Pazar, Şubat 14, 2010

Dikey Bahçeler - Yaşayan Duvarlar



Etobur - Otobur İkilemi kitabında okuduğum Cascadian Çiftliğinin web sitesini incelerken dikey duvarlar - yaşayan duvarlar hakkında bir yazı okudum. Yazıda verilen linkleri incelediğimde konu hakında detaylı ve çarpıcı bilgilere ulaştım.

Türkçe sitelerde konu hakkında neler var diye araştırdım, var olan sınırlı bilgiler içinde Ekotasarım sayfalarından bir alıntıyı konuya giriş yapmak adına aşağıya kopyaladım.


- - - - - - - - - - - - - - - - -
Dikey bahçeler bir duvara iliştirilmiş alışılmadık bir dekoratif öğe olmaktan çok daha ileride, kasvetli bir avluya, gri bir caddeye ya da soğuk bir modern yapıya yeşillikle hayat veriyor. Kimilerinin, dünyanın bozulan dengesine ve yeşil alanların azalmasına karşı çareler araması, değişik uygulamalara kapı açıyor, düş gücünün sınırını zorluyor. Bu kişilerden biri de Patrick Blanc. Blanc belirlediği estetik güzergâhlar üzerindeki binaların dış yüzünde, dikey bahçeler yetiştiriyor.

Onun ortaya çıkardığı şey, herhangi başarılı bir peyzaj düzenlemesinden çok farklı; bunu ‘eko sanatsal’ bir uygulama olarak veya çeşitli bitkilerin, nazik bir şekilde yukarıya doğru ilerlemesini sağlayıp, binaların dışını yeşillendirme sanatı olarak da adlandırılabilir.

Patrick Blanc yapacağı çalışmanın öncesinde, uygulamanın bilimsel temelini hazırlayıp, pek çok yöntem ve tabii pek çok çeşit denedikten sonra, bitkileri ortama adapte ediyor ve çok yaratıcı sonuçlara ulaşıyor.

Dikey bahçe uygulamasında toprağa ihtiyaç yok. Bitkiler bulundukları iklim koşullarına göre seçilip kullanılıyor. Eğer bu uygulama bir iç mekânda olacaksa suni bir aydınlatmaya ihtiyaç var. Sulama ve gübreleme otomatikleştirilmiş bir sistemle yapılıyor. Dikey bahçelerin bulundukları mekâna görsel katkılarının yanı sıra doğal bir ses ve ısı yalıtma ve havayı temizleme özellikleri de bulunuyor.
- - - - - - - - - - - - - - - - -

Dikey Bahçelerin öncüsü olan Patrick Blanc'ın web sayfasında farklı iç ve dış dikey bahçe uygulaması bulmak mümkün. Patrick Blanc dikey bahçeleri topraksız ortamda yetiştirmiş.

Okuduğum Türkçe kaynaklarda Türkiye'de dikey duvar uygulamaları hakkında projeler vardı ancak uygulamalar hakkında bir bilgi bulamadım. Cascadian Çiftliği sayfalarında verilen bir başka linkten Amerika'da bu işin panel panel satış boyutuna geldiğini öğrendim. ELT Easy Green sayfalarında panel dikey duvar uygulamaları konusunda soru/cevap bilgilere ulaşmak mümkün. ELT Easy Green panel uygulaması Patrick Blanc'ın uygulamalarından farklı olarak panel üzerindeki topraklı hücrelerde gerçekleşiyor. ELT sayfalarında belirtildiği gibi dikey duvarlarda bazı çeşit sebzelerin ve yeşilliklerin yetiştirilmesi de mümkün. Mutfağınızda içi yeşillikler ile doldurulmuş bir dikey duvar salata yaparken işimizi epey kolaylaştıracaktır.



Türkiye'de henüz uygulanmayan panel dikey duvar satışı bu fırsatı kullanmak isteyenler için güzel bir zengin olma yolu olabilir.

Biz Alternatif Yaşam Planlamacıları içinse demirci ustası ile beraber çalışılması gereken deneysel bir çalışma olabilir.

3 yorum:

Damla dedi ki...

Çok ilginç gerçekten, bir arkadaşım tez konusu arıyordu, hemen ona göndereyim. Anneannemin asma kaplı duvarı da bir dikey bahçe sayılır o zaman :)

Fatma dedi ki...

Çok güzel hepsi, özellikle şu tünel girişine bayıldım, bizim İzmir deki tünel giriş çıkışlarına ne güzel uygulanır.

byildiz dedi ki...

Türkiye de bu hizmeti almak için kime başvurmalı diye soracak olursanız,
Silvanus Dikey Bahçe adlı firmadan bu hizmeti alabilirsiniz. www.dikeybahcem.com
adresli web sitelerinde uygulama örneklerini görmek mümkün. İstanbul, Kartal’da yer alan firmanın
telefon numarası ise: (0216) 517 06 50.