Gönüllü sadeliğin ve kendine yeterliliğin planlaması. http://www.youtube.com/user/faikmuratunel
Pazartesi, Haziran 08, 2009
Bahçe Düzenlemesi - 2
Nihayet arka bahçeyi bitirdik. İlk hali ve son hali arasında dağlar kadar fark oldu. Şimdi vaktimizin büyük bölümünü arka bahçede geçiriyoruz. Üst bahçede çimlendirme çalışması devam ediyor, yakında üst bahçe de lezzetli bir hale gelecek.
Arka Bahçeyi tek mekanda iki bölüm olarak planladım. Bir bölümde oturma grubu ve çiçekler yer aldı. Bu bölümü hareket edebilir bir çit ile sebzelerin olduğu bölümden ayırdım. Sebzelerin olduğu bölüme Ozzi'nin(köpeğim) gezebileceği (hatta resimde arka ayağı ve kuyruğu görünüyor) mıcırlı bir alan bıraktım. Şimdilik mıcırlı olan bu alan için deneysel bir projem var, tamamlanınca sizlerle paylaşacağım.
Bahçedeki tüm ahşap (çit, saksı, platfrom, çuval altlıkları) işleri kendim yaptım. Yapım sürecinde deneme yanılma ile bir çok yeni teknik öğrendim. Ahşap işleri konusunda fena değilim ama vaktim olduğunda(!?) eksiklerimi gidermek adına bir marangozun yanında bir süre çıraklık yapmayı planlıyorum.
Keten çuvallara ekim yapmanın şimdiye kadar gözlediğimiz artı ve eksileri:
+ Bitkiler sağlıklı ve hızlı büyüyor.
+ Estetik ve çok şık bir dekorasyon malzemesi.
+ Sulandığında güzel bir keten kokusu toprak kokuna eşlik ediyor.
- Toprak yüzeyi çok çabuk kuruduğu için hemen hergün düzenli sulamak gerekiyor.
- Kenarlardan su sızdırıyor. Çuvalları koyacağınız yer benim ki gibi bir bahçe değilse etrafı kirletecektir.
- Dolu çuvallar epey ağır oldukları için bitkiye zarar vermeden yerlerinden kıpırdatmak epey zor.
Çuvallara bitki ve sebze ekimini yarıladığımızda, uzun yıllar bakliyatçılık yapan komşumuz çuvalların püf noktasını bize gösterdi. Çuvalların altta kalan iki ucu içeriye doğru katlanarak dikilirse, çuvallar daha dik ve boru gibi duruyor.
Aşağıdaki resimlerde, yarı dolu bir çuvalın ağızı bağlandıktan sonra ters çevrilerek, kenar kulaklarının nasıl katlanarak dikildiğini ve yan yana duran iki çuvaldan, kulakları içeri katlanan ve katlanmayan arasındaki görünüş ve duruş farkını görebilirsiniz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
2 yorum:
Sevgili Faik dostumuz,
Çok güzel bir bahçe olmuş, tebrikler. Bilmek ve sormak istediğim, keten çuval tercihinin nedeni. Ekolojik oluşunun dışında çürüme süreleri vb açısından bir bilgi verebilir misin?
Benim de Osmaniye'de bir kiremit çatısı olmayan (teras-dam) bir müstakil bahçeli evim var ve teras bir küçük oda şeklinde saman balyası oda ve etrafını teras bahçesi yapmak istiyorum. Ekolojik, hafif ve ucuz en az 40 cm kalınlığında toprak dolduracağım saksı dışındaki malzeme arıyorum. Çuval benim için sulamasına yetişemeyeceğim bir malzeme gözüküyor. Bunun dışında her yıl çürüyeceği endişesi ile sürekli yeni çuval isteyecektir, yine de eski çvalı yenisin içine kolayca koyabiliriz bak bu hiç aklıma gelmemişti.Damımda şimdilik 15 adet yarım petrol varilinde tarım yapıyorum, ama iyi bir seçenek gibi gözükmüyor.
Teras bahçesi hakkında düşüncelerin nelerdir. Terasım 170 metrekare.
Sevgilerimle.
Umur Gürsoy
Keten çuvalları doğal olmasından dolayı tercih ettim. Beklentim 2-3 sene dayanmaları. Bu kadar dayanırlarsa eskiyenleri yenileri ile değiştirmeyi planlıyorum. Tabii bu değiştirme çiçekler için geçerli olacak. Sebzeler her sezon yenileri ile değişecek zaten.
Bugün çuvallardan birindeki domatesi söküp yerine farklı bir cins domates diktim. Çuvalın yüzeyi kuru görünmesine rağmen çuvalın içi 30-40 cm e kadar nemliydi. Komşuma bu olayı anlattığımda dökme sulama yaptığım için yüzeyin sertleştiğini,damlama sulama ile sulama yapılsa yüzeyn sertleşmeyeceğini belirtti. Ne kadar doğru bilmiyorum. Denemek lazım.
Demem o ki; çuvalların çok su ihtiyacı olmayabilir. Denemeye, gözlemeye devam. gelişmeleri paylaşırım.
Teras bahçesi için ilk aklıma gelen yaz ayları boyunca direkt güneş alacağı için çok ısınacaktır. Çiçekler için bu ısınma kavurucu olabilir. İnşaatlarda kullanılan file benzeri malzeme ile fazla güneş engellenebilir diye düşünüyorum.
Terasınız ile ilgili gelişmeleri paylaşırsanız memnun olurum.
Sağlıcakla kalın.
Yorum Gönder