Pazar, Nisan 22, 2007

Bireysel Emeklilik Öldü !


Bireysel Emeklilik Öldü !

Bireysel emeklilik öldü. Ben öldürdüm. Aslında onu öldürmemi gerektirecek bir sorun yoktu aramızda. Ben ona inanmıyor ve onu sorgulamıyordum, O da beni kendine katma çabası içine girmiyordu. Geçen Pazar gazetede bireysel emeklilik sistemi ile ilgili haberi okuyunca, bireysel emeklilik ile aramda süren saldırmazlık antlaşması bitti.

Pazar gecesi erken yatıp uyumaya çalışmama rağmen, okuduğum yazının etkisi ile Beyin Labirentimde kayboldum yine. O kadar çok oda gezdim ki yatağımın başucunda not tutmak için bulundurduğum küçük defterin yeterli olamayacağını düşünüp, yataktan kalktım. Salona gidip, Beyin Labirentimde gezindiğim odalarda bulduklarımı not ettim. Bireysel emekliliğin ölüm süreci böyle başladı.

Gazetedeki habere döneyim.

Haberin başlığı: “25 yaşında bir çalışan, 56 yaşında kaç YTL ile emekli olabilir?
Aylık katkı payı: 100 ytl ödeyeceksiniz, Bireysel emeklilik planı ile 56 yaşında emekli olduğunuzda alacağınız tahmini emeklilik birikimi: 98.636 ytl.
İşveren katkılı grup emeklilik sistemi ile 56 yaşında tahmini emeklilik birikimi 141.143 ytl.

Dedim ya, gazete haberine kadar bireysel emekliliği sorgulamıyordum. Geçen haftaiçi internette bireysel emeklilik sitelerini inceledim. Beni ingilendiren başlıkları not edeyim.
* 56 yaşından önce emekli olamıyorsunuz.
* İlk 3 yıl içinde ayrılma halinde giriş aidatının tamamı, 4. ve 5. yılda ayrılma halinde yarısı tahsis edilmekte. 5. yıldan sonra ayrılmalarda giriş aidatı alınmıyor.
* 10 yıldan önce ayrılmanız halinde birimkimleriniz, %15 stopaj yapılarak,
* 10 yıldan sonra 56 yaşından önce ayrılmanız halinde ise birikimleriniz, %10 stopaj yapılarak ödenecektir.
* Ücretliyseniz aylık brüt maaşınızın %10’unu, yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak kaydıyla vergi matrahından düşebilirsiniz.

Merak edip emeklilik planı hesaplama sayfalarına girdim ve kendim için muhtemel emeklilik planlarının getirilerini inceledim.
* 35 yaşında olduğuma göre 56 yaşıma kadar 22 yıl prim ödemem gerekiyor.
* Aylık 100 YTL prim ödemesi ile 56 yaşımda, 52.800 YTL emeklilik birikimi yada yıllık 3.145 YTL emeklilik maaşı alıyorum.

Şimdi gelelim, bireysel/grup emeklilik sisteminin ölümüne. Sistemi öldüren bir düşünce. Neden, niye, nasıl sorularını daha sonra cevaplamak üzere rakamlar ile projeyi kurgulayalım.

1) Grup emeklilikde olduğu gibi aynı şirkette çalışan 10 kişi olduğunu düşünelim.
2) 100 dönüm kapama ceviz bahçesini, 10 kişilik grup adına çalıştıkları firma kursun. 100 dönüm kapama ceviz bahçesi kurmanın toplam tahmini maliyeti 120.000 ytl. ( Bknz Coca Cola’nın Formülü )
3) 10 kişilik grup, bahçe kurma bedelini, çalıştıkları firmaya 20 yılda geri ödesin.
4) Bu durumda bahçe kuruma bedelinin kişi başına aylık maliyeti 50 ytl olacaktır.
5) 100 dönüm kapama ceviz bahçesinin yıllık bakım masrafını, bahçe kurma geri ödeme tutarına ilave edersek, kişi başı toplam aylık geri ödememiz tahmini 128 ytl olacaktır.

Gelelim işin gelir bölümüne.

100 dönüm kapama ceviz bahçesinden hasat edilecek kabuklu cevizleri, kilosunu 7 ytl den sattığımız varsayımı ile.

5. yılda 42.700 ytl, kişi başına yılda 4.270 ytl,
10. yılda 131.250 ytl, kişi başına yılda 13.125 ytl,
15. yılda 472.500 ytl, kişi başına yılda 47.250 ytl,
20. yılda 1.312.500 ytl, kişi başına yılda 131.250 ytl

gelir elde ederiz.

Emeklilik sistemimiz özgür bir sistem olsun, emekli olabilmek için bir yaş sınırlaması olmasın ve isteyen istediği yılda emekli olabilsin.

Gazete haberindeki “25 yaşındaki bir çalışan’a” geri dönelim.
a) 45 yaşında tüm ödemelerini tamamlar ve emekli olur.
b) Benim gibi zamanı satın almak isteyen biri ise, en geç 15. senede, 40 yaşında emekli olur ve her sene ceviz bahçesinden alacağı gelir payı ile yaşar...

Bireysel/grup emekliliği öldürmeme nedenlerime tekrar bakalım.

* Bireysel/grup emeklilik sisteminde 56 yıl beklemek zorunda idim. Benim sistemimde 35-40 yaşından itibaren emekli olabildim.
* Bireysel/grup emeklilik sisteminde 56 yaşımda emekli olduğumda en fazla 141.000 ytl alabildim. Hem de sadece bir kez. Benim sistemimde 45 yaşımdan sonra her yıl 131.000 ytl gelir elde edeceğim.
* Bireysel/grup emeklilik sisteminde, emeklinin ölümü halinde ailesi maaş almaya devam etmiyor. Benim sistemimde 100 sene (emekliden sonraki 2-3 kuşak) kadar aile gelir elde etmeye devam eder.
* Bireysel/grup emeklilik sisteminde emekli olanın bana, Dünya’ya, mahallesine doğrudan faydası yoktur. Benim sistemimde emekli olan aynı zamanda Dünya’ya, size ve geleceğe faydası olur.
* Bireysel/grup emeklilik sisteminde emekli olan istihdam yaratmaz. Benim sistemimde emekli olacak kişi bahçe bakım işleri, cevizlerin toplanması vs gibi işler için istihdam yaratır.

Ziraatçı olmayan ben bunu düşünebilirken, ziraat mühendisleri, ziraat fakültelerinde öğretim üyeliği yapan kişiler neden bunu düşünmüyorlar?
Neden kimse benim düşündüğüm sistemi uygulamıyor?
İmkansız mıdır böyle bir ortaklık?
Firmalar, çalışanlarına niye böyle bir “güzellik” yapsınlar?
Neler gerekli bu sistem için?
Ekonomiye, sisteme zararlı mı? yararlı mı bu düşündüklerim?
Saadet zinciri mi?
Tesla mı olacağız? Edison mu?

Sorularının cevaplarını bir sonraki yazımda cevaplayacağım.

11 yorum:

Justin Biebery dedi ki...

Selam Faik Murat,
seni sobeledim. Umarım oyuna katılırsın. Bu da nedir dersen, benim blogumdaki son postuma bir bakıver.
Fatma.

Unknown dedi ki...

Faik bey;
Teorik olan bir işe çok fazla kafa yormuşsunuz.
Emeklilik sistemine hiç kafa yormamışsınız.Bir gazete köşesini okumakla iş bitmiyor.Şirketlerin fon getirilerini inceleyiniz.Ayrıca ceviz yatırımı ile aylık 100 tl kenarda biriktirmeyi nasıl kıyaslarsınız.Hadi aylık 100 tl kenara atarak bir kapama ceviz yapında görelim.Sistem farklı amaç farklı.Ceviz işi ile de iddia oynamayı kıyaslayın.iddia oynamak daha mantıklı gelir ozamanda.İstatistik düşünürsünüz onuda.İnsanların kafasını bulandırmayın daha çok araştırın hayallere kapılmayın.Bu ülkede herkesin sermayesi yok 100 100 biriktirip birşeyler yapmaya çalışan insanlarda var.

faik murat unel dedi ki...

Filiz Hanım merhaba;

Yorumunuz için teşekkür ederim. Sizin de belirttiğiniz gibi bu iş çok karışık ve küçük birikimlerle yapılamıyor.

Bu konuda başka yazılar da yazdım. Birikimi olamayan insanlara bir çözüm yolu olmalı diye düşündüm. Güzel bir özetini ve konu hakkında hazırladığım bir sunumu
http://alternatifyasam.blogspot.com/2007/11/alternatif-emeklilik-ve-evre-kredi.html

adresinde bulabilirsiniz.

Öncelikle karşı olduğum temel fikir bireysel emeklilik sisteminin reklamda gösterildiği gibi olmadığı. İkinci karşıt görüşümse bankaların çevreciymiş GİBİ yaptığı "hizmetler".

Yukarıda belirttiğim linkteki Çevre Kredi sunumu iyi niyetli ve kazan - kazan - kazan - kazan - kazan ... esaslı bir girişim olabilir. Yani amaç niyet, istenirse kırk farklı benzer proje üretilebilir... Ama mevcut durumda sürekli bağcıyı dövüyor sistem.

Bankacılık yapısı itibari ile sadece ve sadece para ve kar esaslı bir sistem. ve fakat gün ve yakın gelecek sadece ve sadece para ve kar günleri değil. Kimsenin kaybetmeyeceği projeler üretelim diyorum.

Verdiğim linkteki yazımda belirttiğim gibi ciddi bir çalışma ile benim yazdıklarımın yapılamaz ve verimli olmadığını öğrenmek beni de sevindirir.

Yorumuz benim için önemli, değer vererek, vakit ayırarak yazmışsınız. teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

hiçbiR işletme yaRın ne olacağı belli olmayan 10 tane çalışanına çat diye çıkaRıp 120.000-TL yatıRım yapmaz, yapamaz.. geRisini taRtışmıyoRum bile.. bes mantıklı, bahsettiğiniz öRnek hayal üRünü.. yine de emeğinize saygılaR :)

Adsız dedi ki...

Faik bey..
Siz nasıl muhterem bir insansınız ki bize cehaletin nası kötü birşey olduğunu gösterdiniz.
Siz daha yazdığınız konuyu bilmiyorsunuz vede mantığını anlamadan yorum yapıyorsunuz.
lütfen bana türkiyede devletin teşvik ettiği(yatırılan katkı payının vergi matrahı oranında vergiden düşebilme imkanı) başka bir yatırım aracı gösterirmisiniz ve bu yatırımı küçük rakamlarla bile gerçekleştirebilelim.
şimdi sizin gibi geleceği satın alabileceğini düşünen zeki insanların türkiyede ne kadar çok olduğunu bi düşünelim.ozaman kimse bağkurunu yatırmaz hoop emekli olalım kıssadan hisse. LŞütfen Dünyanın neresinde sizin dediğiniz gibi bir sistem var araştırın lütfen.sizin istediğiniz kadar kısa sürede şirketler nasıl yatırım yapsın nasıl size o paraları kazandırsın ve nasıl kar elde etsin.
valla daha yazacak çook şeyim var ama...

faik murat unel dedi ki...

merhaba; adınızla hitap etmek isterdim ancak "Adsız" olmayı tercih etmişsiniz.

Yazdıklarım kişisel tercihimdir, aylık küçük birikimlerle yapılamayacağı bir gerçektir.

Bugünün koşullarında 75.000-100.000tl parasını nasıl değerlendirsem diye düşünenlere bir alternatif olarak bilinmesini istediğim bir projedir.

Evet, haklısınız böyle bir sistem yaygın olarak bilinse kimse bağkur/sgk benzeri şeyleri ödemez. Aldığınız ürün/hizmet ihtiyaçlarınızı tatmin etmekten uzaksa, siz almak ister misiniz?

Bu projede anlattığım uygulama ÇOK yaygınlaşırsa Sistem çöker, demek doğrudur. Sağlam olmayan yapılar zamanla çökerler, keşke bu uygulama bu kadar yaygınlaşsa.

Tabii işi sadece ceviz özeline indirgemek ve piyasaya bu kadar fazla ceviz girerse, ürün fiyatları ne olur demek, hem doğru, hem de yanlış olur. Ceviz en iyi örnek olduğu için verilmiştir, benzer sonuçlar nar, zeytin, kestane, defne vb gibi ağaçlarla da alınabilir.

Uzun sözün kısası, ben bireysel emeklik sistemine inanmıyorum, kişisel tercihim bu yönde. Mevcut sistemi şöyle olsa böyle olsa yaklaşımıyla tartışmak doğru olmayacaktır. Tüm sistemi ve bakış açısını değiştirmek gerekiyor.

Amaç üzüm yemek olursa, geleceğe dönük birşeyler yapılabilir. Mevcut sistemde malesef ayda 150-200 lira ile benim projemi yapabilmek mümkün değil. Bu konuda haklısınız, isteyen ve inanan kısıtlı birikimlerini bireysel emeklilik sisteminde değerlendirsin. Sonuçta (şimdilik) alternatif yok.

Prefabrik dedi ki...

Yararlı bilgiler için teşekkür ederim.
Prefabrik

Prometheus dedi ki...

Aradan çok zaman geçmiş ama yinede yazmam gerektiğini düşünüyorum. Çünkü amacım bağcıyı dövmeye kalkanları ikna etmek değil, bağcının yaptığı işi taktir etmek. Sayın Faik bey, unutmayın, hayallerinizin peşinden koşarken çok kişi size karşı çıkacaktır. Siz sakın vazgeçmeyin. Onlar hayal kurmayı ya bilmiyorlar yada çok korkuyorlar. Sistemin içinde kalıp kendilerini güvencede sanıyorlar.
Size bir sürü sorun sıkıntı ve detay sunuyorlar. üstelik sanki kendileri de bu işten zarar edecekmiş gibi konuşuyorlar.
Olsun boş verin siz onları, doğada bir 20 yıl yaşamanın tadı bile şehirdeki bir çok ömre bedeldir. Yapacağınız iş çok güzel ve bence hesaplarınızda yanılmıyorsunuz. Ayrıca, o arazi sadece ceviz için kullanılmayacaktır emin olun, aklınıza gelmeyecek binlerce imkan sunacaktır. Hem zaten ceviz sizin dediğiniz kadarda ucuz değil, 3-4 kat daha pahalı. İnanmıyorsanız gidin yakın bir markete sorun.
Bir diğer konu cevizin ağaç olarak değeri çok fazladır. Yapı işinde kullanılan bir cevizin ömrü 400 yıldır. İnşaattaki betonun en sert halini alması 20-30 yıldır, ömrü ise 60-70 yıldır. Hem her şeyi bu kadar basit sanmasınlar, o cevizin kabuklarını bile satarsınız.
Yolunuzdan dönmeyin lütfen.
Önemli olan hayallerinizdir, olsun sonu isterse kötü olsun. Ama yarın hiç olmazsa denedim dersiniz.

Prometheus dedi ki...

Faik bey, en son mesajımı yazdım ama neredeyse kendimi hiç tanıtmadım. Ne isim ve ne bir sıfat.
Adım şahin, bende doğaya kaçma planları yapmaktayım, neredeyse girmediğim konu kalmadı. İsterseniz Sahin.gurses@hotmail.com adresinden yazışabiliriz.

binturlu dedi ki...

anlatım için teşekkürler elinize sağlık webtasarım,web tasarım,web designşömine,somine mp3,mp3 dinle bilgisayar,anakart,2.el film izle,sinema izle

Adsız dedi ki...

bende birkaç gündür Bireysel emeklilik konusunu düşünmekteyim, en az 150tl den başlasak her yıl tefe/tüfe oranında artış zorunlu ve aylık ödeme bilgini mutemetine vermek zorundasın, bir kişnin yorumunda devletin etşviki olan bir yatırım gördünüz mü diye soruluyorrdu ben hala key ödememi tam alamadım, KEY'den öncede tasarruf teşvik fonundan biriken paramı eksik almıştım yani bu konuda çok karışık geliyor