Pazartesi, Haziran 02, 2008

Atık Piller

İşi biten pilleri çöpe atmamak için haftalarca evde tutup, etrafta bir atık pil kutusu arayıp, bulamayınca en sonunda dayanamayıp yine çöpe attığım oluyordu. Yazık etmişim :(

Bu bağlantıda detaylı bir yazı bulabilirsiniz. Ayrıca Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneğinin sitesi de takip edilmesi gereken bir site bence.

Pilleri çöpe atmayın.
Bir pil çevreye, bir ton çöpten daha çok zarar verir.
Piyasada NiMh şarjlı piller tanesi yaklaşık 5 YTL' ye satılmaktadır. 1000 kez şarj yapılabilen NiMh pillerin her kullanım için maliyeti en çok 0,5 kuruş olmaktadır. (1 kuruş bile değil)
Piyasada 4 tanesi 1 YTL satılan sıradan pillerden kullanıldığında bir pil 25 kuruşa mal olmaktadır. Ucuz gibi gözüken bu sıradan pillere, şarjlı pillerin tam 50 katı para ödediğinin kaç kişi farkındadır acaba? Bunun yanında her kullanımda bu ucuz gibi gözüken pilleri kullananlar, çevreye çok zararlı atıkların yayılmasına aracılık etmiş olmaktadırlar.

Hem çevreniz hem de cebiniz için NiMh şarjlı pil kullanın ve piilerin ömürleri tükendiğinde kullandığınız her çeşit pili çöpe değil, özel toplama kutularına atın. Pillerin içeriğinde bulunan cıva, kadmiyum ve kurşun elementleri, kansere, nörolojik bozukluklara, akciğer hastalıklarına, beyin iltihaplanmasına ve kısırlığa yol açıyor.

0-6 yaş grubu çocuklar daha çok etkileniyor. Pillerin çevreye ve sağlığımıza verdiği zararlar
hakkındaki haberimizi vermeden önce DOĞADER olarak sizlere pillerle ilgili birkaç önerimiz olacak.

*Hiçbir pili çöpe atmayın. (Saat, cep telefonu, dizüstü bilgisayar pilleri gibi her türlü elektronik aygıtların pilleri dahil)
*Ömrü tükenmiş pillerinizi biriktirerek, özel toplama kutularına atın.
*Pil toplama kutularını, muhtarlıklarda, büyük alışveriş merkezlerinde bulabilirsiniz.
*DOĞADER' de, pil toplama kutusu bulunmaktadır. Ömrü tükenmiş pillerinizi biriktirip, DOĞADER' deki pil toplama kutusuna atabilirsiniz.
*Pil toplama kutularından alınan piller, özel depolarda, zararsız duruma saklanmaktadır.
*Şarjlı pil kullanın.
*Alkalin ve diğer sıradan piller şarj edilemezler. (Patlar)
*Şarjlı pillerin üzerinde "Rechargeable" yazar.
*NiCd şarjlı pil kullanmayın. (NiCd-Nikel Kadmiyum)
*NiCd piller, şarjlı pil olmasına karşın, içerdiği Kadmiyum elementi, halk sağlığı üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır.
*Ayrıca, NiCd piller sahip oldukları "bellek etkisi" nedeniyle ömürleri kısadır.
*NiMH şarzlı pil kullanın. (NiMH-Nikel Metal Hydride)
*Bu piller yaklaşık 1000 kez doldurulabilir.
*mAh değeri yüksek piller daha uzun dayanır. Günümüzde AA serisi 2700 mAh, AAA serisi 1100 mAh gücünde, çok uzun süre enerjisini koruyan NiMH pilleri piyasada rahatlıkla bulabilirsiniz. *Hızlı dolum, pillerinizde "pişme etkisine" neden olarak pilin ömrünü kısaltır. Kalem pillerin şarz süresi en az 14 saattir. Daha kısa sürede dolum yapan aygıtlar, pillere zarar verir.
*Şarjlı pilleri, tam boşalmadan şarj etmeyin. Normalde 1000 kez olan dolum sayısı, her şajda bir azalır.
* NiMH pilleri, yarım şarjdan sonra tam boşalmaya izin verirseniz eski gücüne kavuşturmuş olursunuz. (Bellek etkisi sıfırlanır. Bu da 1000'in çok üzerinde dolum yapabileceğiniz anlamına gelir.)

DOĞADER
Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği

1 yorum:

Adsız dedi ki...

pillerin şarjı hakında yanlış bilgiler veriyorsunuz.hiçde sizin dediğiniz gibi değil.PİLLER İSTENİLDİĞİ KADAR VE SÜRE İSTEDİĞİNİZ ZAMAN SARJA TAKILIP ÇIKARTILABİLİNİYOR.Burada bir rant var Tarif edildiği gibi kullanılarak pillerin ömrünü kısaltıyorsunuz.ve çevreye daha çok zarar veriyorsunuz.KAYNAK turk telekom eğitim müdürlüğünde istanbulda PROF ZEZAİ AZAKLI.HOCAMIZA Bi danışıverin.adam bu işn kitabını yazmış arajtırmacı ...?