Cumartesi, Nisan 07, 2007

Coca Cola'nın Formülü

Alternatif Yaşam Planlaması için Coca Cola’nın formulü niteliğinde yazacaklarım. Alternatif Yaşam Çiftliğinin gelir kaynağını açıklayacağım.

- Senin için Coca Cola formülü kadar kıymetli ise neden açıklıyorsun? Bak adamlar Coca Cola’nın formülünü nasıl saklıyorlar.
- Edison olmaktansa, Tesla olmayı seviyorum. Dövüş Külübü tarzı bir saldırı bu.
- Projenin, fikrinin kullanılmasından, sana rakip olmalarından korkmuyor musun?
- Yoo, hepimize yetecek kadar büyük bu topraklar. Keşke bana rakip olacak kadar çok insan bu işe inansa ve projemi hayata geçirse.
- Madem öyle anlat bakalım Tesla.

Anahtar kelime CEVİZ. Birçok ürünü (zeytin, narenciye, nar, palownia, kavak) inceledikten sonra benim için doğru ürünün Ceviz olduğuna karar verdim.



Bir sohbet sırasında Kaman cevizini duydum ve araştırdım. Kaman, Türkiye’de ceviz konusunda önemli ilçelerden biri. Araştırmalarıma devam ettikçe birçok farklı kaynağa ulaştım. Hemen hemen her tarım sitesinde ceviz ile ilgili iyi kötü bir bilgi bulunmakta.

En kapsamlı bilgiye “Aşılı Ceviz Yetiştiriciliği” sitesinde ulaştım. Uzun süredir bu siteyi ziyaret etmiyordum, yazımda kullanmak üzere siteyi ziyaret ettiğimde, sitedeki birçok sayfanın yenilendiğini gördüm. Yenilenen sayfaları gezdikçe, bir an önce Ceviz Bahçesini kurmalıyım düşüncesi kapladı içimi. Daha önce sunmadıkları bahçe kurmak için keşif, danışmanlık, bahçe kurulduktan sonra yetişmekte olan ağaçların şekil ve ürün budama hizmetleri, devlet desteği için gerekli evrakların tanzimi gibi birçok hizmeti ücretsiz olarak vermekteler. “Aşılı Ceviz Yetiştiriciliği” sitesini inceledikten sonra sitede tanıtımı yapılan kitabı almak için sitede verilen hesaba havale yaptım. Birkaç gün içinde “Aşılı Ceviz Yetiştiriciliği” kitabı adresime gönderildi. Bu kitabı almazını tavsiye ederim. Kitaptaki birçok bilgiyi, güncelledikleri sitelerine eklemişler. Sanırım onlarda yavaş yavaş Tesla olmayı seçiyorlar.

Gelelim neden Ceviz yetiştireceğimize ve cevizden sağlayacağımız gelire.

50 dönüm kapama ceviz bahçesi için yapılabilirlik çalışması yapalım.

Giderlerimiz:

1 dönüme 8x8 metre dikim ile 15 ceviz ağacı dikilebiliyor.
160 cm uzunluğa gelmiş bir adet torbalı ceviz fidanının fiyatı 14 YTL.

İlk yatırım maliyeti:
Kuyu açma : 2,000ytl
Motor : 2,500ytl
Çevre teli : 12,500ytl
Damlama sulama sistemi: 10,000ytl

Fidan maliyeti : 10,500ytl

Arazi Dikime hazırlama: 5,000ytl
Dikim çukuru hazırlama: 2,000ytl
Dikim maliyeti : 2,000ytl

Arazi bedeli hariç toplam 46.500 YTL masrafımız olacak.

Kapama ceviz bahçesi yapabileceğimiz 50 dönüm tarlayı 25.000 YTL ye alabiliriz.

Toplam masrafımız 71.500 YTL oldu.

Dikimden sonraki her yıl için dönüm başına bakım masrafımız ortalama 75 YTL olacak. 50 dönüm için yıllık 3.750 YTL masrafımız olur.

Gelirlerimiz:

Sertifikalı fidanlarla kurulacak zeytin, narenciye, nar, kivi, badem, ceviz bahçeleri için 1 dönüme 250 YTL Doğrudan Gelir Desteği verilmekte.

50 dönüm kapama ceviz bahçemiz için başlangıç aşamasında 12.500 YTL Doğrudan Gelir Desteği elde edeceğiz.

Alacağımız Doğrudan Gelir Desteği ile başlangıç aşamasındaki maliyetimizi 59.000 YTL ye indirmiş oluyoruz.

5. yıldan itibaren ürün almaya başlayacağız. 20. yıla kadar her yıl bir önceki yıldan daha fazla ürün alabileceğiz. Yıllara göre ağaç başına alabileceğimiz ürün miktarı:
5.yıl için 3-5 kg
10.yıl için 10-15 kg
15.yıl için 40-50 kg
20.yıl için 100-150 kg

50.dönüm Kapama Ceviz Bahçesinden yıllara göre alabileceğimiz ortalama ceviz miktarı aşağıdaki gibi olacaktır.
5. yılda 2.750 kg,
10. yılda 8.750 kg,
15. yılda 33.750 kg,
20. yılda 87.500 kg,

Gelelim cevizden elde edeceğimiz gelire:

Ben cevizi kırmak ve işlemekle uğraşmak istemiyorum, kabuklu olarak satışını yapacağım derseniz, kilosu 8 YTL’den pazar bulabilirsiniz. Bu durumda yıllık geliriniz:

5. yılda 22.000 YTL
10. yılda 70.000 YTL
15. yılda 270.000 YTL
20. yılda 700.000 YTL olacaktır.

Ben iç ceviz satacağım derseniz, Yukarıda verdiğim toplam kilo üzerinden yaklaşık olarak %50 kaybınız olacaktır.
Üreteceğiniz iç cevize, kabuklu cevizin fiyatı olan 8 YTL nin iki katından daha fazla bir pazar bulabilirseniz, iç ceviz olarak satışda yapabilirsiniz. Marketlerdeki iç ceviz fiyatına bir bakın 20-25 YTL arasında olduğunu göreceksiniz.

Gelelim bir başka iyi habere, ceviz ağacı 90 yıl boyunca verimli olarak ürün verebilmekte. 20.yıldan, 90. yıla kadar her yıl 700.000 YTL gelir elde edeceksiniz. Hesaplar ortada ama diyelim ki bir hata yapıyorum yada okuduğum kaynaklar, işi biraz süslüyorlar. Herşeyin yarı yarıya olduğunu düşünün, yıllık 350.000 YTL geliriniz olacak.


Vee, son iyi haber. Gerçi bu haber kapama ceviz bahçesi kuran kişiyi değil, bir, belki iki kuşak sonrasını ilgilendiriyor. Bahçe ekonomik olarak verimsizleştiğinde, tahmini olarak kurulduktan 100-150 yıl sonra, ceviz ağaçları kesilerek, kereste olarak değerlendirilir. Ceviz kerestesinin getirisini hesaplamadım ama çok olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Yandaki resim büyük bir ceviz ağacının kökü.

Herşey bu kadar güzel ise neden kimse uyanmamış?
Uyuyanları, uyandırmam doğru mu?
Ceviz Bahçesi projesi Alternatif Yaşama ne katar?

Sorularının cevaplarını bir sonraki yazımda anlatacağım.

Günün Kitabı : Türk Romanına Eleştirel Bir Bakış / Berna Moran
Günün Albümü : World Wide Suicide / Pearl Jam

25 yorum:

Mert dedi ki...

hmm mantikli gibi gozukuyor ama bu isleri yapan birilerine gene de bir danis, bir de daha fazla kisi bu ise girdikce market fiyatlari dusebilir...

faik murat unel dedi ki...

Mert merhaba, öncelikle yorumun için teşekkür ederim.

Yorumların, eleştirilerin gelmesi alternatif yaşam projesinin sağlığı açısından çok önemli. Teorik olarak planladıklarımı, pratikte uygulamış kişilerden yorum, eleştiri gelmeli ki olası hatlarımı görebileyim ve düzelteyim.

Ceviz Bahçesi projesi kafamda tamamı ile bitti. Ama yazma süreci henüz tamamlanmadı.

Senin yorumunda dediğin gibi üretim artarsa, fiyatlar düşecektir. Keşke bu kadar çok bu projeye inanan olsa. Ayrıca bu hafta içinde yazacağım, badem bahçesi projesi ve zeytin bahçesi projesi tek ürüne bağlı kalmak zorunda olmadığımızı gösterecek. Süt sığırcılığı üzerine çalışıyorum, ilerde bu konuyu da yazacağım.

Yani, hepimize yetecek kadar kaynak var, ama bilinmiyor, kullandırılmıyor. Türkiye adına üzücü olan da bu.

Senin, benim gibi genç aydın, araştıran yeni nesil belki bir değişim yapabilir.

Yeni yorumlarını bekliyorum...

ufku dedi ki...

merhaba projenizi çok beğendim
Ben bu projeye bir adım daha eklenmesini tavsiye ediyorum.8*8 metre ile dikilen ceviz ağaçlarının arasında ikinci bir ürün ekme imkanı olabilir.Bununda değerlendirilmesi lazım.

faik murat unel dedi ki...

Ufku ara tarım konusunda haklısın. Ceviz bahçesinin ilk yıllarında ara tarım yapılabilir. Ancak 8x8 metre dikim yapıldığında alışılagelmiş 10x10 metreye göre daha kısa sürede kapanacak ve ara tarımı durduracaktır.

Ara tarım olarak bağcılık yapılması durumunda bağ kurma maliyeti ve getirisi hesaplanarak projeye ilave edilebilir.

Yorumun için teşekkür ederiz. Ara tarım üzerine çalışalım.

Adsız dedi ki...

gayet guzel bir proje 1 donumde arazim mevcut kuyu acmaya 2000 ytl demissin bizim burda 150 200 milyona acıyolar :) tabi ceviz agacı nerde ne kadar iyi yetisir buda incelenmesi gerek benim arazim cankırıda ve denemeyi dusunuyorum su an ama ceviz agacının toprak kosullarını incelemem lazım

faik murat unel dedi ki...

Yorumunuz için teşekkürler Seroloji. Cevizi toprak konusunda çok seçici değil. Birçok yerde yetişebilir. Doğru ceviz türü ile verimli bir bahçe düzenlenebilir. 1 dönüme 15 ağaç dikebilirsiniz.

5-7 sene sonunda elde edeceğiniz gelişim, size bahçeyi büyütüp, büyütmeme konusunda fikir verebilir. İmkanınız var ise 10 dönüm ile başlar iseniz, Doğrudan Gelir Desteği almaya hak kazanırsınız ve ekonomik getirisi olan bir bahçeniz olur.

Adsız dedi ki...

Merhaba ben Hamza
Yorumlarınızı okudum.Bende 4 sene önce Geliboluda 10 dönüm yerime 8 metre ara ile 120 adet ceviz ağacı diktim.Arsayı 5 sene önce 3milyara aldım.120 ağacı 3 milyondan aldım.İltarım Müdürlüğünden aldım.Bende internetten çok faydalandım.Yaşar Akçanın kitabını aldım.İlk önce Kapari düşünüyordum ama Türkiyede satışı olmaz dedim.Tarlada suyum yok ocak ayında diktim %99 tuttu.Bu seneye kadar yağmurdan hariç su vermedim.Ancak haziran ayından itibaren traktörün arkasında tank ile sulamaya başladım.Ceviz dikecek arkadaşlara başarılar dilerim.Faydalı bir iş yapmış olurlar.İstanbuldan sıf budama ve çapalama yapmak için tarlaya gidiyorum.Ancak ordan aldığım hazzı hiç bir yerde bulamam.Sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
hmetin61@hotmail.com

güç&onur dedi ki...

son yıllarda yetiştirilen kaliteli aşılı fidanlarla yıllar itibariyle üretim rakamlarının doğru yer ve cins seçimi; iyi bir sulama, gübreleme, budama ve hastalıklarla mücedeleyle daha fazla olduğunu düşünüyorum.
ortalama olarak.
5. yıl 5 kg
10. yıl 40 kg
15. yıl 100 kg
20. yıl 200 kg ların çok fazla zorlanmadan yakalanabileceğini düşünüyorum.
ve bu üretimle sadece 300 ağaçtan 2035 yılına kadar kazanılabilecek olan paranın hesabını ben yaptım; sizde yapın. sonuç: trilyonlarla ifade edilen rakamlar..
2035 i duyan biçok kişi gülcektir bana...
benim bu projeye güvendiğim kadar sizinde güvendiğiniz bir proje varsa gülün. aksi durumda bu hesabı yapın, daha sonra da şu anki durumunuzla kazandığınız paranın yıllık artışını da hesaplayarak 2035 yılında kaç liranız olur onu hesaplayın.
kaba bir hesap ortralama aylık 2.500 YTL kazanılsa..2500x28 yıl(336 ay)=840.000 YTL ve bu rakam kazandığınız tüm parayı biriktirmeniz durumunda geçerli. her yıl kazandığınız parayı ortalama olarak yıllık %10 dan bankaya yatırsanız paranız toplam
4 026 298,08 YTL olur.
yüksek bir rakam!
fakat yine de iyi yetiştirilmiş 300 ceviz ağacından fazla değil.
gerçeklere gelince: ayda ortalama 2500 YTL kazanabilmek oldukça zordur ve bunun tamamıyla tasarruf yapmak imkansızdır başka bir geliriniz yoksa. o kadar parayı kazanabilseniz bile 2035 deki ruhsal ve fiziksel durumunuz çok da iç açıcı olmıyacaktır.
ben ayda 2500 ytl kazanır tümünüde tasarruf yaparım deseniz bile bu durum böyle bir projeye girişmenize engel teşkil etmemeli bence.
ben inanıyorum ki 2035 yılına kadar cevizden veya başka örnek bir bahçe projesinden 4 026 298,08 YTL yi kazanma ihtimaliniz başka -dürüst, ahlaklı- bir işte kazanma ihtimalinizden en az 10 kat daha fazladır. yıllar geçtikçe ve elimizde hiçbir birikimin olmadığını görünce bu oranın daha da yüksek olduğunu anlıycaz; ve "KEŞKE" diycez.. "keşke" hayattaki en acı kelimelerden biri olsa gerek.
hayatta keşkelerimizin az olması dileğiyle...

faik murat unel dedi ki...

Coca Cola'nın Formülü yazımızda maliyet hesaplamasındaki kalemler asgari masraf seviyesinin biraz üzerinde olduğunu kabul ediyoruz.

Hamza Bey, yorumunda asgari düzeyde 10 dönüm bahçeyi 3.600 YTL bedel ile kurmayı başarmış.

Bahçemizin kuruluş aşamasında, damla sulama sistemi, kuyu açma, çevre teli gibi yatırımları yapmayabiliriz. Bu konuyu Pulp Tarım'dan ziraat mühendisi Arif Berköz ile konuşmuştum. Önerisi fidanların ilk yıllardaki gelişimlerinin sağlıklı olmasının ceviz ağacı gibi 150 yıl ürün alınması planlanan ağaçlarda önemli olduğunu belirtmişti. Bu nedenle bu yatırım kalemlerini başlangıçta yapmak faydalı olacak.

Kapama Ceviz bahçesi getirisi beklentilerimizin çok üzerinde. Kabul ediyoruz ve bunu olabildiğince çok kişi ile paylaşmaya çalışıyoruz.

"Ceviz ağacı geç verim verir" diye hiçibir zaman düşünmedik. Hayat çok hızlı geçiyor. Üniversiteden mezun olalı 12 sene geçmiş. Oysa bana dün gibi geliyor. Mezun olduğum gün ceviz bahçesi kurmuş olabilseydim, bugün fikirlerini eyleme dönüştürmüş biri olarak çok daha faydalı ve etkin yazılar yazıyor olacaktım.

Tabii hiçbir şey için geç değil.

Yorumlarınız için teşekkür ederiz.

güç&onur dedi ki...

damla sulamayı işçiliği büyük ölçüde azaltması ve verimi arttırması ndeniyle bende gerekli görüyorum. faik bey olaya olumlu yönleriyle bakarsak şimdi alcağınız fidanlar 12 yıl öncesinden daha kaliteli olacaktır. o yıllarda daha çok yalova orjinli fidanlar piyasadaymış, ve bunlar genelde devlet öncülüğünde dağıtılarak uygun olmayan yerlere vatandaşlarca bilinçsiz olarak ekilmekteymiş, ve bu yalova orjinli fidanların bazı çeşitlerinin donlardan etkilendiği daha sonra saptanmış.(en azından şu an 12 yıl önce yapacağın hataların biçoğunu yapmayacak durumdasın) o yüzden kapama ceviz bahçesinin tüm kuruluş aşamında herşeye çok dikkat etmek gerekiyor. benimde tek korkum bu: aşamaların birinde hata yapmak. bu yılın başından beri kapama ceviz projesi aklımda ve araştırıyorum; sizlerlede okuduğum kitapları ve bilgi edinilebilecek bazı internet sitelerini paylaşmak istiyorum:

*aşılı ceviz bahçe kurma: selami bayrak
*aşılı ceviz yetiştiriciliği: ramazan topak, selami bayrak
bu iki kitabı ceviz.com.tr den temin edebilirsiniz.
*bahçeden mutfağa ceviz: prof. dr. seyid mehmet şen www.ideefixe.com dan temin edilebilir.
*ceviz yetiştiriciliği: prof.dr yaşar akça (kendisi ceviz konusunda doktora yapmış bir profösör) http://www.tb-yayin.gov.tr/2005/basiliyayinlar.asp den(fiyatı burda daha ucuz) ve www.ceviz.gen.tr den temin edilebilir.
*çiftçi eğitim serisi yararlı olabilecek biçok kitapçık ve cd ler edinilebilir http://www.tb-yayin.gov.tr/2005/basiliyayinlar.asp
* ceviz çalıştayı: tema vakfı yayınları
* ağaçlandırmalar için tür seçimi, tohum ekimi ve fidan dikiminin pratik esasları: tema vakfı yay. (cevizle alakalı değil ama bilgilendirici bir kitap)

gözatılabilecek internet siteleri:
www.cevizci33.com
www.ceviz.com.tr
www.cevizci.com
www.ceviz.gen.tr
www.özyeşilfidancilik.com
www.cevizağaci.net
www.kamancevizi.gen.tr

hakanulm dedi ki...

benim cocukluk hayalim.cocuklugum asirlik ceviz agaclarinin altinda gecti.sayfaniz cok güzel tebrik ederim.ama arsa fiyatlari ben aydindan baktim.100 milyardan asagi arazi bulamadim.kendim yurt disindayim arazi konusunda bana yardimci olabilecek bir kurum varmi.tesekkürler

faik murat unel dedi ki...

Sn Hakanulm, yorumunuz için teşekkür ederiz.

Aydin turistik bir bölge olduğu için arsa fiyatları tarla olarak kullanmak için uygun olmayabilir.

İnternet üzerinden arsa fiyatlarını bulabileceğiniz çeşitli siteler var.

İlk aklıma gelen:

http://www.emlak.net/

Bu gibi siteleri kullanarak uygun fiyatlı arazi bulabilirsiniz.

Kişisel fikrim, bahçe için kullanılacak araziye 1.500 tl / dönüm den daha fazla verilmemesi yönünde.

Adsız dedi ki...

Serkan Bostan
İzmirden ceviz fiyatları
yeni mahsul kabuklu ceviz 4 ila 6 ytl arası değişiyor. Not: Tire cevizi. Pazar ise İzmir Buca'da. Ceviz hasatınıda %50 olarak alırsak cevizin 1 kilosundan 2 ytl kar elde edilir diye düşünüyorum.

TamerELTUT dedi ki...

güzel bir yazı olmuş. bende uzun süreden beri bu işi araştırıyorum. yaptığınız maliyet hesabını görünce maliyeti azaltmak adına bir katkı da ben bulunayım dedim. eğer arazi satın alacak paranız yoksa, hazine arazilerini ceviz tarımı yapacağınızı taahhüt ederek çok ucuza kiralamak mümkünmüş öğrendiğim kadarıyla. öğrneğin ilk üç yıl dönümü 2.5 ytl komik geliyor değil mi? daha sonraki yıllar ise 5 ytl civarında kiralayabiliyor ve 10 yıl sonra geri ödemeli olarak ziraatbankasından tüm yatırıma karşılık kredi de alabiliyorsunuz. mucize gibi gerçekten. neredeyse bu işi yapmayanı dövecekler. bu işe girmeyi dörtgözle bekliyorum. selamlar.
tamer eltut

İstanbul dan kaçma dedi ki...

İlk yatırım için sizinde bahsettiğiniz gibi genç insanların parası pek yoktur. ORtalama üniversite mezunu İstanbul'da 800-2000 YTL arasında alır. VE zamanla bu artar.

Bu sebeblerden ortak bahçe kurma fikri daha cazip geldi.Bahçe ile ilgilenilme problemide çözülebilir. Tahmini maliyet 60000 YTL için (tarla dahil) 3 kişi ortak işe girerse veişi 2 kademli olarak düşünülürse. Bankalardan ihtiyac/bayram vb sekilde kredi çekilebilir.İlk kademe: arsa alımı + yarısına ekim 2.kademe kalanına ekim . Veyahut hesapladığınız dönüm miktarının yarınsından başlayıp zamanla büyütme olayına girebilir. Sonucta 10 sene sonra ağaçlarınızın yarısı 10 yarısı 9 yaşında olur.

milliemlak.gov.tr adresinden hazine arazileri ucuza bulunabilir.

Ortak bahçe kurma fikrine katılım isteyen varsa öncülüğünü çekemem (iş seyahatleri vb nedeniyle)ama ortak olurum.

gezenti@gmail.com

migoola dedi ki...

slmlar faik bey öncelikle teşekkür ederim yapmış olduğunuz bilgilendirme için uzun zamandır ben bu konu hakkında araştırma yapıyordum ve yaptığım araştırmamın doğru yolda olduğunu en son siz teyit ettiniz yazmış olduğunuz yazı ile yanlız bir düzeltme yapmak isterim sizin vermiş olduğunuz fiyat birimleri sanırım minimize edilmiş çünkü genel araştırmamda sizin verdiğiniz fiyatlardan biraz daha fazla çıkıyor :) ben bu projeyi araştırdım ve şuan fikir olarak okeyledim bi sorunmuz var işin aslı kapama bahçe kurucak maddi olana sahip değilim ama araştımalarım sonucu devletin bu konuda elinin açıl olduğunu ve gerekli krediyi kullandırdığını duydum eğer sizden ricam bu konu hakkında bir bilginiz var ise eğer benimle ve tüm ceviz meraklıları ile paylaşırmısnız nedir bunun usul ve adabı? kimlere başvuru yapılmalı yada nerelerden daha sağlıklı bilgi alınır şimdiden teşekkür edrim ilgi ve alakanıza saygı ve sevgilerimle

Adsız dedi ki...

kendi üretimimiz olan aşılı sertifikalı ceviz fidanlarımızı bahçe kurmak isteyen arkadaşlara adrese teslim 5 tl den gönderebilirim05357788107 fidan ve daha fazla bilgi için her zaman arayabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

Merhabalar,

şu ziraat bankası kredileri hakkındaki yorumları okuyunca açıkçası biraz şaşırdım çünkü daha dün Ziraat Bankası'ndan bir yetkiliyle konuştum ve örneğin tarla satın alınması durumunda devletin teşvik niteliğindeverdiği Ziraat bankası kredisinin bulunmadığı bilgisini edindim. Ziraat Bankası'ndan aldığı arsaya karşılık kredi alan biri varsa ve bizi de bilgilendirebilirse sevinirim. Teşekkürler ve bol cevizli günler...

Adsız dedi ki...

Piyasadaki toptan ceviz fiyatlarına bakıldığında 2010 itibariyle 5TL'nin üzerine çıkmadığını görüyoruz. Ayrıca KSÜ'den Yrd.Doç.Dr.Mehmet Sütyemez ve diğer hocaların araştırmalarına bakıldığında Türkiye'de aşılı ceviz türleri de dahil olmak üzere (bebek gibi bakıldığında bile) 20. yıldan sonra ve her şey optimal düzeyde yolunda gittiğinde dahi 100kg'dan fazla mahsül alınamadığı (ortalama 70kg civarındaymış) görülebilmektedir. Planlama yapacak arkadaşların bunları dikkate almasını tavsiye ederim. İnternette malesef çok fazla bilgi kirliliği var ve rakamlar çok abartılı biçimde yer almaktadır. Yurtdışından getirilen cevizlerin kalitesi ne olursa olsun, yok pahasına satıldıklarından, ceviz piyasasını dibe çekmektedirler. Tüm bunlar ceviz işiyle uğraşan/uğraşmak isteyen bizlerin önünde sorun olarak durmaktadır.

serdar dedi ki...

ONCELIKLE HERKESE SELAMLAR. 50 DONUM CEVIZ BAHCESI SAHIBIYIM, 4 YIL ONCE YAPTIK BAHCEYI. HER SEY YOLUNDA COK SUKUR. ISTEYEN ,GONUL VEREN ARKADASLARA BU KONUDA GEREKLI TEKNIK YARDIM VE TEMIN YAPILIR. ISTEYENLERIN BAHCE KURULUMLARI YAPILIR. NEDE OLSA BU IS TECRUBE ISI . TAHMINLERE GORE DEGIL GERCEKLERE GORE YONLENDIRME YAPIYORUM

serdar dedi ki...

AYRICA FAIK BEYIN YAZDIKLARINI OKUYUNCA SANKI BENI ARAYAN BU ISE GONUL VERMIS ARKADASLARA VERMIS OLDUGUM BILGILERMIS GIBI GELDI. TABIKI YANILIYORDA OLABILIRIM , ANCAK ARAZI FIYATI OLSUN DIGER MALIYETLER OLSUN BENIM VERMIS OLDUGUM MALIYETLERMIS GIBI GELIYOR. CUNKU 50 DONUM ARAZI 25000 TL YE NEREDE VARKI. BIZIM MEMLEKETTEKI ESKI ARAZI FIYATI GIBI GELIYOR VE BEN BENI ARAYANLARA MINUMUN BU BEDELI ORNEK VERIYORDUM. YINE DE BENZERLIK OLABILIR. ANCAK SUPHEM DOGRUYSA COK UZULURUM. BEN BENI ARAYAN INSANLARA TECRUBEMI BEN ATAYANLARA HIC ESIRGEMEDEN ANLATIYORUM, EGER INSANLAR BU ALDIKLARI BILGIDEN MENFAAT SAGLIYORSA SADECE UZULURUM. SAYGILAR SUNARIM.

Adsız dedi ki...

merhaba
faik bey hep getirilerinden bahsetmişsiniz şimdi bende götürülerinden bahsetmeye çalışayım dilim döndüğünce.. ceviz ağacı sürekli bakım, budama, iç kurdu, hayvan, vb. zararlılardan korunması, çevresel koşullar, bölgenin aldığı yağış değişiklikleri, olgunlaşan meyvelerin toplanması, her yıl bahar aylarında düzenli olarak ilaçlanma ihtiyacı duyması, bekçi/korucu, işçi vs. ek külfetleri bulunan ve tüm bu masrafları düştükten sonra, ortaya sizin hesabınız ile dağlar kadar fark yaratan bir tablo çıktığını göreceksiniz.. trilyon karları bulan bir hesap yapmışsınız.. bahsettiğiniz hesabı günde 1 paket sigara kullanan ve 336 ay boyunca sigarayı bırakan bir insan için yapsak, oda aynı mantıkla 700-800.000 tl gibi bir rakam elde eder.. ceviz herşeyden önce dikildikten 5 yıl sonra ne kalitede meyve vereceği kestirilemeyen bir ağaçtır. dünyanın birçok bölgesinde ceviz ağaçlarının büyük çoğunluğu meyve verme olasılığından daha çok kereste olarak kullanılmak üzere değerlendirilmektedir. keza meyvesinin fiyatının yüksek tutulmasının sebebide sadece budur.. tarım sektöründe ağaç üzerinden para kazanmak isteyenlere paulownia ağacını araştırmalarını tavsiye ederim.. sizin ceviz hesabınızdan çok daha karlı ve çok daha az riskli olduğunu düşünüyorum. dipnot: çalışmalarınızı ve fikirlerinizi kötülemek yada hor görmek maksadıyla değil sadece bu işe gerçekten başlamak niyetinde olan insanların çok sağlam bir araştırma yapmadan başlamamaları gerektiğini düşündüğüm için işin en olası eksilerini anlatmaya çalıştım.. teşekkür ederim

Adsız dedi ki...

selam ben erdal günal tokat sulusaray ilçesinde 32 dönümlük tek parça tarlam var ceviz bahçesi kurmak istiyorum. bahsettiğiniz maliyetler arasında devlet desteği varmı varsa nelerdir.teşekkürler kolay gelsin.

Ongun dedi ki...

Tam merak ettiğim rakamlar hakkında çok iyi bir ön fikir oldu. Elinize sağlık. Selamlar, Ongun

Ongun dedi ki...

Tam fikir sahibi olmaya çalıştığım rakamlar konusunda çok iyi bir ön bilgi oldu. Elinize sağlık. Selamlar, Ongun