz gibi, kendimize ve dünyaya daha faydalı olacak şekilde değerlendirebilmek, çıkış noktalarımızdan biriydi. İçinde bulunduğum durumu okumak istediğim halde, okunmamış 900 mesaj özetliyor.
Biodizel yahoo grubundan çeviri ve bilgi paylaşımını önümüzdeki günlerde yapacağım. Kişisel görüşüm; Alternatif Enerji seçenekleri içinde benim planladığım alternatif yaşamı destekleyecek en verimli kaynak, biodizel görünmekte. Gerçi devlet vatandaşlarını "müşteri" olarak gördüğü için tüm alternatif enerji çözümlerine koyduğu engeller gibi, yakın zamanda biodizele de elinden gelen kösteği koyacaktır. Merdiven altında sahte rakı üreten bir millet olarak, biodizel Türkiye'de çok şeylere gebe. Gerek devlet, gerek millet henüz tam anlamı ile uyanmadı. Hayırlısı...
temizenerji yahoo grubundan Sn Ateş Ugurel'in 02/Ekim/2006 tarihli iki mesajı sizlerle paylaşmak istedim.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Herkese günaydın,
Son 2-3 haftadır yazismalari takip ettikten sonra bazi konularda aydinlatici bilgi vermenin gerektigini düsündüm. Farkli konular hakkindaki görüslerim söyledir.
Temiz enerjinin pahali olmasi
Bunun taniminin cok iyi yapilmasi gerekmektedir, su anda Amerika'da ve Avrupa'daki bütün büyük rüzgar ve günes enerjisi sistemleri ile yine konut bazindaki günes enerjisi uygulamalari sebeke baglantilidir. Sebeke baglantili olmasi sistemde akü kullanilmamasi anlamina gelir. Oncelikli olarak günes ve rüzgardan üretilen enerji evin icinde tüketilir, fazla enerji sebekeye geri basilir, eksik enerji de (rüzgar ve günes olmadigi zaman) sebekeden alinir.
Bunun mümkün olmasi icin devletin bunu regüle edecek kanunlari cikartmasi gerekmektedir. Türkiye'de bunun teknik olarak uygulanmamasi icin hicbir sebep yoktur, Enerji Bakanligi da EPDK da bu konuyu cok iyi bilmektedir. Zaten Avrupa'da yillarca uygulanmakta olan basarili yönetmelik ve kanunlar mevcut olup, aynen uygulanabilir. Ancak buna ragmen cok cabuk bir sekilde cikartilabilecek bu kanunun yillardir neden cikmadigini sizler de cok rahat tahmin edebilirsiniz.
Bu kanunun cikmasi ile birlikte sistem maliyetleri cok düsecektir ve amortisman süreleri 10 yilin altina inecektir. Sisteme özel sektör bankalari da girecek ve kullanim hizla yayginlasacaktir. Yayginlasma ile birlikte Türkiye'de üretim yatirimlari da baslayacaktir.
Su andaki durumda ancak sebekeden uzak konutlar, gsm istasyonlari, su pompalar, aydinlatma sistemleri gibi "butik" projelerde ancak günes ve rüzgar enerjisi ekonomik olarak rantabl olmaktadir. Bu sistemlerde sadece günes paneli-rüzgar türbini yoktur. Diger ek donanimlar (akü-inverter- sarj kontrol-sigortalar- ayak sistemi-kule- montaj) asil fiyati arttiran unsurlardir. Enerjiyi üreten sistemin toplam sistem maliyeti icindeki yüzdesi yaklasik %30'dur. Yani pahali olan günes panelleri degil sistemdir.
Yaptigimiz arastirmalarda 800 metre üzerindeki mesafelerden sonra hat cekme bedelinin kesinlikle bir temiz enerji sisteminden daha pahaliya geldigi yönündedir.
Burada teknik olmayan ikinci önemli bir nokta ise bagimsizliktir. Yaklasik 10 yildir faaliyet gösterdigim bu sektörde bircok müsterimin fiyattan tamamen bagimsiz olarak "enerji özgürlügü-kendi enerjisini kendi üretmek-cevreye katkida bulunmak" duygusuyla alim yaptigini gördüm. Tabii ki bu kesim Türkiye'de maalesef cok kücük bir azinliga karsilik gelmektedir.
Fiyat teklifi verilmesi
Ortagi oldugum Fore Enerji'nin kurmus oldugu bir grup olmasina ragmen bu ortamda tüm rakip veya cözüm ortagi sirketlerin fiyat vermesine sicak bakiyoruz ve kesinlikle müdahale etmiyoruz. Ancak temiz enerji sistemlerinin bircok detayi vardir ve bu konuda fiyat bilgisi almak isteyen kisi ve kurumlari yaniltmamak gerekiyor.
Fiyat bilgisi vermeden önce MUTLAKA ögrenilmesi gereken bilgiler vardir:
- Günlük ortalama enerji tüketimi
- Sistemin kurulacagi il-ilce
- Kullanim periyodu (tek yazin, sadece haftasonu gibi)
- Kullanilan elektrikli aletlerin detaylari ve calisma süreleri
- Orta ve uzun vadede enerji tüketiminin artisi ile ilgili bilgilendirme (örnek: ek buzdolabi alimi gibi)
- Günesi veya rüzgari engelleyebilecek dogal-suni cevre kosullari (yüksek bina-agaclar vs.)
- DC (12 veya 24V) calisabilecek ekipmanlarin tespiti
- Sistem kurulmasi talep edilen yerde dizel/benzin jeneratörün varligi
gibi detay bilgiler alinmadan fiyat bilgisi vermek son derece sakincalidir. Kurulu güc olarak fiyat teklifi vermek bu sistemi kurmak isteyen bir sahis veya kurum icin bir sey ifade etmez.
Bu konuda hazirlamis oldugumuz paket sistemleri asagidaki link'den
http://www.foreenerji.com/products.php?id=7
incelerseniz konu hakkinda cok daha detayli bilgiye ulasabilirsiniz. Bu paketlerde kurulu güc-ortalama üretim-hangi elektrikli aletleri hangi süre calistirdigi ve fiyat bilgileri mevcuttur.
Diger konular
Bildigim kadari ile artık "eskiyen" aküleri üretici firmalar geri almak zorunda, veya bu konuda bir calisma yapilmakta. Ancak 2 yil icinde eskiyen bir akü modelini biz kesinlikle önermiyoruz. Minimum sahada kullanim süresi normal kosullar altinda 6-7 yil civarinda olmali.
Aküler günes ve rüzgar enerjisi sisteminin yumusak karnidir. 100 yillik akü teknolojisi ile 21. yüzyılın üretim kaynaklari olacak rüzgar ve günes kesinlikle uyumlu degildir.
Ancak su anda hem teknik hem de ekonomik olarak (sebeke elektrigi olmayan yerlerde) baska bir cözüm yolu yoktur. Yaptigim arastirmalarda bircok sirketin cok daha cevreci ve kapasite olarak cok daha yüksek (ayni hacim ve agirlikta) akü üretimi konusunda son noktaya geldigini gördüm, dolayisi ile 4-5 yil icinde dünyada cok farkli enerji depolama sistemleri görme sansimiz olacak.
Hidrojen yakit pilleri ile ilgili bu gruba üye olan ve bu konuda uzman olan arkadaslar var, onlar eminim detayli bilgi verecektir.
(Enis bey, belki siz bu konuda bir bilgilendirici e-posta yollayabilirsiniz, cok fazla üyemiz sürekli medyada adi gecen hidrojen enerjisini hem teknik hem de maliyet acisindan merak ediyor).
Saygilar,
Ates Ugurel
- - - - - - - - - - - - -
Bir konuya daha aciklik getirmekte yarar gördüm. Internet malum artik hepimizin isyerinde ve evinde, dolayisi ile "80W solar module price" diye google'da yazdiginizda dünyadaki tüm 80W günes panellerinin teknik özellikleri fiyatlari karsiniza geliyor.
Bu fiyatlarla lütfen Türkiye'de bizim gibi satis yapan firmalarin fiyatlarini karsilastirarak neden bu kadar fiyat farki var demeyin, cünkü bu cok naif bir yaklasim.
Bizlerin o internette görmüs oldugunuz "bir adet paneli" satmak icin öncelikle sirket kurmamiz, ofis kiralamamiz, personel giderlerini karsilamamiz, onlarca fuara katilarak yüzlerce sayfalik kataloglar basip insanlara temiz enerji sistemlerini devletin köstek oldugu bir ortamda tanitmaya calismamiz gerekmekte. Sonra da o görmüs oldugunuz günes panellerini, rüzgar türbinlerini adetli olarak ithal edip, gümrük ve nakliye bedellerini ödeyip stoklarinizda tutmaniz gerekmekte. Bunlar da maalesef para harcayarak oluyor.
Eger bir gün bizim devletimiz de petrol lobisinin etkisinden kurtulup gerekli kanunlari cikartirsa ve buna bagli olarak pazar/talep büyürse göreceksiniz o internette gördügünüz fiyatlara cok yakin bedellerle alim yapabileceksiniz sizler de aynen Almanya veya Amerika'da oldugu gibi.
Lütfen bu haksizligi bu sektör temsilcilerine yapmayin, ayni sekilde Almanya'da x Euro'ya aldiginiz bir BMW otomobili Türkiye'de 2x Euro'ya satin aliyorsunuz hicbir sey sorgulamadan. Ve inanin arabadan cok daha önemli ve degerli bir ürün satiyoruz.
Saygilar,
Ates Ugurel
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder