İki sene önce çevirisini yaptığım Lastik Ocağı yazısını denemeye karar verip, gerekli malzemeyi topladım.
Bir otomobil lastiği içi,
Lastiğin üzerini kaplayacak bir cam ve
Lastiğin altına konulacak bir tahta.
Alta konulacak tahta için evde bulunan 50x50 cm lik 8 milimlik suntalamı kullandım. Camcıdan, atık camların içinde bulduğum, 4 milimlik, 85x85 cm lik bir cam aldım.
Tahtayı yere yerleştirip, üstüne çok şişirilmemiş lastiği yerleştirdim. "Güneşte kurutma işlemi lastik ocak içinde yapılsa daha hızlı kurutma sağlanabilir mi?" Bu sorunun cevabını bulmak için bir domatesi dilimledim, küçük bir tepsiye yerleştirdim ve tepsiyi lastik ocağın ortasına yerleştirdim. Lastiğin üzerini cam ile kapattım. Saat 11:00'di.
Yarım saat geçmeden cam buğulanmaya başladı. Saat 12:00 de, güneşte ortamın sıcaklığını ölçtüm. 35.8 C'dı. Termometreyi lastiğin altından ocağın merkezine gelecek şekilde yerleştirip, lastiğin ortasındaki ısıyı ölçtüm. 67.9 C'di!!
Gelelim bu deneyden çıkardıklarıma:
(+)lar
+ Çok basit bir düzenek kullanarak, güneşten neredeyse 70 C ısı elde etmeyi başardım.
+ Resimlerde göreceğiniz üzere lastiğin altına kullandığım tahta boyasız bir tahtaydı ve ölçüleri biraz küçük kalıyordu. Siyaha boyalı daha büyük bir tahta kullansam daha yüksek bir ısı elde edebilirdim.
+ Kullandığım cam daha kalın bir cam olsa daha yüksek bir ısıya ulaşabilirdim.
"Camı siyaha boyamak daha fazla ısı üretmeye yarar mı?" ve "Otomobil lastiği yerine kamyon lastiği kullansam daha yüksek bir ısıya ulaşabilir miydim?" sorusu ise kafamda belirsizliğini koruyor.
(-)ler
- Deneye başlamadan önce tahmin ettiğim gibi domatesler lastik kokuyordu :)
- Dometesler kurumak yerine mangaldaymışcasına piştiler.
- Domatesler lastik kokmasalar bile lastik ocağın ortasında pişirmek ne kadar sağlıklı olur?
Lastik ocağını, daha önce doğal yöntemle ısıtma sorunundan dolayı başarız olduğum bir başka deneyde kullanmaya karar verdim. Şimdilik deneyin su ile ilgili olduğunu söylemekle yetiniyorum.
"Lastik ocağını daha sağlıklı hale nasıl getirebilirim, otomobil iç lastiği yerine daha sağlıklı bir malzeme ne kullanabilirim?" Deriden, tulum benzeri, bir çember yapılabilir mi? yada amerikan bezinden içine hava basılabilecek bir çember yapılabilir mi?
2 yorum:
Merhabalar,
Öncelikle lastik kullanımının sizin de deneyimlediğiniz gibi besinle kuracağı moleküler ilişki pek iç açıcı değil. Sıcaklık arttıkça lastikten gelişigüzel kopan molekül sayısı artmak ve istatistiki olarak besin ile iletişimi artmakta.
Ayrıca meyve sebze kurutması işlemini iki bölüme ayırabiliriz temel olarak. 75 santigradın üstünde ve altında kurutma. Sizin de anladığınız gibi domates altında kurutulanlardan...
Çalışmalarınızı ilk kez bugün görmüş olmaktan üzüntü duydum ama görmüş olmanın mutluluğu bir başka. Takipteyim.
Sevgiler.
Ziya Cemre Kutluay.
Yorum Gönder