Çarşamba, Eylül 16, 2009

Kül Suyu




İnternette kül suyunun bulaşık ve çamaşır makinalarında doğal temizlik malzemesi olarak kullanılabileceğini okuyunca denemeye karar verdim.

Her zaman ekmek aldığım, odun ateşinde ekmek pişiren, fırına gittim. Küllerini nereye döktüklerini sordum, külleri döktükleri yeri gösterdiler, bir kova kül doldurdum. Kül dolu kova ile heyecanla eve geldim. Bir başka kovaya, yarım kova kül koyup kalan yarısını su ile doldurdum. Kovayı iyice karıştırıp, bahçede güneş gören bir yere koydum. Birkaç gün boyunca kovanın yanından gelip geçerken kovayı karıştırdım. İşleme başladıktan üç gün sonra kovanın üstündeki suyu, alttaki kül tabakasını bulandırmadan, dikkatlice süzdüm. Kül suyunu süzerken detarjan gibi köpürdü. Açık sarı renkli kül suyunu bir pet şişeye koydum.

Kül suyunu ilk olarak çamaşır makinasında denemeyi düşünüyordum ama deneme için kullanabileceğim yeteri miktarda kirli çamaşır olmadığı için bulaşık makinasında denemeye karar verdim. Yarısı oldu bulaşık makinasının, deterjan gözüne kül suyunu doldurdum. 55 derecelik programda makinayı çalıştırıp, bahçeye çıktım. Yarım saat sonra bahçeden içeri girip, makinaya baktım... Normalde çalışır durumdaki makinanın dijital gösterge bölümünde ışık yanması gerekiyorken, makinada hiçbir ışık yanmıyordu. O an bir şeylerin yanlış gittiğini anladım :) Bulaşık makinasının kapağını açtım, deterjan gözünde hiç kül suyu kalmamıştı. Bulaşıklar bir nebze temizlenmişti. Makinanın dibinde iki parmak kalınlığında su, tahliye olmadan birikip, kalmıştı. Üç, beş kez makinayı yeniden çalıştırmayı denediysem de makinada her hangi bir çalışma, enerji belirtisi olmadı. Sigortanın atmış olacağını düşünerek, sigortaları kontrol ettim. Tüm sigortalar sağlam görünüyordu. Yenilgiyi, başarısızlığı ve makinayı bozduğumu kabullenip denemeyi bıraktım.

Ertesi gün yetkili servisi arayıp, makinanın tamir edilmesi için talepte bulundum.

Nasıl oldu bilmiyorum ama bu deneme sonucunda makinanın ana kartı yanmış ve tamir edilmesi epey pahalıya patlayacak. Gelecek zaman kipinde yazıyorum çünkü ana kartın İstanbul'dan gelmesi birkaç günü bulacakmış.

Tüm bu sürecin sonunda en büyük kaybım hanımın ve kızımın gözünde çizilen "itibarım" ve ileride yapacağım deneysel faliyetlerdeki kredimin kaybolması oldu.

Şimdi nasıl olur da kül suyunu çamaşır makinasında denerim diye düşünüyorum.


19/Eylül/2009 NOTU : Bugün bulaşık makinası tamir edildi. Tamir sırasında ana kartın yanmasına detarjan bölümüne koyduğum "sıvının" etkisinin olup olmadığını sordum. Deterjan bölümüne koyduğum sıvının ana kartı yakamayacağı, elektrik akımında meydana gelen bir değişikliğin kartı yakmış olabileceği söylendi. Kuvvetle muhtemel ki kül suyu suçsuz. Yorum bölümünde dediğim gibi, makinanın bozulası vardı ve bu kül suyuna denk geldi...

* BU YAZININ YORUMLAR BÖLÜMÜNÜ VE KÜL SUYU 2 BAŞLIKLI YAZIYI OKUMANIZI TAVSİYE EDERİM...

14 yorum:

nalan dedi ki...

imece evi çamaşır ve bulaşık makinasında kullanıyor.
onlara sordunuz mu ?
imeceevi@gmail.com

faik murat unel dedi ki...

Kül Suyu hakkındaki yazı İmece sayfalarında bulmuştum ve oradaki tarife göre yaptım. Denenmiş ve çalışan bir materyalde sorun yaşamamam lazımdı. Benim makinanın bozulası varmış diyelim.

nalan dedi ki...

belki de onların da yaşamış olduğu problemler vardır, size yardımcı olurlar diye düşünmüştüm. gerçi şu sıralar onlar da taşınma telaşındalar. küçükkuyu sabit kalacak, ama yerleşik olan mekanlarına taşınacaklar. köylerine gidiyorlar artık temelli olarak :)

buzlucam dedi ki...

Ben geçenlerde parlatıcı yerine sirke, deterjan yerine de az bişi arap sabunu kullanmaya kalktım ve bu denemeden sonraki kulllanımda makina calışmadı. Servis geldi makinayı alıp 15 gün sonra getirdiler. Sebebini sorduğumda yıkama motorunun bozulduğunu ve buna da sivri bi cismin filtreden motora ulaşmıs olabileceğini söylediler. Tabi ben kulladığım şeyleri kimseye söylemedim. Özellikle eşime çünkü zinhar arap sabununun eve girmesi yasakalanabilir diye:))) Ama tekrar demeye de cesaret edemedim:)

faik murat unel dedi ki...

Buzlucam; desteginiz ve yorumunuz için teşekkür ederim.

Mesajınızı okuduktan sonra aklıma:
* Bir tek ben değilim, (yaşasın...)
* Bu kadar tesadüf olabilir mi?
düşünceleri geldi. Gerçi her iki makinada da bozulma sebebi kullanılan temizlik maddeleri olarak belirtilmedi ama insan işkillenmiyor değil.

Buzlucam'ın dediği gibi bir ara ben de yaşadıklarımı kimseyle paylaşmamayı düşündüm ama sonuçta bu bir deneydi ve deneyde başarısızlık olmak da vardı. Çözüm ve gelişim için sonucu paylaşmalıydım/dık.

Buzlucam, makinanızın ikinci yıkamada bozulduğunu belirtmişsiniz. Birinci yıkamanın sonuçları nasıldı? Bulaşıklar temizlenmiş miydi?

Ben de Buzlucam gibi hala ikinci bulaşık makinası denemesini ve çamaşır makinası denemesini yapmaya cesaret edemedim... Başarısızlık korkusundan değil. Malum sebepten (Hanım)... :)

beste dedi ki...

cok guldum ya evet evet kesin tesaduftur:) Ben beyaz sirke kullaniyorum hem yumusatici hemde parlatici olarak problem yok denemelere devam...

buzlucam dedi ki...

Aslında sonuç gayet iyiydi!:) Hatta hi. bir koku da yoktu. Temiz, kokusuz ve parlaktı makinadan çıkanlar
ama ben tekrar denemedim. Bazı konularda bahtsız bedevi durumunu çok yaşıyorum:) Kimyasal bulaşık deterjanlarına geri döndüm:) İstemeye istemeye!!!
Artık, yerleri silmekte kullanıyorum arap sabunun ve diğer temizlklerde. :)

Adsız dedi ki...

Merhabalar,
Ben de bulaşık makinesinde arap sabunu kullandım, gayet güzel temizliyor. Fakat bulaşık makinesinin üretici firmasına sorduğumda fazla köpükten dolayı makinenin pompasına vs. zarar verebileceği cevabını alınca arap sabununu bıraktım.
Dikkat ederseniz bulaşık makineleri için üretilen deterjanları ile elde yıkama için üretilen bulaşık deterjanları farklıdır. aradaki fark bulaşık makineleri için üretilenlerin köpüğü ayarlı olmasıdır.
Aynı şey, çamaşır makinesi deterjanları için de geçerli.
Ama nerede duyduysam bulaşık makineleri için özel arap sabunları olduğunu duymuştum ama Adana'da hiç bir markette bulamadım.
Bulanlar varsa bana bildirisin. Emailim: maviufuklar23@gmail.com

Ben şu anda önceleri eşimin direnmesine rağmen bulaşık makinesinde kendi ürettiğim deterjanı kullanıyorum.
Tarifini internetten almıştım.
1 kg boraks, 1kg yemek sodası, 250 gr toz limon tuzu, 250 gr kaya tuzu.
Bunları iyice karıştırıp cam bir kavanoza koydum. Dikkat edin, bu gibi şeyler pet kavanozlara konulmamalı. Mesela kül suyunu bir arkadaş pet şişeye koyduğunu yazmış. İnce plastik bardaklarda çay, kahve vs içmek çözünme yapar ve siz erimiş plastiği içmiş olursunuz. Soğuk olarak ise kola gibi asitli içecekler yine çözünmeye yol açar. Yine plastik içmiş olursunuz ki kesin kanserojendir.
Neyse eşime kabul ettirdim. şimdi bu saydığım maddeler tamamen doğal ve zararsız, ayrıca da çok ucuz. Daha da önemlisi doğaya zararvermiyorsunuz. Normal deterjanlarla bulaşık yıkadığınız zaman atık su okyanuslara gidiyor ve tonlarca suyu kirletiyor.
Devletler niye önlem almıyor, anlayamıyorum. Devletler anlaşamayabilir ama bu dünya hepimizin dünyası. Başka dünya yok henüz.
Hapis cezasına vran cezalar verilmeli doğayı bu şekilde kirletenlere.
Bir arkadaşın yorumunu okuyunca külü suyu bulaşık makinesine koymaya cesaret edemedim.
Bahsettiğim deterjanla yetiniyorum ve ailece memnunuz. Sözkonusu karışım içine kaliteli gül suyu, portakal yağı, limon yağı vs konulabilir.
Ben portakal yağı koydum ama bulaşık makinesinde kokuyu hissetmedim. Sadece deterjanda hissediyorsunuz. Ayrıca masraf etmeye gerek yok diye de düşünülebilir. İyi sonuç almak için parlatıcı gözüne elma sirkesi koymak gerekiyor.
Bu yaptığımın tüm bulaşık makinelerinde kullanılması halinde doğaya, sağlığımıza ve çevreye büyük iyilik yapmış oluruz. Herkese tavsiye edelim. Hanımı şimdi de kül suyu ile çamaşır yıkama konusunda razı etmeye çalışıyorum. Çok zor. Alışkanlıkları yıkmak zor. Kendisi toz sabun almış, bir süredir onunla yıkıyormuş, o da doğalmış. Ama kül suyu bedava. Fırınlardan kül bulmakta zorluk çektim. Bir kaç tanesi vermedi. "Falan saatte gelin" diyorlar, gidiyorum, dökmüş oluyorlar vs. En sonunda bir kebapçı sağolsun 3 kg kadar verdi, ücreti sordum, "gerek yok" dedi.
4-5 gündür kovada su ile bekletiyorum, arad bir karıştırıyorum ama hanım hala direniyor.
Deneme sonucunu size yazacağım.
annem ve ninem ırmak kenarında kül ile çamaşırlarını yıkarlarmış.
Şimdiki deterjalnlar kanserojen. Hele bebeklerin o hassas vücutlarına temas eden giyecekleri market deterjanlarıyla yıkamak çok zararlı.
Sizlerin de tecrübelerini bekliyorum.

Unknown dedi ki...

Parfümlerin zararlı olduğunu öğrendikten sonra evdeki tüm parfümleri attım.
Zaman ayarlı olanı da dahil.
Karanfil ve lavanta gibi hoş kokulu bitkileri kaynatıp süzüp, ardıç yağı vs ekleyerek herkesin hayran kaldığı doğal parfümler ürettim. Arabamda ve işyerimde de kullanıyorum. Ama eşim beğenmedi, bu nedenle evde kullanamıyorum. Aslında leke bırakıyor, ev için pek uygun değil. Arabada da yere doğru sıkmak gerekiyor.
Şimdi bu yaptıklarımı soguk buhar makinesindeki suya ekleyerek daha kalıcı sonuçlara ulaşmaya çalışıyorum. Kalşiteli gül suyu da kulanıyorum aynı amaçla.
Tavsiye ederim.

faik murat unel dedi ki...

Mavi Ufuklar; yorumlarınız için teşekkür ederim, uzun ve detaylı yorumlar olmuş.

Geçen hafta kül suyunu elde çamaşır yıkamada kullandım. Sonucunu:

http://alternatifyasam.blogspot.com/2009/10/kul-suyu-2.html

linkinde okuyabilirsiniz. Sanırım Kül suyu çamaşır makinasında başarılı şekilde kullanılabilecek. Sonuçlarını blog da yazarım.

maviufuklar dedi ki...

Küllüyu deterjan gözüne nasıl koydunuz?
Akıp gidiyor da

faik murat unel dedi ki...

Maviufuklar; makina kapağı yatay durumdayken kül suyunu deterjan gözüne koydum. Deterjan bölümünün kapağını kapattıktan sonra makinanın kapağını kapattım. Makina çalışmıyorken deterjan bölümden sıvı dışarı çıkmıyor.

Yazının başındaki resmi değiştirdim ve deterjan gözünün kapalı halinin fotoğrafını ekledim.

dekorasyon dedi ki...

Çamaşır makinesi arızası olanlar için bu yazı da faydalı olabilir teşekkürler..

Bulaşık Makinem Su Almıyor


http://www.yetkiliservisin.net/bulasik-makinem-su-almiyor/

Unknown dedi ki...

Türkiyede ilk defa kül suyu satışlarımız başlamıştır.
www.kulsuyu.com