Cuma, Kasım 06, 2009

GDO'lu Diyet Tarifleri

Yılmaz Özdil'in bugünkü yazısını okumanızı tavsiye ederim.

Alternatif Yaşam Planlamasında kendi başıma nasıl yapıldığını öğrenmek ve kaydını tutmak için denediğim pekmez, sirke (özellikle sirke), salça, kompost, şeker, konserve, sebze/meyve kurutması gibi birçok ürün için "Aman, ne uğraşıyorsun kaç liralık malzeme ki git marketten al" sıklıkla duyduğum bir cümledir.

Etiket fiyatı üzerinden yargıya varıyoruz.
- Bir kutu biber salçası kaç lira?
- Üç lira. (Etiket Fiyatı)
Geçen sene salça yapmış ve nasıl yaptığımızı yazımızda anlatmıştık. Kim uğraşacak birberleri tek tek yıkamakla, tohumlarından ayırmakla, biraz kurutmak için naylona sermekle, makinada çekip, tepsilere koymakla...
Peki ya etiket fiyatına yansımayan görünmez kalemler? Kutu salça yapılan biber üretilirken kullanılan ilaçlarla suya, toprağa ne kadar zarar verildi? Kullanılan tohum GDO lu bir tohum muydu? Hazır salçayı yiyerek ne kadar antibiyotiğe direniş edindik? GDO ya bağlı hangi hastalıkları yaşayacağız? Salçanın raf ömrünü uzatmak için hangi kimyasal koruyucal eklendi?
Evet, ben salçayı pazardan aldığım biberler ile yaptım ve yukarıdaki soruların bir çoğu benim için de geçerli. Cevap basit: ŞİMDİLİK dışarıdan aldığım biberler ile yaptım.

Yılmaz Özdil'in yazısında belirttiği ayran yapması bile bilmeyen "iyi" eğitimli kız çocukları, alternatif eğitimi sorgulamamızı gerektirmez mi?

1 yorum:

Meyvelitepe dedi ki...

Faik Murat bey alternatif eğitim, bazı kaynaklardan öğrendiğimize göre, hem Amerika hem de İngiltere'de çoktan başlamış. Örneğin 2005 yılında yazılmış kitaba göre Amerika'nın bir bölümündeki ilk okullarda "kendi besinini kendin yetiştir" anlayışıyla çocuklara uygulamalı çiftçilik dersleri verilmekteymiş. Üstelik yetiştirdiklerini nasıl pişirecekleri de öğretiliyormuş. Öte yandan İngiltere'de ise yüzlerce okul "organic gardening" organizasyonları şemsiyesinde benzeri bir uygulamaya geçiyormuş. Ayrıca pek çok "hayatta kalma" tarzı kurslar verildiğini ve bu kurslarda kişilerin yenebilir otlar vs. gibi bilgilerle donatıldığını da okuyoruz. Biz ise her zamanki gibi kendi başımızın çaresine bakmak zorundayız anlaşılan. Zaten otopark olsun diye beton kaplanmış okul bahçelerimizde bitki yetiştirmeye kalkışmak pek kolay olmasa gerek.

Saygılar
Jale